torek, 10. september 2019

Objava za roželjubce

Končno bom objavila nekaj fotografij mojih letošnjih zasaditev. Kot je zapovedal feng shui, sem uporabila predvsem bele in srebrne rastline, tudi zelene. No, nekaj barvnih "napak" se je prikradlo v lonce ...

Čeprav me je bilo kar malo strah, kakšne rožice bom posadila, so me zasaditve navdušile. Prav uživam, ko gledan prečiščeno-romantično podobo.

Zaradi zahtevnega vremena je bilo letos naporno vrtnariti. Vsaka napaka (napačna izbira rože oz. mesta zanjo, napačno zalivanje) se je takoj maščevala in nekaj rožic je - odšlo na kompost. Ampak, Ruth nam je vedno pridigala, da naj bo v zasaditvi večina preverjeni, odpornih rastlin in samo ena ali dve eksperimentalni. Podpišem.

Ruth je tudi vedno poudarjala, da beli cvetovi slabo prenesejo dež. Ja, letos sem se lahko sama prepričala, da to drži.

Vrt preveva romantika, ki jo pa kvarijo komarji. Posadila sem nekaj rožic, ki privabljajo čebele, in celo sezono imajo dva ali tri vira za hrano. Trenutno jih je polno na baziliki, vsaj 30 pa jih sedi tudi na hermeliki. Tudi naš kuža Lui je zadovoljen z rožicami, ker se je okrog loncev tako fino loviti.


To je centralna zasaditev v našem vrtu, zato se vedno potrudim, da je nekaj posebnega. 


Za mulenbekijo me je navdušila Ruth Podgonik Reš. Vsako leto jih posadim vsaj nekaj, ker so tako hvaležne strukturne rastline. Letos nimam niti ene, razen te, ki je preživela že 3 zime. Dala sem jo na "podstavek" - moj dragi je podrl manjši oreh na Ledini in mi prinesel tri najdebelejše kose debla. Čisto sem zaljubljena v tole lepotico, ker je tako preprosta in hvaležna!


Tako pa rožice vidi Lui ...



Veliki lovec nese plen


To je bazilika, ki sem jo v celoti prepustila čebelam. Dala sem jo na podstavek iz ledinškega oreha, je pod streho in čebelo jo bodo lahko še dolgo uporabljale. 


Nekje konec junija sem podlegla milemu pogledu sadike abutilona. Rumene barve! Napačne barve za letos! Ko sem ga posadila, so se začele težave. Ni mu bilo dobro pod napuščem, ne na prostem, ne na vzhodu, ne na jugu ... Bele verbene, ki sem jih posadila spodaj, so takoj dobile pršice. Vse skupaj sem odnesla k zadnjim  vrtnim vratom, da bo romalo na kompost. Po enem tednu pa je prišlo do čudežne preobrazbe abutilona in zrasel je v tega lepotca. Verbene še vedno slabo cvetijo, ker imajo premalo sonca, ampak vsaj zdrave so. 


Velikokrat pozabim fotografirati zasaditve pred hišo. Pa so tako pomembne, saj privabijo energijo v naše poslovne prostore. Tudi tukaj je polno belih, romantičnih cvetov, in stranke vzdihujejo in jih hvalijo. Če podrobneje pogledate, boste videli, da so zasaditve zelo preproste: dihondra, begonija zmajeva krila, drobnocvetni mleček, smilj, novogvinejska vodenka, batata in gavra (manjkajo v loncih, ker sem jih že porezala).


Tukaj manjka gavra, ki je bogato cvetela in privabljala čebele. Ker je odcvetela, sem jo odrezala.


Za takšen grmiček je treba redno čistiti odcvetele cvetove na begoniji zmajeva krila. 


Pogled iz pisarne na vrt. Tudi tukaj manjka gavra (poleg koprive). 


Muca nam že več del dela družbo. Opazite komarja na njeni glavi? Grrr ...


 Pogled s terase



Pod okrasno travo sem posadila dva grmička bele, povešave lantane. Zelo malo sta cvetela, ker ni bilo dovolj sonca. Med njima manjka skevola, ki je prav tako postala žrtev premokrega poletja. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar