petek, 26. junij 2015

Pozdrav iz murgelskega vrta

Ne vem, kako uspevajo vaše rožice na balkonu ali terasi, moje so zelo lepe. Saj, pri takšnem poletju z zmernimi temperaturami, se ne morejo pritoževati. Danes zjutraj, ko sem prišla v službo in jih zalivala, sem se počutila kot v Angliji ali Irski, saj je bila povsod rosa. Ah, obožujem takšna jutra!

Me pa vedno znova preseneti, čeprav to počnem že deset let, kako težko je fotografirati zasaditve v loncih. Ampak, tako kot se izboljšuje moje znanje o vrtnarstvu, se tudi znanje o fotografiji. Upam ...

Sem že večkrat napisala, pa bom še enkrat: če vaše fotografije (z dopusta, praznovanj, vrta) niso tako lepe kot tiste, ki jih vidite v revijah, blogih ali fb, se čisto nič ne sekirajte. Vse te fotografije so izredno obdelane in to tako, da niso več fotografije, ampak slike. Avtor je slikar, ki fotografijo predela z računalnikom. Sama fotografije minimalno obdelam, ker za kaj več nimam časa, tudi ne slikam v raw formatu - kar je vedno dober indikator, koliko kdo obdela slike.

Zato bodo moje fotografije, tako kot jaz, vedno imele celulit, gubice, sive lase, mozolje, slabe proporce ... Kot če bi primerjali mojo in (močno obdelano) sliko manekenke ali igralke, hahaha. Hja, nič ni lepšega kot velika doza samozavesti in pristno zadovoljstvo, da si to, kar si.

Ah, sedaj pa že malo preveč filozofiram, gremo na vrt:





Če ob tej sliki ne boste začeli vzdihovati ah in oh, potem ne smete več brati mojega bloga! Ja, vstop za ne-romantike in ne-vrtoljubce je prepovedan!!!


Kombinacija, ki je nastala iz "ostankarjev", ampak mi je zelo všeč. 


Lega vrta v Murglah ni takšna, da bi lahko imela pelargonije oziroma bolj slabo cvetijo. Letos sem znova poskusila z njimi in jih dala na sončno, pokrito mesto. Zaenkrat nimam pripomb, lepo cvetijo.


Edina kombinacija z belo barvo - se držim smernic iz feng shuija. Najprej sem kupila drobnocvetni mleček (4 kose), potem pa razmišljala, katero rožico naj posadim na sredino. Vse skupaj rase v nizki posodi, da jih lahko gledam od zgoraj.


Lani jih nisem imela, letos pa so bile takoj v mojih mislih, ko sem sestavljala kombinacije. - batata ali sladki krompir. 


Kako težko je fotografirati trave! Ta je iz lanskega leta, prezimila in sedaj me razveseljuje s klasji in pozibavanjem v vetru. Krasen pogled!!!


Tako preposta kombinacija iz kopriv, batate, mulenbekije in bidensa, pa vendar jo obožujem! Ker je v njeni bližini veliko okrasnih trav, niti ne pogrešam migajočega čopka, ki bi kukal iz sredine lonca.

ponedeljek, 22. junij 2015

Poletni solsticij in škotsko višavje v 18. stoletju

Včeraj, ob 18.38 se je "zgodil" poletni solsticij - ko je sonce na takšni poziciji, da je dan najdaljši. V feng shuiju pravimo, da na poletni solsticij vlada najbolj yang energija. To je energijski višek leta, zdaj se bo yang energija (hitra, aktivna, odprta, topla) vedno bolj zmanjševala; vse do zimskega solsticija, ko bo dan najkrajši. Takrat bo najmočnejša energija (polarnost) yin.

V praksi to pomeni, da bodo odločitve, ki jih bomo sprejeli po poletnem solsticiju (v bolj yin delu leta), imele dolgotrajnejši vpliv. Da bodo bolezni, ki nas bodo mučile, trajale dalj časa oziroma lahko postanejo kronične. Da bomo vedno bolj čustveni pri svojem ravnanju in odločitvah.

Kar malo mi je žal, da poletnega solsticija bolj ne praznujemo, da kar zdrsne mimo nas. Pa je takšen poklon naravi! Vem, vem, nekateri se boste čudili moji sentimentalnosti, ampak očitno sem pod močnim vplivom nadaljevanke, ki jo trenutno spremljan na eni od nemških televizij. Gre za nadaljevanko Outlander (slov. Tujka), ki je nastala po istoimenski knjižni predlogi pisateljice Diane Gabaldon.

Sama zgodba ni nič posebnega, bolj so me pritegnili običaji in verovanja. Čeprav se vse skupaj dogaja okrog leta 1743, je povezanost ljudi z naravo velika. Njihovo življenje določajo stari običaji in praznoverja. Nadaljevanka je seveda slabša kopija knjige, ampak, vizualno prava poslastica. Pa ne samo zaradi ekstremno seksi Jamieja Fraserja, tudi zaradi oblačil, hrane, navad, zdravilstva, blatnih cest in primitivnih bivališč, ki so tako avtentično prikazani.

Vir
Ah, krasen prizor, ko ona tolaži njega ... eeee, ko se Jamie pusti tolažiti ... Ampak, poglejte umazane nohte in mastne lase - a ni avtentično?

Ko gledam prizore iz škotskega višavja v 18. stoletju, sem neznansko srečna, da živim v tem časovnem obdobju. Čeprav bi me zelo mikalo, da bi se udeležila plesa vil okrog magičnih kamnov, ki so zanesljivo z vsem potrebnim spoštovanjem praznovale poletni solsticij. Ta energija namreč predstavlja tudi moškega v prvinskem pomenu besede. In, kaj bi ženske (yin) brez svojega drugega pola (yang)?

nedelja, 21. junij 2015

Žarko me ni razočaral

Da ne bo kakšne pomote - žarko je moj novi žar. Tako je, v duhu krize srednjih let sem si omislila žar. Eni si kupijo nov avto, drugi omislijo mlajšega ljubimca, tretji pobarvajo lase. Jaz sem se pa odločila za praktično potezo in si kupila žar.

Nekateri se boste zmrdovali nad tem, da žarko dela na elektriko. Kljub temu ga imam rada in danes je dobro opravil svoje delo. Na njegovi praktični plošči sem spekla: kozice, koromač, bučke, krompir, čebulo, česen. Zraven je bila paradižnikova solata z domačo baziliko.

Meni se je zdelo vse premalo začinjeno, moj sojedec pa je bil popolnoma zadovoljen in hrano tudi pohvalil. Tudi na moj predlog, da žarkotu nazdraviva s polsuhim rumenim muškatom, je navdušeno reagiral. Potem mi je pomagal še pospraviti in potrpežljivo poslušal vse moje razprave o feng shuiju in periodi 9. Drage moje, gospod je prost, če bi ga katera rada, naj sporoči.

Ah, seveda, skoraj bi pozabila: moj gost je moral žarkota najprej sestaviti, potem pa sva skupaj ugotavljala, pri kateri temperaturi bova dobila najboljše rezultate. Končna ugotovitev: pri najvišji!

Rezultat skupnega dela je bil takšen:



Peka na žaru me je navdušila in mislim, da bom že zelo kmalu začela eksperimentirati z različnimi jedmi. Imate kakšne predloge???