sobota, 24. december 2016

Lep božič in srečno novo leto vam želim!



Ničesar ne vidimo priti,
a vemo in čutimo vsi;
nekaj od nas odhaja
in drugo nam sega v dlani. 

P.S.
Hvala za vaše komentarje, spodbude in pohvale. Naslednje leto bom seveda nadaljevala s pisanjem, saj zgodb nikoli ne zmanjka. 

petek, 23. december 2016

Kako se trenutno počutite?

Ker se v teh dneh zaradi prehlada, ki se me je lotil, imela več časa za razmišljanje, sem razmišljala tudi o trenutni situaciji. Kaj se dogaja, kako se ljudje obnašajo, kakšne novice nas dosegajo, o čem se ljudje pogovarjajo ...

Ugotovila sem, da smo (zopet) polarizirani: eni so, vsaj navidezno, v božično-novoletni evforiji, drugi so od tega oddaljeni 10 svetlobnih let.

Se mi zdi, da je več takšnih, ki se jih božični duh še ni dotaknil. Ne vem, zakaj je tako. Mogoče, ker ni zapadel sneg, ker je božič čez vikend, ker je takšna (energijska) situacija. Ker smo mi takšni.

V bistvu smo za te praznike res pravi revčki. Že od konca oktobra nas bombardirajo z reklamami za božič, vse se sveti, je pisano, poudarjeno veselo, polno obilja, sreče in veselja. Glede na naravne cikle pa bi se morali ravno okrog božiča (natančneje 21. 12., ko nastopi zimski solsticij) najbolj umiriti, tako telesno kot duhovno. Namesto tega pa tekamo po trgovinah za darili, po sejmih s kozarcem kuhanega vina v roki, na najrazličnejše prireditve in zabave, zaključujemo zadnja naročila v službi in pripravljamo plane za dneve po novem letu.

Kakšen absurd! Kot marionete plešemo po diktatu korporacij in zapravljamo (denar, ki ga nimamo). Seveda si s takšnim pretiranim yang delovanjem zelo škodimo. Sedaj je najbolj yin del leta, ko si moramo spočiti, zagledati vase, se posvečati (tudi) sebi, biti mirni in spokojni. Kolikim to uspe?

In koliko čustvenih in fizičnih konfliktov se zgodi med prazniki. Zaradi česa že? Upam, da je med vami veliko takšnih, ki se pretirani noriji znate upreti. Kaj si bodo mislili drugi (sosedi, sorodniki, zanci), če ne boste naredili tega in tega?

Eeee, koliko ste stari? Kdo je odgovoren za vaša dejanja? Kdo je odgovoren za to, da ste srečni (pustimo sedaj definicijo sreče ob strani)?


Leto 2017 bo v znamenju ognjenega petelina

Letos imam nek odpor do pisanja prognoze, kaj se bo dogajalo v letu 2017 s stališča feng shuija in kitajske astrologije. Sem pa opazila, da so moji podjetni kolegi izdali koledarje in prirejajo seminarje na to temo. Moram si jih ogledati in preveriti, kaj pišejo. Vedno bolj sem namreč mnenja, tudi iz lastnih izkušenj, da so splošne diagnoze zelo malo uporabne. Še več, splošne prognoze lahko škodijo, da nečesa ne naredimo.

Primer:

Za tiste, ki ste rojeni v letu petelina, bo naslednje leto zelo ugodno - takšne so napovedi. Hja, problem je v tem, da na vas najbolj vplivajo energije na dan rojstva, nato meseca in šele nato pride leto. Če je na dan rojstva energija v znamenju zajca, boste v letu 2017 pljuvali kri, tako vam bo hudo.

No, nekaj bom že napisala, tudi priporočila iz Imperialnega feng shuija, kjer v prognozo vključimo tudi heksagrame.

ponedeljek, 19. december 2016

Praznična okrasitev naših pisarn

A ste danes ponoči kaj občutili? Koga? Kaj? Ne, ni še prišel Božiček, ampak retrogradni Merkur. Moji zvesti spremljevalci veste, kako trpim, ko se Merkur (navidezno) premika v napačno smer. Ampak, letos sem se pripravila: imam kupljena že vsa darila! Tudi delo sem si razporedila tako, da bom lahko vse v miru opravila in preživela do 6. 1. 2017, ko bo retrogradni Merkur odšel.

Seveda bo prišlo vmes kaj nepredvidljivega, kot na primer to, da nam že od petka ne delujejo telefoni in da sem se danes zbudila z nahodom, ampak to so obvladljive motnje.

V soboto sem šla na izlet na morje, od Portoroža do Pirana, in nazaj. Program je bil standarden: kavica v Cacao v Portorožu, nato sončni pohod do Pirana, za kosilo ribica in vino, nato pohod nazaj in ogled božičnega sejma pred Grand Hotelom. Čarobno!

Včeraj sem zopet kulinarično ustvarjala. Naj povem, da večino sladic pojedo drugi in da so vse zelo, zelo zdrave. Tokrat sem želela narediti piškote, ki bi jih lačen delavec lahko hitro dal v usta. V knjigi s presnimi sladicami sem našla recept in ga, seveda, malo priredila: namesto lešnikov sem uporabila mandlje, v maso pa dodala limonin sok in pomarančno olje.

Nastalo je tole, namesto piškotov sem naredila kroglice:


Tisti čudni okraski na vrhu čokoladni kroglic so koščki kandiranega ingverja. Bom pa jih naslednjič naredila z manj kakava in povaljala v kokosovi moki ali mešanici mandljev in cimeta.

Tudi okraske v naših pisarnah sem končno fotografirala. Letos sem se res izkazala z okrasitvijo, čeprav smo imeli tudi že bolj "baročno" okrašeno. Veseli me, da sem našla nekaj novih okraskov. V Rutarju imajo veliko izbiro, ampak ko okraske pogledaš od blizu, vidiš, kako slabo so izdelani. V Lesnini imajo tudi veliko okraskov, ampak niso v mojem stilu, pa še dokaj dragi so - vsaj tisti kakovostni. Najbolj sem bila zadovoljna v Merkurju - veliko lepih, dobro izdelanih okraskov imajo, ki niso tako zelo dragi.

Takšno imamo letos pri nas:


Ker bi nam na vhodnih vratih veter odpihnil venček, sem ga obesila kar na notranja. 


 V moji pisarni se mešata zen in božiček.


Te obeske sem morala imeti. Obesila sem jih na zanke za zavese v moji pisarni.


To je pa "obdaritveni oltar" v osrednji pisarni. Na tem mestu zbiramo čestitke in darila, ki nam jih pošljejo poslovni partnerji - tik pred novim letom si jih razdelimo. Vedno manj jih je, pred desetimi leti bi bila količina petkrat večja. Mi je kar prav tako, čeprav so bila darila nemških dobavitelj po navadi zelo dobra!

Še ena, meni zelo ljuba dekoracija, ki je bila kupljena v sevniški cvetličarni. Tako je, teoretično je tam nakupovala tudi Melania Trump.


Ta dobri mož je tudi nova pridobitev. Izredno lepo je narejen in vsi ga občudujejo. Fotografirala sem približno polovico okraskov, mogoče bom še kakšnega dodala.

Drugače pa ni ovir, da se priprave na božič in novo leto ne bi nadaljevale. Imate že ideje za praznične jedilnike?