petek, 5. oktober 2012

Preveč sladkorja v otroških kosmičih

Nemški spletni portal Foodwatch je raziskal, kako zdravi so otroški kosmiči za zajtrk. Ugotovitve so šokantne: v vsakem drugem izdelku je najmanj 30 odstotkov sladkorja. Mnoge t.i. žitarice za otroke so slajše od peciva in čokoladnih keksov. Vodilni na tej lestvici so kosmiči Nestle: štirje njihovi izdelki so se uvrstili med deset najslajših. Nobeden izdelek Nestle, v tej kategoriji, ne vsebuje manj kot 30 gramov sladkorja na 100 gramov. Takšne sladkorne bombe priporočati kot otrokom primerno hrano, je najmanj neodgovorno.


Kosmiči in žitarice - zajtrk poln sladkorja

Za otroška živila bi morala obstajati zgornja meja za vsebnost sladkorja. Dokler pa te ni, imajo proizvajalci otroške hrane posebno odgovornost, ki je zaenkrat ne opravičijo. Soodgovorni so za vedno večji odstotek debelih otrok in za njihove zdravstvene posledice. Bodo ti otroci čez nekaj let vlagali tožbe kot kadilci v ZDA?

Tudi drugi proizvajalci v svoje izdelke velikodušno dodajajo sladkor. Oglejte si sestavo žitaric za zajtrk na spletni strani ZPS Veš, kaj ješ? s pomočjo "semaforja". Skoraj vsi izdelki imajo rdečo luč pri sladkorju.

četrtek, 4. oktober 2012

Napiši knjigo o feng shuiju!

Folije za današnje predavanje v Kalčku so narejene. Upam, da pridete - dobimo se ob 17.30 na Celovški cesti 268 v Ljubljani (za Baby centrom).

Ugotovila sem, da sem prijetno vznemirjena in da sem verjetno naredila preveč folij. Naj jih skrajšam? Ne!!!

Feng shui je res moja velika ljubezen. Saj znam še veliko drugih stvari, vendar je feng shui tisti, ki me najbolj veseli. Včasih sem kar nesrečna, ker me zanima tako veliko različnih področjih. Lažje bi mi bilo, če bi se specializirala za eno dejavnost in tam poglobila svoje znanje. Tako pa me zanimajo zdravje, marketing, rožice, fotografiranje, pisanje ... Ko sem o tem potarnala prijatelju, mi je z moško treznostjo odgovoril, da verjetno niti ne opazim, koliko znanja imam na posameznem področju, ker sem se na to navadila. Mogoče res.



Včeraj sem obiskala svetovalko za oblačenje Leo Pisani. Poznava se že devet dolgih let in v tem času ni opustila upanja, da se bom lepše oblačila. Prav zato jo imam tako rada. Preureja svoj studio in predebatirali sva še zadnje detajle. Opozorila me je, da moram nujno napisati knjigo o feng shuiju: "Kdo pa jo bo, če ne ti?" me je začudeno spraševala. Srčno upam, da mi bo do naslednje pomladi uspelo napisati prvo knjigo o feng shuiju - v načrtu imam tri ali štiri ...

sreda, 3. oktober 2012

Komplicirane osebne finance

Takoj, ko sem se odločila, da bodo ena izmed tem na feng shui predavanju v Kalčku tudi finance, sem začela dobivati veliko informacij na to temo. Najprej sem dobila letni obračun od finančne hiše, kjer varčujem za starost. Nisem bila navdušena nad številkami, vendar nisem imela idej, kaj naj naredim.

Potem sem šla na večerjo z mlajšim ekonomistom, ki mi je zaupal o svojem zelo dobro izdelanem načrtu varčevanja za finančno neodvisnost. Slišala sem tudi dve manj prijetni zgodbi s slabim finančnim koncem, ki sta me naredili nervozni.

Prejšnji teden, ko sem naredila grob koncept za feng shui predavanje o denarju, pa sem dobila vabilo na seminar o osebnih financah. Ponavadi takšna vabila ignoriram, tokrat pa je vabil Robert Rolih (Uspeh d.o.o.), strokovnjak, ki ga cenim tudi po človeški plati.

