sobota, 13. februar 2010

Fotografija: Kičast zimski dan

Samo nekaj kilometrov iz Ljubljane in že je možno uživati v lepem, skoraj kičastem zimskem dnevu.




Kdor na Toško čelo prikolesari, si zasluži veliko nagrado.


Vaške mačke (vse brezhibno rejene) so si razdelile rajon.

Sneg se je topil in padal na glavo



Eden izmed zasneženih palčkov




Ceste so bile bolje očiščene kot v mestu ...


V vasi se je našlo tudi nekaj barvastega


Še zadni barvni detajl (jesenska nostalgija), potem pa domov

Na pustno soboto sem pojedla polovico krofa, ki je imel homeopatsko dozo marmelade.

petek, 12. februar 2010

Življenje: Naj podpišem ali ne?

Ste opazili peticijo časopisa Mladina "Ukinimo vojsko!"? Nimam še izoblikovanega mnenja, ali je res potrebno ukiniti vojsko. Sem bolj za ponovno uvedbo splošne vojaške obveznosti, s tem, da bi morale "odslužiti" tudi ženske. Seveda bi bil možen tudi civilni rok in delo v bolnišnicah, domovih za ostarele, jetnišnicah ...

Zdi se mi, da bi 6 mesecev vojaškega drila ali dela z bolnimi in šibkimi, zelo pozitivno vplivalo na odraščajoča dekleta in fante. Videli bi, da so v potrošniški družbi pomembne tudi druge vrednote in da je na stara leta, ko nosiš plenice ali kakaš v kahlo, čisto vseeno, koliko materialnega bogastva si prej nagrabil.

Ministrica Jelušič seveda brani "svoje" vojake in obstoječi sistem. Mladinina peticija je zelo odmevna, saj imamo že dovolj patrijskih in afganistanskih zgodb. Če bi bila njena svetovalka, bi ji predlagala, da naj takoj pošlje nekaj tisoč vojakov čistit sneg. Kako lepo bi bilo gledati mlade, močne in zagnane vojake in vojakinje, ki v zeleni uniformi čistijo ulice, vasi, tovarne. Jaz bi jim takoj prinesla vroč čaj in najboljši domači borovničevec. Kot v starih socialističnih časih.

Pridružiti bi se jim morali študentje in študentke, saj bi si s tem zelo izboljšali pogajalska izhodišča. Počitnice so skoraj končane, izpitni roki zaključeni, telesa mlahava zaradi dolgotrajnega učenja. Skupaj z vojaki bi ustanovili nekaj delovnih brigad in osvobodili mesta/vasi snega. Pa še golaž bi jim skuhali v gasilskem domu in spekli pecivo!

Iz vsega tega ne bo nič, to je jasno. Je pa mladinina peticija dobro izhodišče za razmišljanje o bližnji prihodnosti. Kam bomo dali ostarele starše? V hiša, kjer sedaj živijo, ne bodo mogli ostati, saj so prevelike in brez dvigal. Podobno je v stanovanjih, ker bloki skoraj nimajo dvigal.

Kdo bo starše negoval, če pa vsi sanjajo o dobro plačani službi za malo dela? Ob tej priliki vam bom zaupala stavek, ki ga izrečem, ko slišim (slovenske) nacionaliste: "Upam, da ti bo na stara leta, ko boš nemočen ležav v postelji, rit brisala Neslovenka ali Neslovenec!" In to je celo zelo, zelo verjetno ...

Naj podpišem, ali ne?

četrtek, 11. februar 2010

Feng shui: Napoved za kitajsko leto 2010

V nedeljo se bo začelo kitajsko novo leto. Na spletni strani Feng shui akademija je objavljena celotna napoved, tudi za posamezna znamenja.

Če ne veste, kaj ste po kitajskem horoksopu (glede na letnico rojstva), vam bo v pomoč tabela, ki je objavljena pod člankom.



Objavljena je tudi članek o tehniki breskovih cvetov, ki bo v pomoč vsem iskalcem ljubezni. Izvedba je zelo preprosta, vendar je v Sloveniji še nihče ni preizkusil. Tisti, ki smo srečno vezani, je ne smemo oz. ne želimo. Zato tokrat iščem ljubezenske poskusne zajčke, ki bodo aktivirali zahtevano področje v stanovanju in, upam, kmalu opazili premike na ljubezenskem področju.

Je kakšen prostovljec?

torek, 9. februar 2010

Zdravje: S smehom v nov teden

Radikalna kura

(iz knjige: Chinesische Witze)

Cesar je bil zaskrbljen. Njegova najljubša konkubina je bila že nekaj tednov bleda, melanhonična in brez apetita. Poklical je svojega zdravnika in ga prosil, naj pozdravi konkubino, medtem, ko bo na potovanju.

Ko se je cesar vrnil je bila konkubina sveža, zadovoljna in živahna.

"Čestitam," je rekel zdravniku. "Lepša je, kot kdajkoli prej."

