sobota, 21. november 2015

Bo EU propadla kot Rimsko cesarstvo?

Ko sem na internetu iskala bolj strokovne in poglobljene komentarje o beguncih, sem naletela na Yurija Yatska. Ste že slišali zanj? Mene je navdušil, njegovi pogledi so mi zelo blizu, sem ugotovila. Njegove prognoze, kaj se bo zgodilo z Evropo, če ne bomo takoj in radikalno ukrepali, pa so zelo verjetne. EU bo propadla kot Rimsko cesarstvo.

Del intervjuja iz geopolitika.si:

Kakšni bodo učinki naselitve večinoma muslimanske populacije v Evropi?

V Evropo prihaja masa razočaranih ljudi, ki so jezni zaradi tega, kar se je zgodilo pri njih doma. Zaradi politike zahoda, so jezni tudi na zahod. Prihajajo s sanjami lepšega življenja, toda Evropa jim ne bo mogla zagotoviti istega življenjskega standarda, kot ga uživajo Evropejci. Ker zanje ne bo na voljo dovolj delovnih mest, se bodo začele oblikovati enklave, kjer bodo živeli begunci, ki ne bodo imeli zadosti dela in ne bodo mogli biti enakovredni prebivalcem Evrope. To se bo zgodilo tudi zaradi skozi stoletja oblikovanih delovnih in drugih kulturnih razlik. Živeli bodo večinoma od osnovne socialne podpore, kar jim sicer mora zagotoviti humana evropska družba in države, ki so jih sprejele. Posledica bo marginalizacija, huliganstvo, kriminal … Mnogi bodo postali lahek plen omenjenih radikalnih islamističnih skupin.

Medtem bo naraščalo tudi nezadovoljstvo nad priseljenci med prebivalci Evrope, kar že lahko opazimo po nedavnih nemirih v Nemčiji in Skandinaviji.

Ko bo število pripadnikov islama doseglo 5 do 7 odstotno kritično maso (vsaj lokalno), kar se bo glede na intenzivnost procesa širjenja begunskega vala zgodilo kmalu, pa se bodo tudi Evropejci, ki so izgubili trden sistem vrednot in kulturne osnove, pričeli množično spreobračati v islamsko vero. Sprožil se bo proces avtosinhronizacije. To se ne bo zgodilo v daljni prihodnosti, čez 80 let, temveč zelo hitro. V desetih, petnajstih, maksimalno dvajsetih letih.

Konkretni podatki pravijo, da se je samooklicani islamski državi v Siriji in Iraku priključilo precejšnje število zahodnjakov, ki nimajo priseljenskih korenin. Proces se torej že odvija, a zaradi malega števila radikalnih muslimanov še ni masoven. Tak bo postal, ko bo dosežena kritična masa.

Kako dramatične bodo posledice teh sprememb?

Islamizacija, ki bo nastopila v Evropi, bo povzročila isti kaos, kot ga vidimo danes na območjih Bližnjega vzhoda in severne Afrike, od koder prihaja večina beguncev. Zgoditi se preprosto ne more nič drugega. Toda posledice kaosa na prostoru Evrope bodo še hujše.

Opozicija radikalne desnice, ki temelji na ostankih vrednot stare Evrope, ne bo zdržala dolgo, saj bo večina prešla na drugo stran in se pridružila islamistom, ki imajo bolj kakovosten sistem vrednot z močnejšo moralno podlago. Vsakršno gibanje, ki tega ne premore, je obsojeno na izginotje.

Evropska kultura bo izginila ne le v smislu populacije ampak tudi literature, umetnosti in kulturnozgodovinskih spomenikov. Kaj po svetu počnejo pripadniki radikalnih islamskih skupin? Na ozemljih, ki jim zavladajo, uničujejo spomenike. Mislite, da bodo Evropi prizanesli? S tem, ko brišejo preteklost celih narodov, celo civilizacij, med populacijo ustvarjajo ljudi brez zgodovine, ki jih je mogoče lažje manipulirati.

Posledice kaosa bodo tako hude, da bo trenutno prisotna civilizacijska forma razvoja popolnoma ustavljena. Nastal bo talilni lonec, koktejl iz katerega se bo začel graditi nov red, nov sistem. Ne izključujem pa, da bo iz tega nastalo kaj lepšega, kot je danes.

