petek, 31. julij 2015

Blue Moon - uživajte


Ljudska vraža pravi, da je takrat, ko na nebu sveti "modra luna", vse možno. Poglejte danes zvečer v nebo in se prepustite ljubezni (do sebe, drugega, narave)!

Bilanca rojstnega dne

Tako, še domače povabim na kosilo, potem pa bo konec s praznovanjem rojstnega dne. Letos sem bila zelo lena in nisem organizirala nobene zabave, raje sem se dobila s prijatelji posamično in se poveselila ob dobri hrani.

Darila sem prepovedala, razen, če bodo živa. V poštev so prišli: moški, pes, rožice.

Bilanca:

- nobenega moškega (baje sem preveč izbirčna),
- za dva dni posojen pes,
- 3 realne in veliko virtualnih rožic,
- vrečka čaja, kar baje tudi šteje k rožicam.

Na moj rojstni dan mi je lastnik pripeljal Dašo. Ni bila preveč živahno razpoložena, jaz pa tudi ne, saj sem se ob 7.30 postarala za eno leto!!! Tako sva se v mesto odpeljali z avtomobilom, nato šli na banko (je edini pes, ki ga spustijo v poslovalnico ...) in na kosilo v hotel Vander. Tam imajo fantastične menije za kosilo, toplo priporočam. Daša je lahko šla v restavracijo, kar jim štejem za dodaten plus.

Izvedela sem, da sproti, vsako jutro, sestavijo dnevni jedilnik, zato je bila na tisti hladen dan na jedilniku račka. Francoski kuhar jo je zelo dobro pripravi, tudi Daši je teknila ...

Popoldne sva z Dašo delali. No, ona je spala po dobrem kosilu, ki sem ji ga skuhala. Ker ji je v pasji postelji postalo prevroče, se je prestavila drugam - pod moje noge. Helena ne more delati? Hja, to ni moj problem!


Kot se spodobi za praznovanje takšnega praznika, sva imeli z Dašo usklajeno garderobo: bele "šapice"

četrtek, 30. julij 2015

Slaba klimatska bilanca riža

Ste vedeli, da je klimatska bilanca za riž dvakrat slabša od bilance svinjskega mesa? To pa zato, ker iz poplavljenih riževih polj uhaja izredno veliko metana, ki je škodljiv (20-krat bolj nevaren kot toplogredni plini). Če se vegetarijanci prehranjujejo predvsem z rižem, je to slabo za ozračje.


Zanimivo: klimatska bilanca za krompir je 38-krat boljša od riža.

Ali torej velja, da je vegetarijanska prehrana bolj prijazna za okolje (z vidika klimatske bilance)?

Da, je, vendar moramo jesti sezonska živila. Veliko ljudi ne ve, da so lahko tudi regionalna živila klimatsko slaba - na primer, solata in paradižniki, ki pred začetkom sezone rasejo v ogrevanih rastlinjakih.

Vir: www.geo.de

torek, 28. julij 2015

Klopinjsko jezero - fotoreportaža

Prejšnji teden sem se zelo na hitro odločila, da se bom šla hladit na Klopinjsko jezero. Zakaj tja? Ker se tam najhitreje spočijem in napolnim z energijo. V veganskem penzionu Lovin Hut so celo imeli sobo zame, zato ni bilo več ovir za dobre dopustniške dni.

Ko sem brskala po arhivu, sem ugotovila, da imam s Klopinjskega jezera zelo malo dobrih fotografij. Zato sem s sabo vzela dva objektiva (širokokotnega in tele), saj nisem vedela, kateri bo bolj uporaben.

Pri končnem izboru fotografij sem upoštevala tudi zasebnost, zato sem objavila samo fotografije, kjer so osebe težko razpoznavne. Saj tudi vi ne bi želeli, da bi vas, na primer, neka Belorusinja fotografirala v zelo slabi pozi, v kopalkah, in nato to sliko, s sočnim komentarjem, objavila na svojem blogu???


Angelček pred vhodom v Lovin Hut, kot se spodobi za miroljubneže ...


Notranji vrt je vsako leto bolj kičast. Letos so se zelo potrudili z zasaditvami in nabavili veliko plastičnih živali. Mi je kaj takšnega všeč? Ni mi, ampak nekako paše v celoten koncept.


