torek, 1. september 2015

Tudi roželjubci moramo delati napake!

Aleš Lisac je na svojem FB objavil kratke filmčke. V enem pravi - podjetniki ne delamo napak. To so samo izkušnje, iz katerih se lahko nekaj naučiš. Vem, nič novega, ampak vseeno je lepo slišati, da so napake v biznisu nekaj normalnega. Ah, kaj, so nujne in potrebne, drugače se ne razvijaš. Priznam, sama bi morala delati več velikih napak ...

Napake pa delamo tudi vrtoljubci. Uh, koliko sem jih naredila in za ta dejanja imam celo slikovne dokaze! Včasih, ko gledam fotografije rožic iz arhiva, se resno sprašujem, kaj za vraga mi je bilo. Kako sem lahko te rože posadila v en lonec in postavila na to mesto? Ja, pa jih sem!

Delo na vrtu je zabavno prav zato, ker smo lahko kreativni in večino napak tudi zelo hitro popravimo. Predvsem pa se iz njih vedno nekaj naučimo. Recimo, moja mama se je letos naučila, da je treba rožice v vročini zelo malo ali celo nič gnojiti. Takrat gnojilo hitreje deluje in lahko uniči rastline. Kot se je zgodilo njej.

Objavljam še moje grehe. Ni jih prav veliko, me pa jezi, ker nisem malo bolj logično razmišljala, pa bi jih lahko preprečila. Dobro, ne čisto vseh, da ne bom preveč samokritična.


V tej kombinaciji so bili posajeni tudi lepi rumeni abutiloni. Julija so se preveč razrasli in zahtevali enormne količine vode, lonec pa je bil premajhen. V letošnjem vročem poletju jih nisem mogla dobro preskrbeti z vodo, zato so vedno bolj hirali. Pred dvema tednoma sem jih zato porezala, sicer s težkim srcem, ampak sem želela ohraniti ostale rožice. Nauk: razmišljaj dolgoročno.


Do konca julija je bila ta kombinacija najlepša. Rumene marjetice, spodaj batata, vmes milijon zvončkov (vijolični). Vsak dan sem jih s ponosom občudovala - in vsi ostali obiskovalci! Potem pa so najprej zboleli zvončki, nato pa še marjetica. Zvončkom ni bilo pomoči, marjetico pa sem porezala in sedaj se je že obnovila ter pokazala prve cvetove. Nauk: Helena načrtuje, narava odloči. 

 

Na srečo v loncu desno vsi občudujejo rdečo koprivo in malokdo opazi, da spodaj nekaj manjka - rumeni bidensi. Nikoli si nisem mislila, da bo ta "mehiški plevel" imel težave z vročino. Mogoče so ga pomorile pršice, ali pa moje zalivanje. Nauk zgodbe: tudi najbolj zanesljivi kdaj odpovedo!

3 komentarji:

  1. Na napakah se vedno naučimo. Svojih ali tujih :).
    Tako imenitno ste povzeli nauke ob opazovanju svojih zasaditev. To mi je tudi pri g. Alešu všeč. Iz vsakdanjih situacij... vedno nekaj 'spodbudnega'.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Z Alešem pa me niti slučajno ne primerjajte - on je popolnoma zanemaril blog in piše samo na 4 mesece ...:)

      Izbriši
  2. Uh, nisem mislila na pogostost objavljanja! Po objavah sodeč... bi izbrala ... hja, zadnje čase kar težje koga, ki sem jih prej pogosteje prebirala.
    Zato toliko bolj hvala! :)

    OdgovoriIzbriši