petek, 14. julij 2017

Današnja dilema

Glede na zunanje temperature (trenutno 21 stopinj) ni dileme, katero napravo bi danes uporabila. Sem pripravljena na vse!


Levo - pečka, desno - ventilator

sreda, 12. julij 2017

Iz katerih držav berejo moj blog

Občasno malo pokukam v statistiko na blogu. Tokrat sem bila presenečena nad tem, kdo vse je v zadnjem mesecu obiskal moj blog. Imam velike oboževalce iz Norveške in Rusije!!!

Ali si lahko te podatke razlagam tudi drugače? Bolj pesimistično? Na primer, da me želijo Norvežani kupiti, hekerji iz Rusije pa pripravljajo kibernetski napad, ki ga bodo izvedli preko mojega bloga? Hmmm ....

Ne, optimistična bom in si domišljala, da me na Norveškem in v Rusiji enostavno OBOŽUJEJO. Kako si naj drugače razlagam, da so v enem mesecu priklicali več kot 2.400 strani?

Kanadčani in Irci pa se naj kar malo bolj potrudijo - manj kot 100 strani na mesec ... res ... :)

Ogledi strani po državah

Graf najbolj priljubljenih držav med obiskovalci spletnega dnevnika
VnosOgledi strani
Slovenija
6395
Norveška
1898
Rusija
1507
Avstrija
586
Združene države Amerike
384
Nemčija
186
Ukrajina
183
Hrvaška
115
Irska
49
Kanada
46

torek, 11. julij 2017

Šest vprašanj o tvojih naslednjih 20 letih

Nemška svetovalka, terapevtka, trenerka, avtorica knjig Anne Heintze je zelo zanimiva oseba. Ker je sama hipersenzibilna in nadpovprečno inteligentna, deluje predvsem na teh področjih. Je prava pisana zebra (izraz iz njene knjige za ljudi, ki jih zanimajo različna področja) ...

Rada berem njene prispevke. Tokrat je v novicah priznala, da je v krizi, zato nam je poslala zelo oseben tekst. Njen oče se počasi poslavlja, kar pri njej sproža različne reakcije. Pa še rojstni dan bo imela. Čeprav je drugače zelo aktivna, se sedaj umika, umirja in razmišlja. Dela notranjo inventuro.



Spodbuja nas, da se skupaj z njo zamislimo o teh vprašanjih:

1. Kako želim živeti in delati v naslednjih 20 letih?

2. Kakšen naj bo oz. kakšen je lahko moj prispevek za ta svet?

3. Katere teme me izredno zanimajo?

4. Katerim ljudem lahko kaj prispevam?

5. V kateri obliki želim še naprej delovati?

6. Kaj lahko oz. želim (v tem času) še doseči?


Meni se zdijo vprašanja zelo zanimiva, spodbujajo, da o življenju razmišljamo na konstruktiven način. Znate odgovoriti na vseh šest vprašanj? Hm ...

nedelja, 9. julij 2017

Novi žarko se predstavi

Ko je ON zadnjič v trgovini predlagal, da bi kupila dober, ampak poceni žar, sem bila takoj za. ON je nabavil oglje, treske in vse ostalo za peko, jaz pa dve knjigi z recepti za žar (haha). Po surovine sva šla skupaj ...

Vedno se mi je zdelo brez veze, da se na žaru pečejo samo čevapčiči, ražnjiči in vratovina - po možnosti iz akcijske ponudbe in že narejeni. Fuj!!! Za takšen jedilnik svojega žara niti zakurila ne bi.

Iz ene od novih knjig sem izbrala zelo obetajoč recept: Telečji zrezki z žajbljem in s pršutom. ON si je zaželel čevapčičev, začinjenih na moj način. Pri mesarju na ljubljanski tržnici sva dobila odlično meso. Ker sem v knjigi prebrala, da je najboljše meso za čevapčiče s pleča govedi, sem mesarju to omenila in z veseljem nama je namlel dober kilogram. Tudi pri telečjih zrezkih smo si bili enotni, da je treba vzeti kos z več maščobe.

Medtem ko je ON pripravljal žerjavico, sem se lotila obdelave mesa. Potolčene telečje zrezke sem posolila in namazala s sesekljanimi kaprami, ki sem jim dodala limonin sok. Nato sem zrezek pokrila z rezino pršuta in enim žajbljevim listom. Spela sem jih z zobotrebci, ki sem jih prej namočila v vodo (da se na žaru ne bi zažgali).

K sesekljanemu govejemu mesu sem dodala čebulo, česen, peteršilj, poper, majaron, timijan in pekoči čili v prahu. Namesto čevapčičev sem oblikovala polpete - ker se po mojih izkušnjah manj izsušijo.

Že prej sem skuhala krompir v oblicah. Olupila sem ga, dala na kos alufolije in ga prelila z mešanico česna in olivnega olja. Te paketke je treba samo malo popeči v žerjavici, pa so pripravljeni za konzumiranje. Zaželela sem si rdečih paprik, zato so umite in posušene čakale pri žaru.




Ker sva žar uporabljala prvič, nisva vedela, kako se bo obnašal. Bil je super, zelo sva zadovoljna. Naslednjič bova bolj pogumna s temperaturo pečenja: zrezki in polpete so bili sicer idealno pečeni, sočni, samo na zunaj bi lahko bili bolj opečeni.

Moj cilj je bil dosežen: meso speči tako, da ne bo suho, ampak sočno. Tudi dodatki k mesu so pomembni in komaj čakam naslednjega vikenda, ko bodo na vrsti novi recepti.


Na pikniku seveda niso smele manjkati hitro fermentirane kumarice (pocani murki) in ajvar

P.S.
Žarko 1 pa se je moral posloviti. Zatajila je elektrika in ni več želel proizvajati dovolj visokih temperatur - kar je pri pečenju na žaru kar pomembno ...