petek, 6. november 2015

Novembrsko brezplačno predavanje v Kalčku - kaj nas čaka v 2016?

Mogoče bo kdo od bralcev bloga dobil napačen vtis o mojem značaju, ampak vsi psihološki testi mi "očitajo", da sem preveč pragmatična, realistična in (samo)kritična. Torej ne morem biti zelo ezoterična, poduhovljena in še kaj v tej smeri. Sem pa velik romantik in idealist, ki meni, da je življenje lepo in da moramo biti tolerantni.

Zato mi je odkrivanje metod, ki niso podkrepljene s študijami in znanstvenimi dokazi, zelo velik izziv. Začela sem pred več kot petnajstimi leti z I Gingom, potem pa pred desetimi leti zelo previdno še z Mah Jonggom. Kitajska astrologija pa je zame tako najboljše pomagalo - za vse.

Ko sem se letos s Terensom iz ekološke trgovine Kalček pogovarjala o predavanjih v njihovi trgovini v Ljubljani (Šiška, poleg Mercatorja), sem se po kratkem oklevanju odločila: tema bodo (tudi) prerokovalske metode. Angleži jih imenujejo "deviacijske" metode. Saj se res lepo sliši, tako prefinjeno in učeno ...

Če vas zanimajo prerokovalske metode, vas prisrčno vabim na predavanje!


Na sliki: kovanci za I Ging, karte Mah Jongg in kitajski koledar

Kdaj: sreda, 25. 11. 2015, ob 17.30

Kje: ekološka trgovina Kalček, Celovška cesta 228 v Ljubljani

Kdo: jaz (Helena Golenhofen)

Vsebina predavanja: Prerokovalske metode v feng shuiju

Na dan, ko bo vladala polna luna, se bomo spoznali z najbolj znanimi deviacijskimi (prerokovalskimi) metodami iz kitajske tradicije. Predavateljica, svetovalka za feng shui, je za njih slišala v času študija feng shuija. Še posebej Mah Jongg jo je pritegnil – pa ne igralne karte, ampak posebne karte za prerokovanje. Po desetih letih zasebnega raziskovanja in svetovanj je nad metodo še vedno zelo navdušena. Njen prvi učitelj feng shuija, Derek Walter, je tudi izdal komplet s čudovitimi kartami in knjižico z navodili za uporabo. I Ging (oziroma pravilneje Yi jing) pa je javnosti bolj znan. Sedaj namesto rmanovih palčk uporabljamo kovance, metoda pa je pri napovedih še vedno tako uspešna kot pred več tisoč leti. Za vsakdanjo rabo se zadovoljimo z osnovno analizo heksagramov, strokovnjaki za I Ging pa se še bolj poglobijo v heksagrame in upoštevajo tudi skrite pomene posameznih linij (t. i. 6 Kinships Lines).

V feng shuiju pa poznamo še druge, lahko bi rekli računske oziroma natančnejše deviacijske metode. Mojster Chan Kun Wah, predavateljičin aktualen učitelj feng shuija, vsako leto izda napoved za naslednje leto. Pri tem uporabi številne metode, kot so 24 Heaven Stars, Flying Star, Ba Zi, Yearly Life House, Chue Yik, month-by-month method of Prediction using,  I Ching 6 Kinships Hexagrams. Kako natančne so njegove prognoze? Analizirali bomo napovedi za leto 2015 in si ogledali, kaj nam prinaša 2016.

Seveda pa si pri napovedovanju (iskanju odgovorov) lahko pomagamo tudi s kitajsko astrologijo Bazi Suanming. Skupaj z ostalimi metodami je vključitev kitajskega horoskopa kar dobra garancija, da bomo dobili natančen in individualen odgovor. Le kaj čaka posamezna znamenja v letu ognjene opice, ki bo vladala 2016?

PRIDETE?

sreda, 4. november 2015

Izrael: iz Tel Aviva do Haife

V vodiču sem prebrala: "V Tel Avivu se zabavaš, v Jerusalemu moliš, v Haifi delaš." Te ocene še kako držijo. Tel Aviv je dinamično mesto, ki nikoli ne spi, Jerusalem je poseben kraj, ki se te dotakne, ne glede na narodnost ali vero, Haifo pa bi izbrala za kraj bivanja, če bi se morala preseliti v Izrael. Mesto me je očaralo.

Čisto mogoče je, da je prvi vtis napačen, saj smo v Haifi ostali samo dve uri. Ima 270.000 prebivalcev, toliko kot Ljubljana. Seveda smo si ogledali znamenite vrtove Baha'i, ki so pod UNESCO zaščito.


 Jutranji promet v Tel Avivu


Presenetljivo veliko ljudi se je rekreiralo ob obali



"Hitre" fotografije, kar iz avtomobila




V Haifi smo se najprej malo izgubili in se odpeljali do bolnišnice. Med potjo sem našla nekaj zanimivih motivov - recimo, smeti. In lepa modra vrata.




Ta znak pa res vsakdo razume, a ne?






Del vrtov Baha'i , od ceste jih ločuje lepa ograja.



Vrtovi so center bahajske vere, zato veljajo v njih posebna pravila (za spoštljivo obnašanje in oblačenje). Pri vhodu je kar stroga varnostna kontrola. 


Vrtovi so lepo vzdrževani, razporejeni so po številnih terasah na pobočju hriba Karmel.




Adijo Haifa, gremo v Jerusalem!