sobota, 14. oktober 2017

Za kaj vse smo lahko hvaležni?

Mesec oktober je mesec  žetve, saj pospravljamo še zadnje pridelke iz narave. Naši predniki so ga povezali s hvaležnostjo, saj so se zavedali, kako malo vpliva imajo na vreme in na pridelek. Bili so hvaležni za vsak pridelek, ki jim bo pomagal preživeti zimo.

Mislim, da smo ljudje danes premalo hvaležni. Ne bom razpravljala, zakaj je tako. Je pa življenje brez hvaležnosti dosti težje. Sama se zelo zavedam, kako dobro mi gre in sem hvaležna za vse darove, ki mi jih življenje prinaša.

Ko opazujem nehvaležneže, še posebej mlade ljudi, me mika, da bi jih ugrabila, posadila v letalo in odvrgla v revni afriški vasi. Naj tam ostanejo eno leto in se naučijo hvaležnosti, saj se je tukaj, kjer imajo vse, ne bodo.

Za kaj smo lahko hvaležni?


  • Zahvali se za nekaj, kar je na tebi ali v tebi še posebej pozitivnega, prijetnega, ljubečega.
  • Zahvali se za dogodek ali gesto, ki se ti je zgodila ta teden doma ali v službi.
  • Zahvali se človeku, ki si zasluži tvojo globoko hvaležnost.


Pomaga tudi pisanje "dnevnika". Vsak dan napišemo, kaj nas je naredilo hvaležne. Na ta način bomo dosti bolj pozorni na življenje okrog nas, predvsem pa bomo imeli (v slabih časih) sezname, ki nas bodo razvedrili in naredili optimistične. Še posebej ljudje z depresijo bi morali pisati dnevnik hvaležnosti.

Sama sem danes hvaležna za sončno vreme, dober (brezglutenski) kruh in odgovor, ki mi ga je napisal moj dragi.


četrtek, 12. oktober 2017

Kako preživeti oktober?

Kar zdrknili smo 8. 10. 2017 iz meseca petelina v mesec psa. Oktober je vmesni mesec, ko se zaključuje jesen in začenja zima. Vsi ti vmesni meseci (januar, april, julij in oktober) spadajo v element zemlja. Poznamo yin in yang zemljo; da pa je bolj zanimivo, skrivajo zemeljski meseci v sebi t. i. trezorje, ki močno vplivajo na značaj zemlje.

Tako je pes, ki vlada v oktobru, zaznamovan s trezorjem elementa ognja. Kaj to pomen: da na videz skulirani pes v sebi skriva vulkan. Ko psa močno razjezimo, da aktivira energijo trezorja, so posledice "pekoče". Ker te energije predstavljajo dogajanja v naravi, nam skriti ogenj v psu pove, da oktobrska zemlja še ni tako ohlajena (kot je npr. januarski vol, ki ima v zakladu hladno kovino).


Kaj nas torej čaka v oktobru?

1. Pes je krdelna žival, zato bomo v tem mesecu težko ohranili zasebnost in skrivnosti, saj se v krdelu vedno vse opazi.

2. V oktobru vlada kovinski pes (torej imamo elementa kovina in zemlja). To je pogumen pes, ki je prepričan vase, je direkten, pove, kaj misli. Ne mara, če zadeve ne potekajo tako, kot si jih je zamislil. To ga zmede in lahko postane trmast. Zato je eden od poglavitnih nasvetov meseca: bodite odprti za nova znanja, dogodivščine, širjenje obzorij. Ob težavah ne postanite trmasti in kljubovalni.

3. Kovinski pes ima še eno slabo lastnost: preveč je racionalen. Zato pazite, da bo oktobra v vaših odnosih čim več romantike, predvsem pa sproščenosti. Načrtujte takšne dogodke, če ne gre drugače.

