četrtek, 20. maj 2010

Življenje: Študentski prdeci

Nekega ponedeljka, ko bi me na poti od Šiške do Murgel skoraj povozilo pet avtomobilov, sem začela uporabljati izraz prdeci. Po dveh konfliktnih situacijah z objestnimi vozniki mi je namreč zmanjkalo kletvic in čez moja usta je prišla samo ena - prdec!

Ugotovila sem, da je beseda zelo uporabna, saj ji lahko z dodajanjem ustreznih pridevnikov (ali prilastkov) požlahtnimo pomen. Na primer, birokratski prdec, sebični prdec, prdec na kvadrat, popolnoma zmešani prdec, foto prdec, histerični prdec, kolesarski prdec ... Seveda velja oblika za oba spola, čeprav so "moji" prdeci v večini moški.

Ko sem se danes zjutraj vozila mimo parlamenta in videla številna razbita okna, mi je čez ustnice prišla samo ena oblika kletvice: študentski prdeci!

Me prav zanima, koko bodo očistili "smrad", ki so ga naredili na včerajšnjih demonstracijah.

sreda, 19. maj 2010

Potovanje: Majorka - slovo

Po zanimivem dopoldnevu v Els Carderers in kosilu sva se odpravila proti Cala d´Or, obmorskem turističnem mestecu na JV Majorke.

Pokrajina nič posebnega, zeleno-rjavi odtenki kot doslej

Na nekem igrišču za golf sem našla trave vredne fotografiranja in najraje bi jih vzela domov

Lantane rastejo celo leto na prostem kot trajnice

Namesto žogic so me bolj zanimale detelje, ki so se same zasejale med lesenimi stopnicami

V Cala d´Or je veliko hiš snežno belih, posnemali naj bi arhitekturo na Ibici. Med sprehodom po naselju z vilami sva ugotovila, da so vile v bistvu bungalovi, ozko natlačeni eden poleg drugega in čisto brez zasebnosti.

V maju en turist na plaži, julija na tisoče

Strašno turistično mesto, ki pa je v predsezoni bolj samevalo

Papiga, vajena vsiljivih turistov, mi je mirno pozirala

Zanimiva inštalacija, seveda predvsem zaradi trav, ki so jih posadili v cevi

Ena izmed številnih marin na poti proti Portopetro (tam sem spila zelo zanimivo špansko rdeče vino, eno najboljših doslej)

"Doma", v Platja de Palma je bilo vse po starem. S kolesom in fotoaparatom sem se odpravila proti "zloglasnim" Ballermannom okrog številke 5. Zabava in alkohol na vsakem koraku, brez vseh zavor in predsodkov, ob in na obali, mladi ali stari, z razlogom ali brez.

A tako rumene cvetejo? In tako velike cvetove imajo?

Nekateri so se tudi kopali (morje: 19 stopinj), zame je bila voda premrzla in v morje sem pomolila samo palec, ki je takoj zastokal in želel ven

Lepo, lepo!

Bivšo cerkev so spremenili v velik zabaviščni prostor Mega Park, ki sprejme nekaj tisoč ljudi. Tam se vedno nekaj dogaja in za vse zabave željne je obisk obvezen. Konkurenca se pa imenuje Oberbayern ...

Celoten zaliv je dolg približno 7500 metrov in razdeljen na odseke, ki so oštevilčeni. Dolgi so od 400 do 800 metrov in pri skoraj vsakem je mini restavracija (z zanič ponudbo). Te označbe so zelo praktične, če se je treba dogovoriti za mesto srečanja, najti restavracijo ali hotel.

V našem hotelu in na plaži so imeli ležalnike, ki niso omogočali ležanja na trebuhu. Imeli so preveč dvignjem zgornji del, ki se ga ni dalo prestaviti. Je pa že boljše sončenje na mehkem pesku, pa še 4,80 EUR ti ostane.

In slovo od Majorke ...

torek, 18. maj 2010

Rožice: Kopiranje idej

Zadnjič sem pri Ruth videla tole kombinacijo visečih vodenk in kopriv, in takoj mi je postala všeč. Mislila sem, da jo bom posnemala šele naslednje leto, pa sem se uštela.

Kot čokolada s pomarančmim prelivom ...

Danes sem na tržnici zagledala vodenke, koprive pa niso več šle v košarico na kolesu. Nekaj prostora je moralo ostati za zelenjavo. Sicer pa je bilo okrog rožic najbolj živahno, očitno Ljubljančani bolj potrebujemo rože kot pa solato.