Loving Hut ima svojo zasebno plažo (zelenico) s pomolom, kar je še en razlog, da sem rada njihov gost. V največji gneči nas je bilo na zelenici 8 odraslih, dva najstnika in 3 psi.





Ukraden motiv, skozi ograjo, v enem od najboljših Klopinjskih hotelov 



Od lani se je marsikaj spremenilo, ob jezeru sem opazila najmanj 3 nove hotelčke. Ta je čisto nov in zgradili so ga v meni zelo zanimivi kombinaciji (tradicionalnega) lesa ter modernega stekla in kovine. Kaj takšnega Slovenci ne moremo sprojektirati in zgraditi, pa ne vem, zakaj ne.



Temperatura zraka ob 18.uri, voda je imela 29 stopinj, zato sem lahko zelo dolgo plavala. Zaradi alpskega podnebja in veliko zelenja se je ponoči hitro ohladilo na 17 stopinj in vsi smo dobro spali. Sem že omenila, kako mirno je ponoči na Klopinjskem jezeru??? 


Pomoli, ki so najbolj zasedeni, pripadajo ali javni plaži, ali večjemu hotelu - čeprav na Klopinju ni velikih hotelov. Na zasebnih pomolih, kot je bil naš, je bilo čudovito mirno!




Zjutraj, ob pol sedmih, je bilo na obrežju jezera čudovito hladno in mirno. 



Pogled na sosedno "plažo" - sosedova trava je vedno bolj zelena, a ne?


Sem že omenila poseben stil v Loving Hutu?



Kje so škarje?



Ta izredno velika parcela ob jezeru me je čisto fascinirala. Takšne parcele stanejo milijone in se v bistvu ne morejo kupiti, samo podeduješ jih lahko, tako so dragocene. Čisto na koncu, pri jezeru, je stala lična lesena hišica in čakala - name ...


Manjša parcela z lično hiško in urejenim okoljem


Po treh dneh sem s težkim srcem zapustila Klopinjsko jezero in si obljubila, da moram kmalu spet priti.

Še vedno velja basen o mravlji in čričku?

Stekleničke z olivnim oljem, ki sem jim dodala različna zelišča in začimbe, sem morala precediti. Prejšnja leta tega nisem naredila in olje se je prej pokvarilo kot pa sem ga porabila. Zato sem tokrat tudi aromatizirala samo tri stekleničke po 250 ml.

V soboto sem se podala na lov za primernimi stekleničkami s primernim "izlivnikom", da mi olje ne bi kapljajo po vratu stekleničke, ko bi ga uporabljala. "Izlivnike" sem našla v trgovini 1001 dar, stekleničke pa v Müllerju. Cena za oboje: 4,50 EUR. Olje je stalo 2,50 in zelišča 0,50 (ocena), kar pomeni, da je dobra dva decilitra aromatiziranega olja vredno 7,50 EUR. K temu nisem prištela stroškov za nabavo (olja, zelišč, stekleničk) ali pomivanje mastnih stekleničk in pripomočkov.

Računice za doma izdelane dobrote seveda. Kdo bi pa plačal za 2 dl olja z zelišči, recimo, 9 EUR?

Pri domači ozimnici kalkulacija ni tako pomembna, saj so največ vredne kakovostne surovine in dobra energija, ki jo dobimo s takšnimi izdelki. Še en dejavnik je: lahko jih pripravimo po svojem okusu.

Stekleničke in "izlivnike" bom lahko še večkrat uporabila, to je bil začeten investicijski strošek. Aromatizirana olja pa so tako fantastična dobra, da sem resno razmišljala, ali naj sploh objavim fotografijo - ker bi mi jih lahko kdo ukradel ... Navaden paradajz spremenijo v kulinarično poslastico, da o drugih jedeh (zelenjava, testenine) ne govorim. Ah, kaj, zadostuje že dober kruh, ki ga pomakam v aromatizirano olje.


Poletno razvajanje brbončic - in že načrtujem nove kombinacije!

Ko sem na internetu iskala basen o mravlji in čričku - mravljica je pridno nabirala zalogo za zimo, čriček pa se zabaval in godel, potem pa pozimi stradal, dokler se ga ni usmilila mravlja in z njim delila zalogo - sem našla tole sodobnejšo različico vzgojne basni. Napisal jo je, seveda, predstavnik mlade generacije, zelo mlade. Vas kaj zaskrbi, ko tole preberete, ali se mladi črički samo učijo od odraslih čričkov?

