petek, 26. januar 2018

Energijski vampirji, situacije in mesta

Vsi poznamo ljudi, ki nam pijejo energijo. Ampak, ali veste, da nam lahko energijo pijejo tudi kraji (mesta) in situacije? Točno tako, poznamo energijsko močna mesta, pa tudi takšna, kjer nam energija odteka. Velikokrat "pademo" v situacije, kjer izgubimo vso energijo. To so lahko dogodki, prepiri, sestanki.

Najhujše je, če sedimo v lokalu, na energijsko izčrpajočem mestu, pijemo kavo z energijskim vampirjem in vodimo pogovor o temi, ki nam pobere skoraj zadnji atom energije. Kaj moramo takrat narediti? Se zelo hitro posloviti ... in nadaljevati pogovor drugje.


Kakšni so najpogostejši signali, da se je vključil vaš vampirski alarm? 

  • Naenkrat ste poklapani in brez volje, čeprav ste se še pred nekaj trenutki dobro počutili.
  • Naenkrat se počutite vznemirjeni in jezni, čeprav za to ni nobenega vzroka.
  • Ne morete biti mirni na enem mestu, prestopate z ene noge na drugo, nervozno tapkate s prsti ali vsako minuto spremenite držo na stolu.
  • Naenkrat vam pride na misel več zadev, ki bi jih radi takoj uredili. 
  • Čeprav se počutite vznemirjeno, morate vedno pogosteje zehati in počutite se vedno bolj utrujeni (ne velja, če ste res utrujeni!).
  • Čeprav se poskušate skoncentrirati na pogovor, se vaša pozornost vedno znova preusmerja na druge stvari (na barvo prta, sončne žarke skozi okno lokala, brenčanje muhe, pogovor pri sosednji mizi).
  • Dobite čuden občutek v okolici želodca (včasih tudi v prsih ali glavi), ki se vedno bolj širi; naenkrat se počutite tako slabotno, da bi se radi samo že ulegli. 
  • Kot z neba se pojavijo hiter srčni utrip, glavobol in bolečine v hrbtenici, rokah ali nogah.

(povzetek iz knjige Energie Vampire, Maryan Stone)

Takoj, ko se pojavi eden ali več signalov, jih morate ozavestiti. Poskusite ugotoviti, kdo vam krade energijo (oseba, prostor, situacija) ter ukrepajte. Obstajajo sicer različne tehnike za zaščito, vendar nimam nobenih osebnih izkušenj z njimi.

Kot feng shui svetovalka bom dodala še tole: včasih je tudi čas nepravi. Na določene dneve oddajamo energijo in se s tem izčrpavamo.

ponedeljek, 22. januar 2018

Alma Karlin in obisk v Celju

Vikend je minil v duhu Alme Karlin. V soboto sem ujela predzadnji dan razstave v CD o tej pogumni popotnici, pisateljici, raziskovalki, teozofinji, poliglotki ... Razstava je bila solidno narejena, z nekaj zelo navdihujočimi prikazi njenega življenja.

Res je žalostno, kako spregledana je bila - in je še vedno. Ko iščemo Slovenke, ki so dosegle nekaj velikega v naši zgodovini, se le malokdo (z mano vred) spomni na Almo Karlin.

Je pa bila Alma res posebna oseba, tako v pozitivnem, kot negativnem smislu.

V nedeljo sem bila v Celju, na obisku pri sorodnikih, in tam zopet naletela na Almo Karlin. Če je bila res tako majhna, kot jo prikazuje kip v središču mesta, potem me ne čudi, da je na svojih potovanjih doživela toliko negativnih izkušenj z moškimi (od umora, poskusov posilstva, ropov, izsiljevanj ...).

Tudi s tega stališča, da je čisto sama in samostojna osem let potovala po svetu, je Alma Karlin velika ženska. Kljub ogromni količini člankov, ki jih je na poti napisala za različne časopise, je bila na potovanju velikokrat brez denarja. Nekaj let po potovanju ji je dobro šlo, potem pa je zaradi 2. svetovne vojne zopet ostala brez dohodkov.

Po vojni je bila v nemilosti pri aktualni oblasti, kljub jasnim protihitlerjevskim stališčem že pred začetkom vojne. Gestapo jo je tudi zaprl in nameraval poslati v Dachau.

Alma je zame dokaz, da lahko posebni ljudje izredno veliko dosežejo, pa tudi, da jim lahko ravno ta posebnost povzroči veliko težav in gorja. Celjani je dolgo niso razumeli in upam, da bodo svoj dolg do nje poplačali.

Ob naslednji priliki bom obiskala še njeno hišo, kjer je do smrti živela s prijateljico Theo. O tem, ali sta bili tudi intimni prijateljici, ni veliko znano. Poznavalci menijo, da sta bili samo posebni prijateljici, v dobrih in hudih časih.





Zelo zanimiva kavarna - toplo priporočam.


Okrasje na fasadi, iz socialističnih časov.




Alma Karlin, pripravljena na odhod.



Obisk Celja sem seveda povezala tudi z ogledom gradu - bolje rečeno, razvalin. Na celjskem gradu se trudijo, da bi tisto, kar je ostalo od nekoč mogočnega srednjeveškega gradu, naredili čim bolj privlačno. To je pohvalno, lahko bi pa se še malo bolj.





Pogled z gradu, na sotočje Save in Voglajne. Tudi s stališča feng shuija je to izredno zanimiv pogled.