sreda, 05. julij 2017

Zakaj sem proti drugemu tiru

Malo sem pregledovala zadnje teme in ugotovila, da so zelo različne. Prav je tako, tudi življenje je "pisano"! Že nekaj časa pa nisem pisala o politiki. Vem, vem, neopravičljivo - tudi zato, ker imamo toliko političnih tem. Mi namreč vse, tudi strokovne, družbene, zdravstvene teme, obrnemo v politične. In se zabarikadiramo na dveh straneh, na rdeči in črni. Če si vmes, nisi "slovenc". Bla, bla, bla ...

Ker sem se letos veliko ukvarjala s predniki, sem opazila zelo zanimiv vzorec: nekateri lahko odrastejo, pretrgajo popkovino šele takrat, ko starši (ali eden od staršev, tisti "problematični") umrejo. A ni to žalostno?

Da "otroci" do 50. ali 60. leta starosti čakajo, da odrastejo?

A bomo tudi mi postali zrel narod šele takrat, ko bodo nekateri "veliki", "osamosvojitveni" politiki umrli? Upam, res upam, da bomo prej odrasli.

Kaj ima ta uvod sploh z drugim tirom? Veliko. Zato, ker se bodo kmalu začela vkopavanja na okopih, saj bomo o drugem tiru odločali na referendumu. Že veste, kako se boste odločili? Jaz bom proti!

Nimam nobenih insajderskih informacij o drugem tiru. Mislim samo, da je nepotreben. Imamo 46 km obale, mogoče po arbitraži kakšen meter več ali manj. Torej bi morala biti obala nekaj zelo dragocenega. Pa se do nje obnašamo zelo neodgovorno.

Tako razmišljam: če bomo imeli novi tir do pristanišča, se bo pristanišče slej ko prej moralo širiti. Torej bo ta zelo umazana dejavnost zasedla še več prostora. Si to želimo?

Največja vrednota za Slovence je zdravje, tako vsaj pravijo na statističnem uradu. Namesto, da bi slovensko obalo spremenili v oazo, kjer bi si krepili zdravje, jo bomo spremenili v zastrupljeno področje. Ne bom se spuščala v detajle, kako ladje in prekladanje tovora onesnažuje vodo, zrak in tla, ampak obremenitve za okolje so velike.

Skoraj nihče o drugem tiru ne razmišlja takole - da ga sploh ne potrebujemo. Sem za to, da se pristanišče celo zmanjša, postane butično in se specializira za vrsto tovora, ki je najmanj obremenjujoče za okolje. Zakaj bi bili pohlepni? Ali so nam bolj pomembne pretovorjene bruto registrske tone, ali zdravje?


3 komentarji:

 1. Pozdravljena!

  Po eni strani se strinjam z vami. Po drugi strani, če ne bomo mi onesnaževali Tržaškega zaliva, ga bodo pa Italijani. En ga bo in to je pač žalostna resničnost. In naše morje je že tako ali tako onesnaženo do stopnje, ko je nemogoče govoriti o oazi.
  O drugem tira pa nimam mnenja, ker trenutno vem premalo, da bi se lahko odločila.

  Lp,
  Nika

  OdgovoriIzbriši
 2. Vedno proti vsem a imeli bi vse....

  OdgovoriIzbriši
 3. Spoštovana
  Svetoval bi vam da se ob prvi priliki ko b o Luka imela dan odprtih vrat, da si Luko
  ogledate predvsem o luči vaših ekoloških skrbi. Poletje še traja , v tem času pa lahko obiščete mestno kopališče v Kopru , ki meji na Luko. Prepričala se boste o kvaliteti morja - vzamete lahko tudi vzorec v analizo. Lahko pa obiščete tudi morsko biološko postajo v Portotožu kjer vam bodo znali povedati marsikaj o tem našem morju.
  Kar pa se oaze tiče je to nekaj takega kar je puščavska oaza brez zelenja in vode.
  Pa ne zaradi Luke Koper.
  Pri eventuelni poti proti Obali pa si le oglejte kaj se vozi po avtocesti. Upam le da ne boste ujeta v kak zastoj še manj pa v kako nesrečo s neštetimi kamioni.
  LP

  OdgovoriIzbriši