sreda, 26. junij 2013

Sadje ni (vedno) zdravo!

Prijatelja D., ki zna dobro pisati in je pravkar začel s protiglivčno diet,o sem poskušala prepričati,da bi začel pisati dnevnik. Seveda sem imela pri tem podle misli, da bi najbolj pikantne odstavke objavila na svojem blogu. No, tega mu seveda nisem povedala ... Lahko bi pa iz dnevnika nastala knjiga ali priročnik. Ah, nekateri res niso za biznis, vse moram narediti sama:)

Vsi, ki ste se že vsaj malo zabavali z glivicami, veste, da moramo količino sadja drastično omejiti. Sladkor v sadju je namreč idealna hrana za glivice. Tudi D. je želel začetek diete prestaviti na jesen, ko ne bo več tolikšne izbire pri sadju, pa sem ga samo grdo pogledala. Niti ene minute ne more odlašati, kaj šele dva ali tri mesece.

Prvi mesec protiglivične diete bi se naj sadju v celoti odpovedali. Če že, ga pojemo zelo, zelo malo (na primer eno marelico ali deset borovnic na dan). Ampak, sadje je tako zdravo in dobro, boste kričali, kako se naj za EN MESEC odpovem sadju? Poleg tega ga lahko povsod kupimo in je praktično za uporabo. Zjutraj sadje in misli, za malico banano in jogurt, za kosilo sadni sladoled, za večerjo pa ne potrebujete drugega kot jagode in lubenico.

Po takšni sadni orgiji bodo glivice plesale od veselja. Ja, še sladkorja, bodo vzklikale in naslednji dan se boste zbudili bogatejši za nekaj deset tisoč glivic več, zabuhli od vrenja v črevesju in zelo sestradani. In cikel se bo ponovil.

Kmalu bo začela štrajkati prebava (driske), močno vas bo napenjalo, trebuh bo za polovico povečal svoj volumen, postali boste utrujeni, nenehno lačni, razdražljivi in brezvoljni. Seks? Mož, niti približaj se mi ne!

Sadja je lahko hitro preveč, sem želela povedati z zgornjo zgodbico. Poleti moramo še posebej paziti, da:

- ne pojemo preveč sadja (npr. 200 gramov),
- sadja ne jemo po 16. uri (zaradi vrenja v črevesju),
- jemo sezonsko in domače sadje,
- v enem dnevu pojemo največ dve vrsti sadja.

Sadje vedno dobro prežvečimo, da nam bo slina pomagala pri prebavi. Tudi sama velikokrat naredim napako in sadje prej goltam, kot jem.

Prijatelj D. je s protiglivično dieto začel postopoma. Sedaj je v prvi fazi, ko mora z jedilnika črtati sladkor v vseh oblikah (greši še pri kavici), ogljikove hidrate pa lahko je samo enkrat na dan, najbolje za zajtrk. Najtežje mu bodo beljakovinske večerje, saj ne zna kuhati. Sadje lahko je v zelo majhnih količinah, ker ga bo črtal šele v fazi dva. Od alkohola je dovoljen samo deciliter suhega belega vina, od brezalkoholnih pijač pa voda, čaj in limonada brez sladkorja.

Začel je piti Bazične minerale, da bo hkrati tudi razkisal telo. V mešanico si dodaja še limono, mi je poročal, ker ima rad bolj intenziven kisel okus. Glivice imajo rade kislo okolje, zato se jih bomo trajno znebili samo takrat, ko bomo tudi razkisali (dvignili pH v telesu). Pitje Bazičnih mineralov je dobro tudi zato, ker bo na takšen način spil več vode. Najbolj praktična je litrska flaška, ki jo lahko vzamemo tudi s sabo v službo.

D. je po dveh dneh diete je v zelo pozitivnem stanju. Kmalu bo doživel prvo resno krizo, ko bodo glivice pospešeno začele umirati, preostale pa "kričale" zaradi pomanjkanja hrane. Ampak, vse to se bo dogajalo daleč stran, na barki, in ga ne bom mogla slišati. Okrog njega bo tudi zelo veliko skušnjav. Me prav zanima, katerim bo podlegel in v kakšnem stanju bo prišel domov - z več ali manj glivic. Seveda bom poročala!

