V aprilski izdaji Öko-Test, ki je sicer iz leta 2013, ampak zato nič manj aktualna, sem našla grozljive podatke o pridelavi mleka, jajca, piščančjega mesa in prašičev. Kot da bi pridelovalci tekmovali v neki absurdni tekmi, kdo bo boljši in večji, brez omejitev in ne glede na izgube.
V tej tekmi izgubljamo seveda vsi, tako ljudje, kot uboge živali. In zakaj? Zaradi pohlepa.
Pridelava mleka/leto
1800: pod 1.000 litrov
1900: 2.200 litrov
1057: 4.200 litrov
1988: 5.000 litrov
2009: do 10.000 litrov
V 200 letih se je pridelava mleka 10 x povečala. Krave so še vedno iste, zato se lahko vprašamo, le kaj za vraga z njimi počnejo. Mogoče je bolje, da ne vemo.
Kokoši (kg ob klanju, čas pitanja)
1927: 1,05 kg v 105 dneh
1947: 1,45 kg v 80 dneh
1967: 1,65 kg v 61 dneh
1987: 1,90 kg v 44 dneh
1997: 2,00 kg v 37 dneh
Kakšen "uspeh"! V sedemdesetih letih je rejcem uspelo za 100% povečati težo kokoši v samo 37 dneh. Fuj!
Pridelava jajc/leto
Divja kokoš: 20 jajc
1870: 80 jajc
1950: 120 jajc
2013: 300 jajc
Svinja - mladiči/leto
1960: 14 mladičev
2013: 25 mladičev
Svinje sedaj dobijo več mladičev kot imajo seskov.
To se že dolgo ve, kako hranijo živali, za večji pridelek. Še dobro, da se še dobijo jajca srečnih kokoši. Čisto drugačnega okusa so. Enako je z mesom. Manj bi morali pridelati in potem bi tudi manj hrane zavrgli.
OdgovoriIzbrišiKakšno hrano bodo jedli naši vnuki, pravnuki,...?
Grozljivi podatki... Žal.
OdgovoriIzbrišiAha, najprej nam ponudite "kako se naučimo veselja do življenja", zdaj pa kako ga izgubiti?
OdgovoriIzbriši"Kriva!"
IzbrišiP.S.
Samo treniram vas, da boste bolj senzibilni ...
Res se pridela preveč hrane. In v zadnjih 20 letih se je zelo pocenila in postala manj okusna. Že dolgo ne jem mesa prav zaradi načina pridelave, ker je lepljivo in se hitro pokvari. Včasih smo imeli meso skoraj cel teden v hladilniku, sedaj ne zdrži niti od petka do nedelje.
OdgovoriIzbrišiPohlep....žal,uboge živali
OdgovoriIzbrišiPohlep....žal,uboge živali
OdgovoriIzbriši