Na kolesu imam zelo veliko košarico, pa je vedno polna, ko grem s tržnice

Finance: Postanite milijarder

Le kdo ne bi rad bil bogat? Ne nujno tako bogat kot npr. Bill Gates, ampak z vsaj nekaj milijončki, ki bi omogočali brezskrbno življenje.

Družba za raziskovanje trga China Market Research je ugotovila, da so bogati milijarderji postali bogati predvsem zaradi sreče - bili so v pravem trenutku na pravem mestu (oz. s pravo idejo). Poleg tega imajo naslednje značilnosti:

1. Nikoli se ne bojijo neuspeha. Niso so odločili za varno pot, ampak so se zavestno odločili za tvegano in iz vsake slabe izkušnje so naučili nekaj pozitivnega.

2. Težave obravnavajo ustvarjalno in ravnajo v nasprotju z ustaljenimi vzorci.

3. Dobro se poročijo - dobijo zakonskega partnerja, ki jih podpira v vseh težavah, ki vanje verjame in se sprijazni z vsemi žrtvami, ki vodijo do uspeha.

Ah, vse to na papirju izgleda tako enostavno, ko pa se je potrebno v realnem življenju odločiti za veliko, res veliko tveganje, nam zmanjka poguma.

Mislim, da znajo bogati ljudje dobro balansirati med dejanji "brez zavor" in samokontrolo. In imeli so izredno veliko sreče, saj od pridnosti nihče ne obogati.

nedelja, 16. maj 2010

Izlet: Ko se v arboretumu pomešajo dinozavri in rastline

Nedeljsko dopoldne sem preživela v Arboretumu Volčji potok. In tam je kaj za videti, zato vam toplo priporočam obisk.

Najprej sem se ustavila pri tekmovalnih vrtovih, ki sodelujejo pri Gaini akciji. Ne poznam podrobnosti, so pa vsi vrtovi imeli močno ekološko komponento.



A ni dobra ideja, kam lahko posadimo netreske?

Eko način za tuširanje po napornem delu v vrtu (in če bi se sosedje razburjali nad vašo goloto, bi jih lahko pomirili, da se bo vzpenjalka kmalu razrasla ...)

Skoraj vsak vrt je imel "hotel" za insekte

V arboretumu je zelo veliko novosti, zato nam ni bilo dolgčas

Nikoli ne boste uganili, kaj je to! Rastline spredaj so prave, nasad brez pa fototapeta, ki so jo nalepili na skladiščne prostore - kreativnost iz Volčjega potoka ...

V arboretumu so razstavljeni dinozavri, seveda makete, vendar v originalni velikosti. Niso moja priljubljena tema, oziroma me bolj zanima sedanjost in žive stvari, vendar sem jih do konca obhoda že vzljubila, tako so bili srčkani in zanimivi.

Idealne prostor za skrivalnice je gobec dinozavra

Malo kiča nikoli ne škodi

Eden izmed "ta velikih"

Dinozavri so razporejeni po vsem arboretumu, tudi v zadnjem delu, kamor se ponavadi niti ne potrudimo. Vseeno sem našla dovolj "zelenih" motivov, tako da pot ni bila dolgočasna.

Vedno bolj me mikajo luki

Veliko zelenih in rdečih javorjev so posadili - obožujem ta barvni kontrast

To je zanimiva kombinacija: hoste, luki in trave. Me prav zanima, kako bodo izgledali v jeseni.


Eden najmanjših dinozavrov, ali pa se je eden od mladičev izgubil in išče mamo?

Če bi se s tem dinozavrom srečala iz oči v oči ... Hm, odvisno od tega, ali je bil rastlinojed ali mesojed.


Le kaj je počel s tem repom?

Pri opisu dinozavrov so vedno povedali, kaj je jedel, velikost in posebnosti. Pri tem so bile posebnost sigurno tace.

Uf, končno nekaj pomirjajočega

Predvidevajo, da se je z rogli na hrbtu branil pred drugimi, mesojedimi dinozavri

Tale je imel izraske kar po celem hrbtu, kar pomeni, da je srečal veliko mesojedih "sorodnikov"


Moj ljubi možiček se je razburjal, kako so lahko vedeli, kakšne barve so bili dinozavri. Po njegovem bi bili lahko tudi vijolični in roza, vendar tega nihče ne ve.

Še en "repasti" dinozaver

V gozdu ob razstavni jasi so namestili tudi zvočnike z glasovi dinozavrov, kar je delovalo grozljivo realno. Zato smo si na poti proti izhodu izbrali prijetne poti za pomiritev živcev.



Če bi v arboretumu še vedno stal dvorec, bi se z njegove terase videlo tole

In še zadnji motiv pred izhodom