Zdravnik se prikloni. "Hvala lepa, visokost."

Ampak cesar je imel še eno vprašanje: "Kdo je teh osem bledih, popolnoma izčrpanih in žalostnih mladih moških, ki ležijo pred njeno spalnico?"

"Ah, to so ostanki od terapije", odgovori zdravnik.

ponedeljek, 8. februar 2010

Zdravje: Klistiranje s kavo očisti jetra

O klistiranju sem že pisala. Upam, da se je kdo od vas opogumil in se lotil tega razstrupljevalnega postopka. Za vse neodločene sem pripravila nekaj fotografij, kako pripraviti klistir. Ne, ne bom vam kazala ničesar nespodobnega, tako osebni pa še nismo.

Prvič sem samostojno fotografirala z bliskavico, saj sem v četrtek na večerni delavnici izgubila strah pred tem "čudnim" tehničnim dodatkom. Za delavnico sem izvedela en dan prej in se spontano odločila za obisk. Res se je splačalo.

Ker je strah mati vseh čustev in ker se bliža pomlad (element les = pogum) se opogumite in v prihajajočem tednu znebite vsaj enega strahu.

Danes sem se odločila za klistiranje s kavo. Malo več predpriprav je potrebnih kot pri klistiranju z bazično soljo, vendar se splača. Zaradi kofeina v kavi si, poleg črevesja, očistimo tudi jetra. Za čiščenje jeter z grenko soljo in oljem je še prehitro (marca, aprila), zato je klistiranje s kavo dobra alternativa.

Kofein razširi kapilare v jetrin in jih očisti. Kava se tudi absorbira skozi črevesno steno, zato ponavadi izločimo manj kave kot je spravimo v ritko. Še nekaj je značilno za kavni klistir: težko ga zadržimo v sebi, zato naj bo pot do stranišča čim krajša in stranišče nezasedeno.

Pripravimo si irigator za klistiranje, eko kavo (v navadni kavi je preveč strupov, mi bi pa radi razstrupljali), vrček, žlico in termometer za čaj (če ga imamo)

Skuhamo kavo iz 1 litra vode in 2-3 žlic mlete kave. Dominik pravi, da naj bi pustili kavo vreti 10 minut (to je zasledil pred kratkim v neki knjigi). Pred in po klistiranju s kavo je potrebno spiti veliko čiste vode, zato kozarec v ozadju.

Na postelji si pripravimo brisačo (čim manj izkušenj imamo s klistiranjem, tem večja naj bo), papirnato brisačo in vazelin. Školjka je samo za okras.

Po približno 10 minutah kavo precedimo. Verjetno bo imela tekočina okrog 50 stopinj, zato dolijemo mrzlo vodo. In zato je tudi ne skuhamo več kot 1 liter.

S posebnim (!) termometrom za čaj in vroče tekočine preverjamo, kdaj ima kava 38 stopinj

In ne koncu ne pozabite iztočiti nekaj (cca 1-2 dl) kave, da iz cevke potisnete zrak. Če tega ne naredite, klistiranje ne bo delovalo. Manjšo posodico sem postavila kar na tla in odprla ventil na kljunčku. Iztočeno kavo ponovno vlijemo v posodico irigatorja.

Kako naprej sem napisala že v prvem prispevku, navodila za klistiranje so objavljena tudi tukaj.

nedelja, 7. februar 2010

Zdravje: Najbolj umazane stvari okrog vas

Veste, katere stvari, ki jih vsak dan uporabljate, so najbolj umazane? To so: čevlji (najbolj), gobica za pomivanje posode in računalniška tipkovnica.

Ne, ni nas potrebno biti strah bakterij na domači straniščni školjki, na naši tipkovnici jih je veliko več

Po umazaniji izstopajo ženske tipkovnice; ženske pogosteje uporabljamo kremo za roke in na mastne tipke se umazanija hitreje prilepi.

Čevlje si Slovenci pridno sezuvamo, zato ne prinašamo veliko umazanije v bivalne prostore. V filmih ste zanesljivo videli, kako Američani pospravljajo čevlje v garderobno omaro, ki se nahaja v spalnici? Zame je to grozljivo, saj morajo s čevlji najprej priti v spalnico, tam sezuti prepotene čevlje in jih dati v omaro k drugim oblačilom. Je tukaj kakšna logika? Bom ob priliki vprašala kakšnega Američana. Bi mi predsednik Obama odgovoril na to vprašanje?

Tretja najbolj umazana stvar je gobica. Na njen se zelo rade razmnožujejo bakterije, saj je v kuhinji toplo, gobica je vlažna in polna ostankov hrane.

Če si bomo še naprej sezuvali čevlje v predsobi, pogosteje menjavali gobice za pomivanje posode in vsaj enkrat na mesec obrisali tipkovnice, bomo preprečili veliko okužb. Res ne razumem, zakaj nam tega ne sporočijo z Ministrstva za zdravje. Je preveč enostavno?