petek, 29. april 2016

Ženska enakopravnost pri menstruaciji

To, da bo vlada izenačila starostno mejo za moške in ženske pri upokojevanju, sem prebrala ravno na prvi dan menstruacije. Novico sem si zapomnila nekje v možganih, potem pa jo je moja podzavest očitno mlela in naslednje jutro izpljunila rezultat - a so politiki čisto nori?

Ne vem, a se samo meni zdi, da je takšno izenačevanje starostne dobe najočitnejši dokaz nespoštovanja in nerazumevanja žensk? Zakaj nihče ne protestira?

Vem, zakaj želijo izenačiti starost pri upokojevanju: ker ženske živimo dlje in zato tudi dalj časa dobivamo penzijo - kar pomeni več stroškov za pokojninsko blagajno. Jaz tole razumem takole: ker smo tako neumne in bolj skrbimo za svoje zdravje (kot moški), smo predolgo žive in pokojninskemu sistemu delamo škodo.

Niti ni treba biti zelo inteligenten, da ugotoviš, kdo je predlagal spremembo zakona: moški. Samo moški so lahko tako arogantni, da spregledajo, kaj vse ženske počnejo po službi. Poznamo statistiko in raziskave, koliko več gospodinjskih opravil naredijo Slovenke. Natanko 27 ur na teden delajo še doma. Poleg tega se velikokrat dodatno izobražujejo, skrbijo za ostarele sorodnike ali sosede, se angažirajo v (dobrodelnih) društvih ...

Potem pa nas na tri do štiri tedne "doleti" še menstruacija, ki je vsaj rahlo zoprna zadeva, če že ni močno zoprna in zelo boleča. Kot da bi ti nekdo v maternico porinil preveliko žogo, ki bi pritiskala na vsak živec med trtico in popkom. Ali kdo upošteva to našo zmanjšano sposobnost? Nikogar ne briga, kaj se dogaja "tam spodaj", delo mora biti opravljeno, nasmeh za stranke enako prijazen kot ostale dneve.

To, da so vložki in tamponi obdavčeni z 22% DDV je takšna svinjarija, da bi morale Slovenke čim prej organizirati protest pred parlamentom. Se ve, kaj bi nosile v rokah ...

Kaj bi bilo pravično do žensk, če bomo res morale delati do 67 leta, kot moški? Da bi imele vsak prvi dan menstruacije prost dan! Ne samo dela prost dan, tudi doma bi lahko počivale. Vem, vem, popolnoma utopičen predlog ...

Tako mi preostane samo še to, da stoično čakam na - menopavzo.

P.S. dodan 3. 5. 2016:
Na strani Zveze potrošnikov Sloveniji zbirajo podpise Za znižanje DDV za higienske proizvode za ženske. Prosim, podpišite!
https://www.zps.si/index.php/o-nas-mainmenu-361/aktualno/7885-za-znizanje-ddv-za-higienske-proizvode-za-zenske

četrtek, 28. april 2016

Snežna nevihta z grmenjem

Seveda sem včeraj popoldne, ko je začelo snežiti, vmes pa grmelo, naredila nekaj slik. Zato, da bom imela spomine na pozno aprilski sneg. In zato, da bom imela sploh kakšne spomine, če bodo na rastlinah nastale poškodbe.

Ne bom jamrala, saj je škoda v kmetijstvu dosti večja. Ne bi bila rada v koži tistih, ki so od pridelkov eksistenčno odvisni. Sadje, vinogradi, poljščine - od povsod poročajo, da je škoda ogromna.





Na tej sliki se lepo vidi, da bela in krem barva ne pašeta skupaj. Upoštevajte to dejstvo, ko boste k belim plastičnim oknom kombinirali bež stene ali pohištvo.


Koliko malin bom imela letos?




Z grmičkov in dreves sem kar trikrat stresala sneg in vsakokrat so bile veje upognjene do tal. 


Tako sem se veselila šmarnic, obožujem njihov vonj ... ker takrat vem, da se je začela pomlad.

Kot da bi slutila (ne, ni bila lenoba, čista slutnja ... hehe), so na mojem avtomobilu še vedno snežne gume; pred nekaj dnevi pa sem kupila dodatno zalogo zrnja in rozin, ki jih sedaj hvaležno jedo murgelski vrabci in kosi. 

Še ena dobra novica: pleskar je, kot je obljubil, včeraj prepleskal kuhinjo, utilitij in vetrolov. Izbrala sem podobno barvo, kot jo imamo v poslovnih prostorih že deset let, samo malo svetlejši odtenek. Všeč mi je! Prostori oddajajo novo, svežo energijo, vse je čisto in pospravljeno, kar je tudi namen prenavljanja.

Čez vikend sem nameravala pospraviti vrtno lopo. Očitno mi ne bo treba - hvala za sneg ... 

ponedeljek, 25. april 2016

Mix qi nas bo delal poredne

Ne kukam vsak dan v kitajski koledar in ugotavljam, kakšen dan me čaka. Včasih je kakšen dan posebej dober ali slab, pa pogledam, katera vrsta energije mi je pomagala, ali nagajala. Navadila pa sem se, da pogledam energijo kitajskega meseca (začne se med 4. in 8. dnevom našega koledarja).

Tokrat sem bila zelo presenečena, saj sta tako april, kot maj pod vplivom t.i. mix qi energije (= izgovori se miks ći). To je energija, ki se ne more odločiti, ali bo pridna, ali poredna.

Kua števila, ki so hitra, ampak šibka: 1, 2, 3

Kua števila, ki so počasna, vendar močna: 7, 8, 9

Števili 4 in 6 sta mix qi, kua število 5 pa nam smrtnikom sploh ni na razpolago, ampak pripada cesarju.

V aprilu nam vlada kua število 6, v maju število 4. Oba meseca bosta zelo nestabilna, ljudje bodo dobivali čudne ideje (in jih tudi uresničevali), ki bodo lahko mentalno čudne, zakonsko "inovativne", seksualno eksperimentalne - mix qi je zaveznik homoseksualcev in biseksualcev.

Hiše, ki imajo na hrbtu ali vhodu mix qi (to izmerimo s kitajskim kompasom Lo Pan), privlačijo oz. so zelo primerne za homoseksualce. Tudi določene "mejne" dejavnosti (npr. bordel, striptiz) bolje uspevajo z mix qi. Ljudje, ki živijo v hišah z mix qi na hrbtu, se zmedeni, nestrukturirani, neodločni, ne znajo sprejeti (pravilnih) odločitev.

Takšne hiše niso redkost, da ne boste mislili; na kompasu je kar nekaj polj s 4 in 6. Po mojih izkušnjah morajo v njih živeti zelo konzervativni ljudje, z močnim in izoblikovanim značajem. Ali homoseksualci.

Če vas bo do 5. 6.2016 "razganjalo", ni kriva pomlad, polna luna ali mrki, ampak mix qi. Ko boste v dilemi, pa poslušajte nasvet modre in stabilne osebe, ki bo vašo nestabilno energijo potegnila na pravo stran. Tega vpliva ne bodo vsi občutili enako intenzivno; najbolj bodo na udaru tisti, ki so rojeni v mix qi letu ali imajo v horoskopu poredne energije.


Za mesec april in maj nam feng shui priporoča, da smo čim bolj - pridni. Ne začenjamo novih projektov, pazimo tudi pri načrtovanju (da bo vse legalno); najbolje je počakati oziroma zaključiti obstoječe projekte.