Kako naj torej Evropa rešuje problem beguncev?

Begunci prihajajo v Evropo, ker jim je hudo in so bili v to prisiljeni. Begunci so žrtve, toda obenem tudi orodje družbenega inženiringa za preoblikovanje Evrope. Ta vodi v isti kaos, od katerega so zbežali sami. Ravno zaradi tega je potrebno problem beguncev reševati bistveno bolj globinsko, kot se dogaja zdaj.

Ljudem, ki so ta trenutek v tranzitu in stojijo na pragu Evrope, je treba nujno pomagati in jih sprejeti. Toda potem mora nastopiti streznitev. Potrebno je začeti reševati vzroke problema beguncev. Vzroki pa so danes tabu tema. O njih sploh nihče noče govoriti. Še najmanj evropski voditelji in mediji.

Ustaviti je treba kaos, ki se dogaja na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki. Prenehati je treba s podporo radikalnim gibanjem, ki se predstavljajo kot borci za svobodo in demokracijo. Prihaja namreč do absurdnih situacij, ko zahod v določenih državah podpira, oborožuje, financira in uri iste radikalne organizacije, ki jih drugje označuje za teroriste in proti njim bije vojne.

 Evropa bi morala prenehati s fantazijami o demokraciji v tej regiji in pomagati krepiti režime, ki zagotavljajo stabilnost. V Siriji je Asad denimo edini človek, ki je trenutno sposoben voditi boj proti samooklicani Islamski državi. Danes se nihče drug zares ne bori proti njej. Zahodna koalicija proti ISIL je pesek v oči. Če bi Asad padel, bi v Siriji zavladal ISIL in le vprašanje časa bi bilo, kdaj bi se z njim zlile vse opozicijske skupine. Spet ne zaradi tega, ker bi bili med njimi sami slabi ljudje, ampak zaradi procesa avtosinhronizacije. Takšni so zakoni narave.

Se vam ne zdi, da so za takšno politiko vseeno krive ZDA?

Za procesom ustvarjanja in sprejemanja beguncev stojijo isti igralci. A ne bi rad s prstom kazal le na ZDA. Zadeve so kompleksnejše.

ZDA so v dani situaciji malo bolj egoistične, kar niti ni hudo narobe, ker mora v končni fazi vsak najprej poskrbeti zase. ZDA rešujejo svojo kožo, kajti podoben proces kot v Evropi grozi tudi ZDA. Pred Evropo imajo le nekaj let prednosti.

Obstajajo drugi, večji igralci, za katere so ZDA le figura na šahovnici. ZDA so kraljica in ne kralj, ki odloča o vseh stvareh.

Kako bi strnili misli o begunski krizi?

Če se želimo izogniti tej krizi, moramo začeti z reševanjem tam, kjer je nastala.

V Evropi ni rešitve begunskega problema. Evropa ima sredstva za reševanje stiske omejenega števila ljudi, ne pa možnosti, da posvoji milijone beguncev.

Zato je nujno, da Evropa svoje moči preusmeri proti izvoru problema in ga rešuje tam, kjer je nastal. Ker je doslej delala nasprotno, bo cena visoka, a še vedno neprimerljivo manjša, kot če reševanje pri izvoru ignorira.

Ob vsem tem se je dobro spomniti usode Rimskega imperija. Popoln propad, degradacija in več stoletij popolne teme, ki je sledila.

4 komentarji:

 1. Če te zanimajo izvor, vzroki in "big picture", predlagam v branje še Civilizacijo avtorja Nialla Fergusona.

  OdgovoriIzbriši
 2. Helena, hvala! Vsakemu, še tako nepolitično nerazvitemu državljanu je lahko jasno, da je vse skupaj del širšega načrta... a vsakemu ostaja ugibanje...Meni dober intervju.

  OdgovoriIzbriši
 3. Hvala za intervju. Spodaj pri prilagam še enega.

  http://www.sunofart.net/data/upload/dr__Yuri_Yatsko__fizik__psiholog_compressed.pdf

  LPA

  OdgovoriIzbriši