petek, 2. september 2011

Rožice: Avgusta v Šiški

Vsi, ki ste se zgražali nad mojim radikalnim pomlajevalnim rezom, ste lahko pomirjeni. Po treh tednih koprive že obraščene in zelo lepe. Pri drugih rožicah pa se vidi, da so prišle v zrelo fazo.

Ko postanem žalostna in pomislim, da bodo najkasneje v začetku oktobra morale na odpad, se spomnim na feng shui. V tem sistemu je vedno znova pojavi kroženje energije: enkrat se vzdiguje, enkrat pada.

Jesen uvrščamo v element kovina, ki je suha, hladna, ostra. S kovino ločujemo, delamo red, načrtujemo. Energija se umika v notranjost, da bo spomladi lahko zopet prišla na površje in se vzpela navzgor (elemen les).

To, da je kovina suha, se nam na prvi pogled zdi nenavadno, ker jeseni pogosto dežuje. Če pa ne, nizko jesensko sonce zelo hitro izsuši rože za okenskim steklom in jih celo zažge.

Tudi zrak v prostorih se posuši in kmalu dobimo težave s pljuči (prehlad, astma, alergije). Pljuča spadajo v element kovina in sicer imajo polarnost yin, ker je to organ, ki mora stalno delati. V kovino spada tudi debelo črevo, ki ima yang polarnost, saj dela samo občasno. Oba organa sta zelo pomembna za zdravje, saj brez dihanja hitro umremo, črevesje pa je največji organ.

V jeseni moramo torej skrbeti za vlažnost prostorov in telesa (piti dovolj vode ali čaja), se počasi posloviti od rožic in že delati načrte za naslednje leto (še prej pa narediti analizo za to leto in se naučiti iz napak). Kovina odbira, zato naredite red po omarah, preglejte po shrambi in se pripravite na zimo.

 


Element kovina dobiva hrano (energijo) od elementa zemlja. Vsa hrana, ki jo uvrščamo v element zemlja ima sladek okus - od žitaric do sadja in slaščic. Ker bo jeseni debelo črevo že dovolj na udaru, ga ne smemo še dodatno bombandirati s sladkarijami. Seveda bo naše telo hlepelo po sladki hrani, ker bomo pod stresom, vendar si namesto sladkarij privoščite sadje ali žitarice.

Nisem pristaš ogljikovih hidratov, vendar se lahko jeseni malo bolj razvajamo. Saj ja pogrešamo toplo poletje! Vendar moramo jeseni OH vedno kombinirati s pekočo hrano - k elementu kovina spada pekoč okus in hitreje bomo pokurili OH.

Kako prijetno bo pozimi gledati takšne fotografije!

sreda, 31. avgust 2011

Rožice: Šišenski balkon v juliju

Preden bo konec meseca avgusta, moram objaviti fotografije iz julija. Letos je balkon zelo urejen, rožic je manj in z lahkoto jih je vzdrževati.
Priljubljeno mesto na balkonu, kjer preživim veliko uric (še vedno pa dosti manj, kot bi si želela)

S stola vidim takšen motiv. Najljubši mi je oranžni abutilon in, seveda, koprive.

Koprive so se vsako leto zelo razrasle, saj jim vzhodna lega izredno ustreza. Letos sem jih julija krepko obrezala in ni mi žal. Že čez dva tedna so se lepo obrasle, konec avgusta pa bi že zopet potrebovale frizersko striženje.






Fotografije so posnete z različnimi objektivi in pri različni količini sonca. Zadnjo sem naredila s širokokotnim objektivom, zato se vidi moja noga in abutilon je "razmazan". Vaja dela mojstra, se bom naslednjič bolj potrudila.



ponedeljek, 29. avgust 2011

Delo: Formula za uspeh

Med pospravljanjem sem na listku našla nasvet, kaj potrebujemo, če želimo uspeti. Opravičujem se avtorju teh besed, ker ne navajam vira, vendar si ga nisem napisala.

Če želite uspeti morate biti (vrstni red je tudi pomemben):

- strastni,

- delovni,

- osredotočeni,

- se gnati naprej,

- iskati ideje,

- se izboljševati,

- služiti drugim,

- vztrajni.

Vem, vem, ponedeljek je, še vedno ste z mislimi pri zadnjem dopustu ali že zavijate zvezke za šolo. Vseeno se potrudite in si izberite dve zgornja motiva, ki ju boste danes uresničili. Dan boste zaključili zadovoljnejši in srečnejši.