sreda, 11. november 2009

Rožice: Jesenski detajli v Murglah (1)

Kamorkoli se obrnem v atriju, povsod naletim na zanimive jesenske barve. Ker smo (v Ljubljani) še vedno brez sončnih žarkov, si bomo do dobre volje pomagali z rožicami.














Kot vidite, ni v našem atrijskem vrtu nobenih zahtevnih rastlin. Zato, da nam ostane dovolj časa za druge dejavnosti - kot je, na primer, pisanje bloga, poležavanje v senci, branje knjig ...

ponedeljek, 9. november 2009

Knjiga: Knjižna uspešnica z ekološko noto

Če še niste prebrali knjige Peti dan (avtor Franz Schätzing) - to je obvezni čtivo za vse, ki imajo radi dobro literaturo! Malo ljubezni, seveda, pa veliko ekologije, morske biologije, politike, tajnih služb in intrig. Knjiga ima 854 strani, vendar je ne boste mogli odložiti.

Vir: Knjigarna Felix (po naključju izbrana knjigarna, nič mi ne plačajo)

V originalu se knjiga imenuje Der Schwarm (roj, jata). Tik pred predlanskim dopustom sem jo kupila v knjigarni ob Vrbskem jezeru in jo prebrala ob hrvaški obali - še preden je postala uspešnica. Moram priznati, da sem plavala bolj na plitvem in s slabim občutkom v želodcu.

Pri knjigi je navdušojoče prav to, da je tako verjetna in nam nastavi ogledalo glede ekološke neozaveščenosti. Če torej še nimate božičnega darila zase ali za druge, toplo priporočam to knjigo. Na kavču, pod toplo oddejo, se vam ne bo nič zgodilo ...

Zdravje: Čaji, ki segrejejo

V teh mrzlih dneh se pri nas začne sezona čajev. Mešanico različnih zelišč dobim od mame; vsako leto je mešanica drugačna, zato nikoli ne vemo, kakšen bo okus čaja. Letos je prav dober, samo zaradi nekega zelišča moramo kmalu na stranišče ...

Ko pa se mi mudi, si skuham Trpotčev čaj (filter vrečke od Droge). Meni je strašno okusen, pa še segreje me.

In to je iztočnica za bistvo današnjega prispevka: pozimi moramo piti čaje, ki nas segrejejo! V restavracijah in bifejih mi še vedno vztrajno ponujajo meto, ki deluje yin in zelo ohladi. Prav tako kot limonada. Tudi, če si boste naredili toplo limonado, vas bo najkasneje čez 20 minut zeblo.

Metin čaj je idelen napitek, ko se želimo ohladiti

V mrzlih dneh segrejejo (delujejo yang) zelišča kot so žajbelj, timijan, trpotec, rman, šipek, bazilika, rozmarin, ingver. Ne pijte zelenih čajev, saj prav tako hladijo.

Če bi radi izvedeli več o živilh, ki segrejejo, si preberite moj članek: Topla prehrana v mrzlih dneh.

nedelja, 8. november 2009

Kuhanje: Dober izplen na tržnici in cvetača za kosilo

Večino živil nakupim na ljubljanski tržnici. Trenutno je ponudba zelo velika, celo zadnje bio paprike in endivijo sem dobila.

S takšnim izplenom sva se v soboto vrnila iz tržnice.


Na hladilniku visijo magneti za motivacijo - na primer, poljubljam se bolje kot kuham ...


Vsa živila niti niso imela prostora na delovnem pultu.

Za kosilo sem skuhalo eno od mojih najljubših jedi - cvetačo s prepraženimi drobtinami.


Najprej pristavimo vodo z začimbami: sol, poper, kumina, lovorov list, peteršilj, česen, majaron in timijan.

Nič za to, če bo voda zavrela še preden boste očistili cvetačo. Zmanjšajte ogenj na štedilniku in pustite, da vse skupaj počasi vre. Tako se bodo iz začimb izločile arome in kasneje prešle na cvetačo. Ker se cvetača kuha samo nekaj minut, je zelo pomembno, da se v kratkem času navzame čim več arom.

Cvetačo narežemo na manjše koščke. Naj bodo približno enako veliki (po volumnu).


Medtem, ko kuhamo cvetačo, v kozici prepražimo drobtine. Nekateri uporabijo raje maslo, meni je bolj všeč olje. Cvetačo previdno odcedimo.


Na krožnik zložimo cvetačo in začinimo s prepraženimi drobtinami. Na desni strani je cvetača z omako iz paradižnika, paprike in začimb.