torek, 25. februar 2014

Spite oblečeni? Napaka!

A veste, da na vprašanje, kaj imaš oblečeno, ko spiš, ljudje z lahkoto odgovorijo? Ko jih vprašaš, kakšen avto vozijo ali koga so volili, je že težje dobiti iskren odgovor. Malo povprašajte okrog in presenečeni boste nad odgovori.

Je sploh pomembno, v čem spimo? Očitno, da.

Znanstveniki so dokazali, da boljše spimo, ko spimo nagi, ker nam je hladneje. Proizvodnja serotonina in oksitocina je večja, zato se med spanjem bolje počutimo, predvsem pa se zbudimo bolj spočiti.

Wiki o serotoninu pravi:

To snov imenujemo tudi »hormon za srečo«, saj igra glavno kemično vlogo pri občutenju sreče. Če ga imamo dovolj, nas preveva zadovoljstvo in dobro razpoloženje. Zaradi serotonina smo bolj sproščeni in se bolje počutimo, prav tako tudi bolje spimo. Če je v možganih premalo serotonina, se naše razpoloženje dokaj hitro poslabša, če je pomanjkanje preveliko, lahko postanemo celo agresivni. Ta snov se že nahaja v nekaterih živilih, lahko pa nastane iz aminokisline triptofan. Čim več ogljikovih hidratov in čim manj maščob pojemo hkrati, tem več serotonina bo nastalo.

O oksitocinu na Planetu Siol piše:

Spomnimo: oksitocin je hormon, ki ga poznamo tudi pod imenom hormon ljubezni. V kri se sprošča med spolnim odnosom, še posebej med doseganjem orgazma, vpliva na izliv semenske tekočine, zanositev, porod oziroma porodne popadke ter povezave med materjo in otrokom, ki se ustvarijo med dojenjem. Je tisti hormon, zaradi katerega občutimo srečo, povezanost, ljubezen, užitek, sproščenost, pripadnost in še mnogo drugega.


Naga spi tudi Victoria Becham in prepričana je, da je zaradi tega tako mladostna in lepa.

Tako, od danes naprej bomo vsi odvrgli majice, hlačke, pižame in spalne srajce ter si ponoči privoščili krepko dozo serotonina in oksitocina - hormona sreče in zadovoljstva.

5 komentarjev:

  1. Lahko pa imamo v spalnici nižjo temperaturo in nismo preveč zadekani.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vaš odgovor je na prvi pogled zelo logičen, vendar je popolnoma drugače spati v hladni ali manj hladni spalnici. Saj, kdaj je komu hladno, si tako vsak sam določi, eni potrebujejo 16 stopinj, drugi 20.

      Moje razmišljanje je takšno: če je v spalnici zelo mrzlo, potem si skoraj ne morem privoščiti, da bi izpod odeje pomolil roke, noge, da o drugih delih telesa ne govorimo. Torej smo v svoji svobodi spanja omejeni. Ali pa se ponoči večkrat zbudimo, ker nas zebe v tisti del telesa, ki je pomolil izpod odeje.

      LP
      Helena

      Izbriši
  2. Kaj pa spanje v čisti temi?
    LP, Andreja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seveda, tudi spanje v čim bolj zatemnjeni sobi je pomembno. Zelo težko jo popolnoma zatemnimo, ker potem ne moremo spati pri odprtem oknu, kar je zame prav tako pomembno (in zdravo, seveda).

      LP
      Helena

      Izbriši
  3. Zanimivo...Za preizkusit...
    Kar nekaj dobrih reči je šlo med tem časom mimo mene....
    Res ste tako vsestranski, Helena!
    Prijetne dni, polne zanimivih odkritij in vaših trenutkov vmes!

    OdgovoriIzbriši