sobota, 26. januar 2013

Vesna Vuk Godina provokativno o partnerstvu

Zelo spontano in hitro sem se odločila, da se bom v petek udeležila predavanja dr. Vesne V. Godina v Živa centru. Tema: partnerstvo. Nekaj njenih besedil sem na blogu že objavila, nikoli pa je nisem srečala v živo. Poleg teme, ki me je zanimala, sem želela preveriti, kakšna je kot predavateljica in oseba.

Predavanje je bilo genialno, vsaj po mojih merilih. Dr. Godina je pet ur predavala iz glave - zanimivo, provokativno, zabavno in koristno. Ko smo že mislili, da je zašla od teme, nas je pripeljala nazaj in povezala znanje o partnerstvu v celoto.

Delala sem si zapiske in navedla bom samo nekaj njenih najbolj provokativnih izjav. Ni nujno, da jih boste razumeli, saj so vzete iz konteksta. Če vas bo zamikalo, da bi predavanje poslušali v celoti, pridite v Živa center v petek, 22.3.2013 ob 17. uri, ko bo predavanje ponovila. O vzgoji otrok bo predavala 8.3.2013.

Dr. Vesna V. Godina je o partnerstvu povedala:

  • Popolnega partnerstva ni in čim prej se bomo sprijaznili s tem, bolj bomo svobodni.
  • Partnerstvo je postalo dobrina, ki se trži, zato nam trg postavlja vedno nova merila, kaj je idealno partnerstvo, ki jih nikoli ne dosežemo. Trg se namreč ne sme "zapreti".
  • V partnerstvu hitro postanemo nezadovoljni, ker ne dosegamo meril s "trga".
  • Nezadovoljstvo v partnerstvu je odvisno od tega, kaj pričakujemo, ne od tega, kaj imamo.
  • Ne smemo se pogovarjati z moškim. Ali mu kuhamo, ali z njim seksamo.
  • V zvezi je ženska močnejša. Moški ne more biti gospodar, saj ne more gospodariti svojemu telesu oziroma enemu delu telesa. Temu gospodarijo ženske, zato lahko one vladajo.
  • Pogovori z moškim nimajo smisla, ker že vedo to, kar jim bomo povedale: da so šibkejši. Po pogovoru bodo samo še bolj zafrustrirani.
  • Ženske vedno odreagiramo kot ogrožene, namesto, da bi se zavedale svoje moči.
  • S to močjo ženske ne znamo več upravljati, ker nismo dobile znanja od svoje mame (izgubili smo tradicijo).
  • Poroka je pretvarjanje nesorodnikov v sorodnike in ne romantična ljubezenska zveza dveh ljudi.
  • Če ne dobimo tistega, kar si želimo, mislimo, da nas oseba ne ljubi.
  • Moški bo lahko razumel odnos ljubezni samo takrat, ki mu bo ženska nadrejena, ko je močnejša, ko mu občasno da tisto (seks), kar hoče (tako je z njim delala mama).
  • Ko se zaljubimo, postanemo ženske podrejene in moški se nas hitro naveliča, ker nas ne spoštuje več.
  • Ljubezen je, ko partner izjavi, da želi biti z nami, čeprav ve, da so druge ženske boljše. Zavestno se odloči za cono neugodja. Kadar izjavi, da mu je z nami lepo, je v coni udobja, samo uporablja nas, in hitro nas bo zamenjal, ko bo našel novo cono udobja.
  • Ko se ženska moškemu podredi, je več ne ljubi, ampak uporablja.
  • Vsi želimo biti ljubljeni in v coni udobja (podrejenosti), ker smo se tega v zgodnjem otroštvu naučili od mame.
  • Želimo si: tako, kot se je do nas obnašala mama, tako se naj obnaša tudi partner.
  • Danes smo lahko ženske partnerju nadrejene na vseh področjih. Za to plačamo socialno ceno: nismo ljubljene.
  • Idealno: v partnerstvu si razdelimo področja, kjer je eden od partnerjev šef (nadrejen) drugemu.
  • Na področju, kjer je on šef, ga ne smemo kritizirati.
  • Za žensko je takšen odnos zelo naporen, veliko truda je treba vložiti, da stvar deluje.
  • Najboljše ženske v zahodnih družbah so danes same, ker ne želijo v partnerstvo vložiti toliko truda; v primitivnih družbah so bile same samo najslabše ženske. 
  • Moški ne želijo shirane ženske, ampak naj bo takšna kot je bila mama: okrogla, "prešvicana", tečna ... Trg nam vsiljuje suhice kot kriterij.
  • Zato moramo tudi na prvi zmenek priti "grde, nedišeče in tečne" - to je test, v kateri coni nas potencialni partner želi imeti.
  • Partnerstvo zahteva dve funkcionalni osebi, ki izbereta cono neugodja (marsikaj bom prenesel) in ne cono uporabe (lepo mi je s tabo).
  • V partnerstvu so največji problem ženske, moški so obvladljivi.
  • Tudi ženska si v odnosu želi "mamo" - v bistvu smo ženske homoseksualna bitja - zato se naj moški naučijo poslušati, božati, masirati, poljubljati ... in obvladajo dolgo predigro. Če nam tega ne daje, ga zapustimo.
  • Moški sam po sebi nima ničesar, da bi ga izbrali za seks (ni "mama"), zato je v vseh družbah dobil nek višji družbeni status, da jih ženske izberejo in s poroko dobijo ta status.
  • Problem: danes so ženskam dostopni vsi statusi in moškega izberejo samo takrat, ko je podoben "mami".
  • Seksualno ugodje je vedno povezano s prepovedanim, saj bi radi seksali z "mamo".
  • Seksualno ugodje je odvisno od stanja v glavi, ne v genitalijah!