6 komentarjev:

  1. Zelo rada imam sadje,sedaj sezona jagod,ribeza,malin,višenj...Res se mu ne morem odpovedati in upreti ampak jem svežega sproti branega.
    lp Jelka

    OdgovoriIzbriši
  2. @Jelka: sveže sadje z domačega vrta je najbolj slastno in zdravo. Vseeno ga ne smemo pojesti preveč, kar pravkar sama preizkušam, saj so grmi polni malin.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. Zdravo!
    Ves dan že prebiram vašo spletno stran in Vaš blog, nikakor mi ni jasno, kako za tole spletno stran nisem vedela že prej (kljub temu, da se s podobnimi temami na lastno pest ubadam že 2 leti). Zelo mi je všeč, da ne predstavljate zgolj enostranskega pogleda (in promovirate npr. zgolj veganstva...), ampak da dejansko celostno in z več vidikov pojasnite učinkovanje določenih snovi v telesu. Pohvalno! Sama se zaradi zdravstvenih težav, ki me spremljajo že nekaj let, trenutno trudim, da bi si karseda uspešno spravila telo v red, torej v razkisano, bazično stanje, ker menim, da je to vzrok veliko težav, ki sem jih imela in jih še deloma imam. Zanima pa me, ali bi lahko objavili malo večjo razpredelnico živil, ki so bazična (zanimajo me npr. konoljin prah, konopljino olje, domač probiotični jogurt, sirotka, chia semena (ali so te maščobe zdrave?), laneno olje, kokosovo olje, brokoli, cvetača, šparglji, pira, grah, kuskus, kvinoja). Ali pri razkisavanju lahko jem sadje, npr. banano (ki ima veliko sladkorja)? Trenutno jem izmenično medicinsko oglje in sodo bikarbono, a naredim tudi kakšen dan premora in količine ohranjam majhne (1-2 žlički na dan, najpogosteje 2x po pol žličke), ker že tako imam težave s prebavo in zaprtostjo/driskami (nikoli normalnega čvrstega blata).
    Opravičujem se za dolg komentar/vprašanja in vas spodbujam še k nadaljnemu objavljavnju tako koristnih in raznovrstnih člankov.

    OdgovoriIzbriši
  4. Vprašanje o tabelah z bazičnimi in kislimi živili se vedno znova pojavlja. V literaturi so objavljeni različni seznami, vendar ni nujno, da so točni. Zakaj? Ker ne znamo točno povedati, kako se posamezno živilo v telesu presnavlja.

    Pri razvrščanju si lahko pomagamo s tem pravilom: več mineralov vsebuje neko živilo, bolj bazično deluje. Torej je pri razvrščanju pomemben tudi način rasti posameznega živila. Brokoli iz rastlinjaka ima dosti manj mineralov kot z domačega vrta.

    Vsa živila živalskega izvora zakisajo, s tem, da tista iz pasteriziranega mleka bolj, kot npr. kislo mleko iz surovega mleka.

    Pomembna je vedno dnevna ali tedenska bilanca - da jemo več bazičnih živil kot pa kislih. Če torej en dan grešimo, moramo naslednja dva dneva paziti.

    Kadar pa smo že zelo zakisani, se samo s hrano ne moremo razkisati. Mineralov je v živilih enostavno premalo, zato vedno priporočam Bazični prašek ali tablete, in kopeli.

    Soda bikarbona ni primerna za razkisanje, ker vpliva na želodčno kislino in obremenjuje ledvice. Težave z blatom pa kaže, da imate glivice kandida. Upam, da ste na protiglivični dieti.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  5. Pravkar so mi tudi zdravniško potrdili prisotnost kandide, vendar mi niso svetovali nobene diete, razstrupljanja, zgolj jemanje probiotikov, zdravnica je rekla celo, da sladkor ne vpliva na glivice (!?!?!?).
    Torej zaenkrat še nisem na nobeni pravi protiglivični dieti (trudim se s samo manj sladkorja in sadja, ampak mislim, da pretiravam z oreščki, tudi meso, sir in jogurte še uživam), ker ne vem povsem natanko, kako naj bi izgledala, kako dolgo bi se je morala držati in na kakšen način ter kako dolgo jemati dodatke. Sama se na pamet namreč ne upam lotiti popolnega razkisavanja v lastni režiji, da česa še bolj ne poslabšam.
    Jemljem oglje (s sodo sem torej nehala), to pa je to.

    OdgovoriIzbriši
  6. Če boste spremenili prehrano in prešli na protiglivično dieto, ne bo nič narobe - saj je takšna dieta zdrava.

    Tudi z razkisanjem telesa lahko takoj začnete - jemanje bazičnega praška ni nič spornega, saj vsebuje minerale.

    Probiotiki so v redu, samo pazite, da bodo dovolj visoko dozirani.

    Prehranska dopolnila, vsaj tista, ki jih mi prodajamo, so varna in jih lahko jemljemo celo življenje, če jih potrebujemo. Doziranje imate vedno na etiketi.

    Razkisanje telesa traja 6 do 12 mesecev, protiglivična dieta lahko postane način našega življenja.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši