sobota, 10. julij 2010

Življenje: Koliko napitnine si zaslužijo

Vsak narod ima svoje navade glede napitnin. V USA so samoumevne, saj zaposleni v storitvenih dejavnostih dobijo nizko urno postavko in so zato odvisni od napitnin. Kako je pri nas?

Vedno se razburim, ko nekdo npr. za kosilo dobi račun 15,60 EUR. Natakar ga vpraša, ali ima 60 centov drobiža in gost resnično začne iskati po denarnici za kovanci. Sramota! Še pred nekaj minutami je natakarju pohvalil kosilo, zdaj pa baraba skopuška noče zaokrožiti zneska in dati 40 centov napitnine! Če je bil zadovoljen, bi moral zaokrožiti na 17 EUR!!!

To je moje osebno mnenje, ni nujno, da se strinjate. Napitnine so zame vedno zelo dobra možnost, da natakarju (kuharju, lastniku) sporočim svoje iskreno mnenje. Seveda sem že velikokrat odšla iz lokala brez zaokroževanja zneska, ker nisem bila zadovoljna.

Kar me pa najbolj jezi je, da so pri napitninah skopuške predvsem ženske. Ja, lahko gre sama v restavracijo. Ja, lahko v javnosti sama pije in kadi. Ja, lahko ji lepo postrežejo. Ja, natakar lahko pokoketira z njo. Emancipacija je bila na tem področju učinkovita. Ne, napitnine pa že ne bo dala. To naj delajo moški, če sploh.

Nimam pojma, ali je takšno obnašanje posledica skopuškosti, ali neznanja, ali vzgoje. Me niti ne zanima. Lahko vam povem, da sicer v Nemčiji vsak sam plača svoje kosilo (ne poznajo skupnega računa), vendar natakar od vsakega dobi napitnino. Tudi od najbolj revnega mujota, ki pride s sodelavci po službi na pivo.

Mislim, da bom naslednjič dotične napitninske skopuhe kar vprašala o motivih za nedajanje napitnin. Zato pazite, kako bostev naslednjih tednih zaokroževali zneske v lokalu, mogoče bom v bližini!

petek, 9. julij 2010

Rožice: Po dežju najlepše sijejo

Po napornem in turbolentnem tednu smo si zaslužili nekaj sproščujočih fotografij iz murgelskega vrta. Narejene so po nevihti, zato barve kar žarijo.



























Se že bolje počutite? Ste pomirjeni? Ali vas srbijo "zeleni" prsti in bi radi prišli pomagat skrbet za rožice? Potrebno jim je razrahljati zemljo, tudi dodati kakšno pest ali dve, predvsem pa pridno gnojiti, da bodo imele dovolj hrane.

sreda, 7. julij 2010

Zdravje: Kdaj (s)pijemo dovolj vode

Pravkar doživljam rahlo delovno krizo, saj se počutim utrujeno, zeha se mi, kar lezem skupaj. Nekateri bi si takoj priskrbeli kavo ali pravi čaj, jaz pa vem, kaj je veliko boljše narediti: spiti velik kozarec vode. O kakovosti vode sem že pred nekaj leti napisala članek, ki ga z velikim veseljem najdem na različnih spletnih straneh. Zato si v kozarec natočim prečiščeno in energizirano vodo, ter jo z užitkom spijem. Evo, sem že dobra in lahko grem naprej delat.

Koliko vode pa naj spijemo, da se bomo dobro počutili in da bomo zdravi?

Nasvetov je veliko. Nekateri "pesimistični" zdravniki priporočajo 1,5 litra vode dnevno. Drugi so že pogumnejši in priporočajo vsaj 2 litra. V alternativni medicini obstaja formula: 25 kg telesne teže = 1l vode. Seveda je pri določanju potrebne "zdrave" količine vode odločilna sestava našega jedilnika. Če pojemo veliko živil, ki že vsebujejo vodo, se lahko popita količna vode zmanjša. Če je pa na jedilniku predvsem "suha" hrana, moramo res popiti dovolj vode. Suha hrana je npr. kruh, testenine, meso, klobase, krompir, riž, pica, sladice ...

Morje, naša zibelka

Nekateri od vas ste že opazili, da smo pred prihodom vremenske fronte (poslabšanjem vremena, dežjem) bolj žejni. Na žalost sem pozabila, kaj natančno se zgodi v telesu, da potrebujemo več vode. Verjetno je povezano s padanjem zračnega pritiska.

Vode ne pijemo šele takrat, ko smo zaspani, tečni, imamo suha usta ali se nam vrti. Piti moramo preventivno, da ima telo na razpolago dovolj vode. Zelo dober test, ali pijemo dovolj, je barva (vonj) urina. Če je urin temen, močnega vonja, če ga je malo - pijemo premalo. In obratno! Nekateri, predvsem suhci, pijejo preveč, zato je njihov urin svetel, brezbarven in brez vonja.

Seveda na urin vplivajo hrana, prehranska dopolnila in zdravila, ki jih jemljemo. Ampak, z opazovanjem urina bomo zelo hitro ugotovili, ali pijemo dovolj.

Za vse zagnane bralce pa priporočam branje članka, kjer se tudi posvečam pitju: Kaj jesti poleti, da bomo zdravi jeseni.

ponedeljek, 5. julij 2010

Zdravje: Z nogometom proti celulitu

Ne maram nogometa, zato sem se odločila, da bom združila prijetno s koristnim, ko so na sporedu tekme in moj mož zasede TV. Prijetno so bazične kopeli, koristno pa borba proti celulitu.
Bazične kopeli so namenjene razkisanju telesa, vendar imajo zelo dober stranski učinek: "topijo" celulit. Moje izkušnje so takšne, da se celulit zmanjša za eno stopnjo, če se redno (npr. vsaj 2x tedensko) kopamo v bazični kopeli. In to brez diet ali športnih aktivnosti. Z dodatnimi ukrepi (zdrava prehrana, masaže, šport) se znebimo dveh stopenj celulita. Najboljše pri tem pa je, da k problematiki pristopimo celostno, torej poleg celulita naredimo nekaj (=veliko) še za svoje zdravje.

Najpomembnješa je dolžina trajanja, zato je bolje, da v kopeli ostanemo dve uri dvakrat na teden, kot pa eno uro trikrat na teden. Učinek razkisanja (in proticelulitnega delovanja) je še večji, če se pred kopeljo suho oščetkamo ali naredimo piling. Tudi med namakanjem v bazični kopeli se lahko zdrgnemo z gobico ali brisačko in pospešimo izmenjavo baz (kopel) in kislin (telo).

V kopeli najraje berem; ob kopalni kadi si vedno pripravim velik kozarec vode, brisačko, gobico in različno literaturo. Temperaturo vode spreminja glede na letni čas in razpoloženje.

O celulitu sem že pisala tukaj.