petek, 21. julij 2017

Poletno kramljanje

Dragi moji, malo vas zanemarjam, ampak tako paše ... Saj ne, da nimam kaj za početi. Če ne drugega, vsak dan zalivam rožice. Tudi v firmi se vedno kaj dogaja, letos bomo prenovili najmanj dve spletni strani - je res že čas!

Malo več berem tudi knjige in revije. Zelo sem navdušena nad aktualno izdajo Onaplus. Odlični intervjuji, ki jih toplo priporočam. Veliko že vemo (o partnerstvu in ljubezni), ampak je dobro osvežiti znanje. Da se res usede in ne delamo bedarij. Še večjih, kot jih.

Napoved kitajske astrologije, da bo julij zelo suh in vroč (kar pomeni sušo in ogenj), so na žalost kar točne. Kako rada bi se zmotila! Potem nam ne bi bilo treba gledati dalmatinskih gasilcev, ki se na gašenje požarov vozijo s fičotom in 40 let starimi gasilskimi avtomobili.

Zabavajo me članki kot so "Ločene spalnice, da ali ne?" in podobni nasveti, ki jih je poln splet. Še bolj me zabavajo naši kosi. Imamo prave drame. No, za dramo poskrbita oba samčka. Tisti poročen (in večji) namreč preganja samskega od sklede z rozinami. Vrabcev, ki pojejo še več rozin, ne preganja. Torej ne gre za lakoto, ampak za princip. Ta teritorij je moj.

Že padajo stave, kaj se bo zgodilo, ko se bo tudi samski poročil. Bo takrat dal večji in starejši mir? Hmmm, bomo videli.

Če še ne veste, Kelly Family se vrača! Nekateri člani so se ponovno združili v skupino ter organizirali tri koncerte. Prvi koncert je bil razprodan v 15 minutah! Nikoli nisem bila njihova fenica, jih pa občudujem, kar so naredilo kot skupina. Ta skupinska dinamika me privlači - seveda kot opazovalko. Kaj vse so naredili (potlačili svoje želje, se podrejali), samo da bi ugodili staršem in bratom/sestram.

Ko je patriarh umrl, se je porušil tudi sistem, ki jih je držal skupaj. Njihovi milijoni so izpuhteli in nihče ne ve, kje so. Oče baje ni bil preveč dober podjetnik ... kot Boris Becker, hehe.

Tudi sama sem se v zadnjih tednih ukvarjala s svojimi financami, predvsem z varčevanjem za pokojnino. Neverjetno, kako različna so mnenja. Morem reči, da sem se o finančnih sredstvih za stara leta pogovarjala že z veliko ljudmi. Nobeden mi ni znal povedati, od česa bomo živeli čez 20-25 let. Veste vi?

Veliko Slovencev stavi na svoje nepremičnine. Nisem čisto prepričana, da je to dobra oblika varčevanja za starost. Seveda govorim o nepremičnini, kjer sami živimo.

Ah, naj bo za danes dovolj. Zunaj je zelo vroče, v moji pisarni hladno, zato grem še malo delat.

P.S.

Pisanje in branje takšnih (vse po malem) prispevkov na blogu mi je sicer tečno, ampak danes je dan za izjemo.


ponedeljek, 17. julij 2017

Majorka: na obisku pri Salvatoru

Kakšna zanimiva osebnost je bil avstrijski nadvojvoda Ludwig Salvator! Prav rada bi spoznala tega naravoljubca, ki se je celo življenje zavzemal za tolerantnost in boril proti predsodkom. Sicer je imel hišo tudi v bližini Trsta, vendar je njegov pravi domicil postalo posestvo na Majorki.

Med krajema Valldemossa in Deia je kupil 10 x 16 km veliko posestvo, na katerem ni dovolil gradnje hiš, lova in sečnje dreves. Balearom se je posvetil tako temeljito, da je o njih napisal 6.000 strani. Ni pa raziskoval samo Majorke, ampak celo Sredozemlje. Z ladjo Nixe je potoval ob obali in zbiral podatke za svoje naravoslovne raziskave. Pripravil je celo vprašalnik na 100 straneh; ko se je izkrcal v določenem kraju je prosil župana, duhovnika, zdravnika, učitelja ... da ga čim bolje izpolnijo.

Nikoli se ni poročil, vendar so ga ženske oboževale. Še posebej je bil navdušen nad Majorčankami. Za svoja dva nezakonska otroka je dobro poskrbel ...

Dobro mnenje o Salvatorju je imela tudi avstrijska cesarica Sisi. Svoj 55. rojstni dan je raje kot s svojim asketskim možem, preživela na Majorki. Mož, zaskrbljeni cesar, ji je poslal telegram: "Upam, da debeli Luigi dobro skrbi za tvoje ugodje."

Na poti od parkirišča do vhoda v hišo sem videla tale prizor. Super! Zakaj? Ker so po mojih izkušnjah znamenitosti, kjer so v bližini mačke, vredne ogleda. In res je bilo tako.




















Naslednjič, ko se bomo sprehajali po Majorki, se bomo iz zahodnega dela otoka preselili na vzhod. Čisto drugačen svet je tam, boste videli.