Včeraj sem poslušala njegovo predavanje in počutila sem kot na predavanju Karin Rižner. Pred približno sedmimi leti je pri nas predavala o cepljenju. Na koncu predavanja smo vsi obnemelo obsedeli in se spraševali: če je polovica res, kar nam je povedala, zakaj cepljenje sploh obstaja?

Če je polovica res, kar nam je včeraj povedal Robert Rolih o skladih in nakupu delnic - in zelo verjetno je res vse - potem so razne varčevalne sheme največji legalni nateg. Vzajemni skladi so čisti nateg, ne glede na to, v kakšni obliki jih ponujajo (življenjsko svetovanje, naložbeno, rentno ...).

Na predavanju v Kalčku (jutri ob 17.30) bom povedala, da samo s feng shuijem ne moremo obogateti, potrebna sta tudi sreča in pridnost. Predvsem pa je pomembna dobra finančna pismenost, ki je Slovenci nimamo. Saj nas nikjer ne učijo o osebnih financah! Kar s pridom izkoriščajo vsi finančni svetovalci, banke, borzne hiše ...

Seveda bom morala nekaj spremeniti. Težka odločitev je pred mano, zato bom morala dodatno energijsko aktivirati finančni kotiček v stanovanju in podjetju. Veste, kje se nahaja?

ponedeljek, 1. oktober 2012

Zavrnitve v poslu in ljubezni

V knjigi Briana Tracyja "Vrhunske prodajne strategije" sem prebrala tale zapis o strahu:

"Strah je že od nekdaj eden največjih človekovih sovražnikov. Predstavlja največjo oviro pri doseganju uspeha v življenju in karieri. Zahrbten in poguben je. Globoko v podzavesti nas počasi razjeda in povzroča, da na svet gledamo z negativne namesto s pozitivne strani. Povzroča tudi, da se družimo z ljudmi, ki mislijo in čutijo na enak način. Tako med seboj vzpodbujamo strahove in prepričanja.

Med strahom in samospoštovanjem obstaja obratno razmerje. Večji kot je strah, manjše je samospoštovanje.

Samospoštovanje je povezano s tem, kako radi se imate, se sprejemate in spoštujete oz. s tem, kako se čutite koristne in vredne. Karkoli storite za to, da dvignete samospoštovanje, obenem izboljšate tudi vsa druga področja vašega življenja. 

Druga plat samospoštovanja je vaša učinkovitost. Bolje kot se odrežete, bolje se počutite."

Tracy se v tem poglavju knjige ukvarja s strahom pred zavrnitvijo prodajalcev, ki je največkrat vzrok za neuspehe pri prodaji. Ne bom vas mučila s prodajo, čeprav vsi vsak dan moramo prodajati (svoje sposobnosti, ideje, želje, skuhano kosilo ...).

Bolj sem razmišljala o zavrnitvi v ljubezenskih zadevah. Prijateljica V. mi je povedala zgodbo o drugi skupni prijateljici, ki je šla na zmenek s simpatičnim odvetnikom. Ni potekal idealno, preveč sta si bila različna. Moški jo je naslednji dan poklical in povedal, da se ne ujemata, zato prekinja stike. Meni se je zdela njegova poteza zelo častna, skupni prijateljici pa nepotrebna. Raje ima "barabe".

Nad dejanjem meni popolnoma neznanega odvetnika sem bila navdušena, saj sem prepričana, da so takšni odkriti klici bolj redkost kot pravilo. Zdaj se zavrne s klikom na gumb, chatom, s pošiljanjem SMS sporočila, v dobrem primeru z elektronskim sporočilom - ali ignoriranjem. To sem pa zdi meni osebno najbolj primitivna gesta, ki jo res sovražim. Napiši stavek ali dva, vsaj toliko poguma in spoštovanja do druge osebe moraš imeti, si mislim.

Meni se je v treh dneh dvakrat zgodilo, da so me zavrnili. Vendar tega nisem vzela osebno, pa tudi zavrnitvi sta bili "prijetni", zato se moja samopodoba ni pretirano zmanjšala. Še težje mi je, ko moram jaz koga zavrniti. Saj skrbno izbiram besede, ampak vem, da vsaka zavrnitev vsaj malo prizadene naš ego. Moj ego se gre sedaj "zdravit" k frizerju ... Tam te nikoli ne zavrnejo!