4. Petelin, vladar kitajskega leta 2017, bo od kovinskega psa dobil veliko njemu všečne energije. Zato se bodo petelini še bolj šopirili in še glasneje kokodakali na svojem gnoju. Ampak, že naslednji mesec bo prišla energija, ki ga bo začela izčrpavati. Decembra pa bo ubogi petelin kar utihnil, tako bo utrujen.

torek, 10. oktober 2017

Svarilo pred gobami

Ne svarim vas pred gozdnimi gobami, čeprav so lahko tudi te zelo problematične, če naberemo napačne. Želim vas posvariti pred t. i. medicinskimi gobami, ki so v zadnjem času zelo popularne. V skoraj vsaki reviji jih predstavljajo in pojejo hvalnico njihovi zdravilnosti. Najbolj znana je reishi goba.

Zakaj mislim, da so lahko problematične? Ker so nekateri na gobe alergični, pa niti ne vedo. No, alergični so na plesni, ki so prisotne v vsaki gobi. Sem spadajo gozdne in medicinske gobe, pa tudi "gobe", ki zrasejo na plesnivih stenah.



Moje osebne izkušnje z medicinskimi gobami so zelo neprijetne. Dominik, moj bivši mož, jih je želel uvesti v zdravilsko ordinacijo. Kot velikokrat sem bila poskusni zajček. Samo po eni dozi medicinskih gob sem z eksperimentom končala, tako močne so bile reakcije.

Zato opozarjam vse alergike in vse, ki bi lahko imeli alergijo na gobe, pa tega sploh ne vedo, da pazijo pri uporabi medicinskih gob. Te gobe so problematične tudi za tiste, ki so alergični na plesni ali imajo doma plesnive stene.

Medicinske gobe niso čudežno sredstvo, zato previdno pri nakupu in uživanju.

nedelja, 8. oktober 2017

Zdrava pamet v feng shuiju

Pri feng shui analizah zelo rada uporabljam metodo Ba Chop. Uporabim jo lahko za notranjost zgradb in za zunanjost. Metoda nam pove o socioloških temah, ki se (lahko) razvijejo v stanovanju, hiši, poslovnem prostoru. Po mojih izkušnjah je neverjetno "točna", kljub temu, da delamo samo z osmimi izseki , ki merijo 45 stopinj (v drugih metodah pa upoštevamo vsako stopinjo na kompasu).

Zadnjič sem, izjemoma, naredila analizo potencialnega stanovanja, brez da bi šla na teren. Mudilo se je, zato sem privolila v hitro analizo, preden si stanovanje pridem osebno ogledat.

Na spletu sem našla zemljevid in si ogledala slike bloka (hvala Google!). Kar mi je naprej padlo v oči, je bil slab izgled bloka: umazana fasada, neurejen vhod z uničenimi ploščicami, stara streha. Tudi stranka je priznala, da se je pri prihodu do vhodnih vrat spotaknila ...

Samo stanovanje je veliko obetalo, bilo je sončno, z balkonom, velikimi prostori, obnovljeno kopalnico ...

Ko sem za analizo energij v bloku uporabila metodo Ba Chop, sem bila prijetno presenečena. V bloku je super energija za skrbno ravnanje z denarjem. Hmmm, kako pa se to ujema z realnim stanjem? So stanovalci tako varčni, da ne popravijo najbolj osnovnih napak v bloku? Ne verjamem, nekaj je narobe!


Še enkrat sem šla na Google in pregledovala okolico. Hitro sem odkrila napako: narobe sem označila vhodna vrata v blok. Mislila sem, da so na sredini stene, pa so bolj levo od sredine. To je spremenilo tudi moj izračun v Ba Chop, saj vhodna vrata niso več bila v SZ izseku, ampak v severnem. Naenkrat je analiza pokazala realno energijsko stanje: stanovalci so nezanesljivi in nestabilni, imajo prevratniške ideje (odvisnosti, seks, alkohol), družina ne more profitirati od zaslužka in dela.


Lahko si mislite, da sem stranki odsvetovala nakup stanovanja. Tudi moji kolegi so že poročali, da se včasih niso mogli "sprijazniti" z rezultati izračunov. Šli so še enkrat merit in odkrili napako pri posnetku podatkov. Zato tudi v feng shuiju velja: uporabi zdravo pamet pri interpretaciji rezultatov!