ponedeljek, 11. november 2013

Pijančki med nami

V današnjem časopisu Finance sem prebrala tole:

Slovenija se po porabi alkohola na prebivalca uvršča na peto mesto v Evropski uniji (EU), kažejo podatki svetovne zdravstvene organizacije WHO. Bolj so prizadeti moški in prebivalci vzhoda države. To je nekaj podatkov iz minuli teden izdane knjige Alkohol v Sloveniji, v kateri je izpostavljena potreba po celoviti politiki, kot problematičen pa je označen permisiven, preveč toleranten, odnos do alkohola. 

Tvegana in škodljiva raba alkohola predstavljata velik zdravstveni problem, navajajo avtorji knjige. Registrirana poraba alkohola se je namreč v obdobju od leta 2000 do 2010 v Sloveniji gibala med 10,3 in 13,5 litra čistega alkohola na odraslega prebivalca na leto.

Medtem ko sem si pripravljala čaj, sem razmišljala, kaj bi kot delodajalka naredila, če bi kdo od mojih zaposlenih bil alkoholik. Ugotovila sem, da bi bila skrajno netolerantna. Zanimivo je, da se toliko govori o alkoholizmu, naša odnos do njega pa se ne spreminja. Ob omembi uživanja alkohola vedno vsi pomislimo na praznovanja in zabave - no, v veseli družbi, kot je recimo za Martinovo je pa vseeno dovoljeno, da kaj popijemo.

Alkoholizem je prisoten pri obeh spolih!

Seveda se lahko zabavamo tudi z alkoholom, vendar zaradi tega še nismo alkoholiki. Tisti, ki so od alkohola odvisni, so problem. Ker so odvisno ves čas, tudi zjutraj in med tednom.

Torej vsi tisti delodajalci, ki ne poskrbijo za alkoholne teste na delovnem mestu, tiho podpirajo alkoholizem. Delajo škodo svojemu podjetju in širši družbi. Zdaj veste, kako bi se lotila pijančka v svoji firmi - nekaj zaporednih pozitivnih testov in bi bila zadeva rešena.

Alkoholizem prinaša samo gorje in čisto nikomur ne koristi, zato moramo biti do njega zelo kritični. Danes se kar zabavajte, tudi z alkoholom, potem pa vsaj teden dni ne pijte alkohola. Ne zmorete tako dolgo abstinirati? Hmmm, to je pa problem ...

2 komentarja:

  1. Če piješ ne pij avtomatsko. Človek ni robot ali kanta za smeti v katero zmečeš liter ali pa dva kar tako. Uživaj v dobri pijači. Nikoli ne pij toliko, da bi 'kozlal'. Je škoda dobre pijače.
    Pijača naj ne bo droga (za nekatere je to razne igre, politična debata, droge takšne in drugačne........).
    Kot sem napisal. Uživaj. Bolj boš cenil en kozarec dobrega kot deset slabega.

    Statistika pa ni omembe vredna.

    Razen v službi. Tam pa se ne sme piti nič. Najboljša spodbuda na delovnem mestu je dobra plača. Če pa ima nekdo minimalno (zajamčeno) plačo pa je problem-pri delodajalcu.

    In še glede na vpliv alkohola na nosečnice-še znanstveniki si niso enotni:
    http://www.livescience.com/41024-drinking-alcohol-pregnant-studies.html

    OdgovoriIzbriši
  2. Spoštovana gospa Helena,

    V vsakem malo večjem podjetju se pojavijo ljudje z boleznijo odvisnosti od alkohola. Testi za odvisnost obstajajo in jih delajo v zdravstvenih laboratorijih.
    Dolžnost in ne samo pravica delodajalca je, da delavca enkrat napoti na zdravljenje. S tem mu podaljša življenje in družbi zmanjša probleme. Čeravno velja začasno ozdravljenje za krajše časovno obdobje.
    Ali je to evropski standard. Naj bi bil. In človeško je tudi.

    OdgovoriIzbriši