No, kakšne se vam zdijo zgornje trditve? Med predavanjem smo slišali, da je samo 1% moških funkcionalnih, zato je tako težko najti dobrega partnerja. Potem pa je še vse odvisno od nas in od truda, ki smo ga pripravljene vložiti v partnerstvo. 

četrtek, 24. januar 2013

Uspešno hujšanje s kitajskim koledarjem

Če se že cel januar trudite s hujšanjem in ni vidnih uspehov, vas lahko potolažim: neuspešni ste zaradi vola. Ne tistega z ražnja na gasilski veselici, ampak iz kitajskega horoskopa.

Januarja vlada vol in to je, kot vemo, počasna in nič kaj vitka žival. V sebi nosi veliko elementa zemlja, ki energijo (kilograme) raje zbira, kot pa oddaja. Nemški sinolog Kubny, strokovnjak za kitajsko astrologijo, je v starih virih odkril, da se redimo zaradi »v zemlji ujete vode«. Najbolj kritična sta meseca januar (vol) in april (zmaj); tudi rojeni v teh mesecih so bolj nagnjeni k debelosti.

Energija v posameznem mesecu pa ni vedno enaka, ampak se spreminja po odsekih. Tako je bil vol od 5. do 15.1. zelo voden, od 16. do 18.1. pod vplivom kovine, zdaj pa bomo do 3.2. v zelo zemeljskem yin obdobju. Povedano drugače: nič ne bo s hujšanjem.


Zakaj moja tehtnica vedno napačno kaže?

S temi razlagami vam ne želim dajati potuhe za neuspešno dieto, ampak bi vam rada pokazala, kaj vse lahko počnemo s feng shuijem. Proti vodi in zemlji se najuspešneje borimo z lesom in to je tudi čarobna formula, kdaj le začeti z dieto.

Mesecu februarju od 4. 2. vlada tiger, ki je les yang. Bravo, boste rekli, končno lahko začnemo, na pomoč je prišel les! Na žalost ni tako enostavno, saj je prvih sedem dni v mesecu tigra pod vplivom elementa zemlja, nato sedem dni pod vplivom ognja in šele zadnjih 16 dni pride les. Zemlja da lesu (tigru) hrano in ogenj segreje mrzlo zemljo, da lahko les začne rasti.

Prva dva tedna v februarju (po kitajskem koledarju) sta zato primerna za čiščenje jeter, od 18. 2. 2013 pa res lahko začnemo z zdravo in pametno dieto.

Navodila o čiščenju jeter so objavljena v Avitinih nasvetih.

torek, 22. januar 2013

Lea Pisani v moji omari

Imate tudi vi radi tisti občutek lahkosti, ko se znebite nekaterih stvari? Duša in telo sta za nekaj kilogramov "lažja", uspeh pa se vidi konkretno v naši okolici.

Lea Pisani si je izpolnila dolgoletno željo in je prišla pregledat oblačila v moji omari. Po končanem delu je priznala, da je bila prijetno presenečena, kako malo "trupel" sem imela v omari.

Z Leo se poznava že devet let in v veliko dobro ji štejem to, da še ni obupala nad mano, kar se oblačenja tiče. Po današnji akciji je bila pomirjena, ker se je nekaj njenega truda vseeno obrestovalo in nisem imela veliko napačnih oblačil.

Z njo tudi nisem debatirala, ali mi kaj pristaja, ali ne. "Poglej te gumbe, ... ovratnik je prevelik, ... žepi so na napačnem mestu ..." Drobne pripombe strokovnjaka za oblačenje so potrebne in že vidiš priljubljeno srajco v drugi luči.

Najbolje pa je, da sem se veliko naučila in bom lahko nova oblačila kupovala z bolj kritičnim očesom.


Toliko oblačil se je nabralo po dvournem pospravljanju moje garderobne omare

Vsako oblačilo sem seveda morala obleči in se zavrteti za 180 stopinj okrog svoje osi. Naredili sva tri skupine za oblačila: tista, ki ostanejo, ki morajo k šivilji in oditi iz hiše.

Svetovanje s tem še ni končano, sem izvedela na koncu sortiranja. Sedaj je potrebno narediti kombinacije in dokupiti oblačila, ki nam manjkajo za kombiniranje.

In prav to, da kupujemo posamezne kose oblačil, je največja napaka. Zelo malo žensk nakupuje v kompletu (na primer, poleg hlač še srajco ali jopico), vse ostale pa imamo doma veliko lepih posameznih kosov, ki jih ne moremo nositi.

Zato mi je Lea Pisani izsilila obljubo, da bova marca šli dopolnit garderobo. Ojoj ...

Še to: obiščite Leo na facebooku. Mislim, da zanimivo, zabavno in poučno piše o modi in ostalih "malenkostih", ki so povezane z oblačenjem.