torek, 1. oktober 2013

Združevanje občin po slovensko

Vikend sem preživela v rodni Prlekiji. Bilo je lepo, kot vedno, kljub dežju. Z mamo sva se odpravili v vrtnarijo Kurbus, kjer nama v rastlinjakih ni bilo hudo. Nakupila sem nekaj rožic za jesenske zasaditve, predvsem lonci pred vhodom so potrebni prenove. Saj veste, kaj pravi feng shui: vhodna vrata so kot usta, skozi katere hiša (stanovanje, poslovni prostor) dobi hrano (energijo). Lepše kot je urejen del okrog vhoda, več energije bomo privabili v notranjost.

Energija na sprednji strani hiše predstavlja prihodnost, nove ideje, dotok denarja, nove prijatelje, zato je zelo pomembno, kaj se tam nahaja. Mojster Chan sicer pravi, da je energija na hrbtu hiše še bolj pomembna, saj lahko vsak idiot zasluži denar, vendar ga samo tisti z močnim "hrbtom" znajo tudi zadržati in porabiti zase.

V ljutomerski slaščičarni sem se srečala s prijateljico, ki mi je vsa navdušena poročala o prekmurski občini, kjer so v zadnjih letih ogromno postorili za svoje občane. Kljub temu, da jih je samo 1.500. Po predlogu zakona, ki ga je pripravila vlada, jim "grozi" združevanje, saj imajo manj kot 2.000 prebivalcev. Kakšna krivica, je izjavila prijateljica, ta kriterij ne bi smel biti edino merilo!

Kljub temu, da se v zadnjem času izogibam televizijskim poročilom, sem vedela, o čem govori. Pa sem ji naštela svoje protiargumente:

- Število prebivalcev kot edino merilo so morali izbrati na podlagi nekih analiz. Prepričana sem, da so na ministrstvu obravnavali različne kriterije in se odločili za tega. Zaupamo strokovnjakom, ki tam delajo? Zakaj ne?


A ti veš, koliko prebivalcev ima naša občina? 

- Kriterij 2.000 prebivalcev je odličen, ker je enostaven. Saj se vedno pritožujemo, da so zakoni preveč komplicirani in jih je težko izvajati. Tista občina, ki ima sedaj 1.998 prebivalcev, si bo dva izposodila za določen čas (vau, si predstavljate oglas v časopisu ali na facebooku: iščemo dva nova prebivalca občine Spodnje Butale, nagrada 2.000 EUR, pogodba traja 5 let - ha, ha, ha, še preveč kandidatov bodo imeli).

- Če so bili v tej prekmurski občini tako uspešni s pridobivanjem denarja (predvsem iz evropskih skladov), bodo v novi, združeni občini svoje znanje prenesli še na pridružene sosede. Kdo se bo branil znanja in trikov, kako priti do denarja? In kaj mislite, kateri župan bo izvoljen - iz uspešne ali bivše manj uspešne občine? Kdo bo obdržal službo - zaposleni iz uspešne občine, ali tisti iz manj uspešne?

- Končno se bodo morali Slovenci naučiti sodelovati. Kako zanimivo bo na lokalni ravni opazovati, ko se bodo morali nekdanji odcepitelji prilagoditi novim razmeram. Ampak, politikom je to v krvi, zato bodo vsi preživeli in se ugnezdili na dobrih stolčkih.

- Združevanje občin je potrebno, saj se jih večina ne more samih financirati in skupni dolg slovenskih občin znaša eno milijardo!!!

Moja sogovornica se je popolnoma strinjala z argumenti in uvidela, da je združevanje občin po številu prebivalcev zelo dober kriterij.

Kaj pa menite o predlogu DARS, da bi za avtomobile, višje od 1,5 metrov uvedli posebno (in seveda dražjo) vinjeto? Tudi ta kriterij je zelo preprost za uporabo. Kljub temu, da sem diplomirana na prometni smeri gradbene fakultete, ne vem, zakaj so ga izbrali, ampak so že imeli svoje razloge. Zaupamo tudi tem strokovnjakom? Zakaj ne?

1 komentar:

  1. Članek poln zanimivosti.Kaj kmalu bom obiskala Prlekijo mesto moje mladosti.Obvezno tudi slaščičarno na vogalu zraven cerkve.
    lp

    OdgovoriIzbriši