Basen o mravlji in čričku (s sodobnim koncem)

Vir: mladi.net

Živela sta mravlja in čriček. Mravlja je bila nadvse marljiva, vseskozi je tekala sem ter tja in iskala hrano. Čriček pa ni počel drugega kot cele dneve prepeval. Mravlja mu je očitala lenobo in uživaštvo: "Kaj ti, a spet samo uživaš, pa ne počneš nič pametnega? Kmalu bo zima, namesto, da poješ, bi si lahko nabral zaloge za čez zimo."


Takšnih pojočih čričkov imamo v Sloveniji kar veliko in zelo glasni so ...

Čriček se za njene besede ni zmenil. Kmalu je prišla zima ter živali so se umaknile v svoja bivališča. Ko pa je bila zima mimo, in so dnevi spet postali toplejši, so živali spet prišle na plano, in tako tudi mravlja. Mravlja je zopet nabirala zaloge hrane, ko se je mimo pripeljal čriček v najnovejšem Porscheju. Mravlji seveda ni bilo nič jasno.

Čriček ji pojasni: "Nekaj tednov zatem, ko si mi očitala lenobo, je na ulici name naletel producent, ki me je slišal peti, ter mi ponudil ogromno vsoto denarja ter financiranje, če bom pel za njihovo glasbeno založbo. Na ta način sem obogatel."

Mravlja je pa še naprej morala vse dni tekat sem ter tja, da bi si nabrala (le) hrano.


Priden kot mravlja - še velja ta rek?

nedelja, 26. julij 2015

Kolaž slik iz telefona

Se vidi, da so VSI dopustu! Nihče ne bere in ne piše blogov. A veste, da obstajajo ljudje, ki gredo za tri tedne na dopust? V enem kosu ... Zame nekaj nepredstavljivega, ampak verjetno je 21 dni brezdelja zelo zanimivo.

Tokrat objavljam fotografije, ki sem jih naredila s telefonom. Bilo je nekaj prav zanimivih situacij, pa sem izvlekla telefon in naredila te fotografije:


Oni dan so me v restavraciji Harfa (na Viču) presenetili z vegansko tortico. Vau! Ne samo, da je bila lepa, tudi dobra je bila. Še več, šef Boštjan!


Prejšnji teden sem za tri dni pobegnila h Klopinjskemu jezeru. Bilo je božansko, voda je imela 29 stopinj, zato sem lahko dolgo plavala. Kako sem se spočila!!! Slika je nastala na jutranjem izletu okrog jezera (mislim, da znese malo več kot 4 km). 


Moje prevozno sredstvo - kolo s tremi prestavami, ampak podarjenemu (brezplačnemu) konju ne glej v zobe ... Naslednji dan so me bolele nekatere mišice, ker je del proge okrog jezera treba prepeljati po konkretnem klancu.


Doživela sem dve popoldanski nevihti. Prišli sta v 10 minutah, zato se je bilo treba hitro pobrati s plaže. Zadnji dan sem eno uro vedrila kar v veganski restavraciji Loving Hut. Saj mi ni bilo hudo, imajo dobro hrano in pijačo.


Pogled na teraso Lovin Huta - kako lepo je biti na suhem ter ob kavici in sladici opazovati divjanje narave. Kasneje sem šla na sprehod in videla, da se temperatura vode v jezeru ni ohladila niti za eno stopinjo.


V petek zvečer v Stari Ljubljani. Čakala sem na prijateljico, da si izmenjava najnovejše novice. Turistov in domačinov je bilo zmerno veliko, temperature pa prijetne.


Danes na kavici v eni od kavarn v centru Ljubljane. Popolnoma drugačna situacija, bili smo v dolgih hlačah in z jaknami, tako se je ohladilo. Ampak sem uživala v temperaturni spremembi, številni turisti pa verjetno tudi.


Vrt kavarne obvladujejo vrabci. Kako pametni in organizirani so! Takoj, ko gost samo nakaže, da bo zapustil mizo, priletijo vrabci in jo z izredno naglico "počistijo". Najprej so na vrsti ostanki slaščic, nori pa so tudi na sladkor, kot sem presenečena ugotovila. Jaz sem jim lahko ponudila samo kokos (jedli so s prsta), pa niso bili preveč zadovoljni, kljub prepričevanju o koristnosti omega 3 maščobnih kislin za njihovo zdravje ...