petek, 31. maj 2013

Hujšanje s feng shuijem

Ko gre za hujšanje, si lahko s feng shuijem pomagamo na različne načine. Nekateri so bolj zapleteni in nam mora pomagati strokovnjak za feng shui, druge lahko izvajamo sami.

Za nabiranje kilogramov je v feng shuiju odgovoren element zemlja. To je eden izmed petih elementov, s katerimi opišemo vrsto energije. Element zemlja energijo zbira, tako kot mi zbiramo kilograme. Sem spada tudi varnost, potreba po harmoniji za vsako ceno, žrtvovanje oziroma neupoštevanje svojih potreb, pretirana radodarnost, pa tudi pohlep in trma (nefleksibilnost). Vse te lastnosti nas ovirajo pri hujšanju oziroma že prej - vzpodbujajo nezdravi življenjski slog.

K elementu zemlja spada sladek okus, kot ga imajo sladice, ogljikovi hidrati in žita.
Vseh teh živil je v sodobni prehrani preveč, zato s pomočjo energije elementa zemlja pridno nabiramo kalorije in kilograme. 

Posledice so znane: preveč estrogena (njegovo proizvodnjo vzpodbujajo prav ogljikovi hidrati in žita) in na drugi strani premalo progesterona, diabetes tipa 2, izčrpavanje vranice (zaradi inzulina) in glivice kandida. Vranica in črevesje, kjer je glivic največ, tudi pripadata elementu zemlja, zato je povezava logična.

Diagnozo torej poznamo: kriv je element zemlja, ki vzpodbuja naš apetit. Kaj pa lahko naredimo, se boste vprašali? Seveda si pomagamo s petimi elementi in sicer s tistimi, ki bodo disciplinirali »redilni« element zemlja.

Pri hujšanju in ohranjanju telesne teže nam veliko pomagata element kovina in element les. K prvemu spada pekoč okus hrane, k drugemu pa kisel. S tem, da je lahko nekomu pekoča že rukola, drugi potrebuje žlico pekoče paprike. Upoštevajte torej želje svojih brbončič. Slana hrana je tudi dobrodošla, saj »navlaži« zemljo in jo s tem slabi.

Ker s pomočjo petih elementov opišemo tudi čas, so nekateri meseci in leta, ki spadajo v element zemlja, še posebej redilni. Takrat nikar ne začenjajte z dieto, razen če ni res nujno.

Zemeljsko leto je bilo 2012; če ste imeli takrat velike težave s težo, ste zelo podvrženi vplivom elementa zemlje. V prihodnosti pa pridejo še 2015, 2018, 2021, 2024 ...

Meseci, ko vlada zemlja in je težje hujšati, so: januar, april, julij, oktober. Najhujših je zadnjih 18 dni v teh mesecih, ko je zemlja izredno močna. Pri tem moramo upoštevati, da se kitajski mesec začne šele okrog 5. v mesecu.

sreda, 29. maj 2013

Rožice v Murglah konec maja zebe!

Lahko bi vas poskusila prepričati, da so na slikah najnovejše umetniške skulpture, vendar mi ne bi verjeli. Imate prav, pod njimi se skrivajo enoletnice. Včeraj sem bila naveličana zalivanja rastlin v majhnih lončkih, in, povejmo po resnici, tudi rožice so bile skrajno nezadovoljne.

Zato sem jih posadila v večje lonce in zaščitila s kopreno. Nimam pojma, ali bo ena plast zadostovala za zaščito temperaturno občutljivejših rožic. Vremenska napoved do 6.6. namreč ni vzpodbudna. Ah kaj, bo že!




Priznajte, vsaj malo ste radovedni, kaj se skriva pod zaščito. Čisto, čisto malo. Letos sem poskusila biti bolj romantična, pa vendarle "moderna"!


Ta del vrta me že lansko leto ni čisto zadovoljil, letos je še slabše, saj je zmrznil rdečelisti javor. 


Črni bezek se dobro razvija, ne bo previsok. Na njem je nekaj cvetov, vendar so zelo verjetno zmrznili.


Muca vsa moja prizadevanja spremlja z zvišeno nečimrnostjo. Bolj se zabava z vrabci, ki iščejo rozine okrog njenih tačk.


Rdečelistni ruj postaja pravi lepotec. Ko bo začela cveteti še lonicera v ozadju, bo nastala zanimiva kombinacija.


Še ena lepotica: moja najljubša hosta.


Nad hosto 'Big Daddy' najprej nisem bila navdušena. Po treh letih se je pa razvila v takšno, kot se za njeno ime spodobi.

torek, 28. maj 2013

Z več kritike do boljše družbe

Veste, kaj Slovenci premalo delamo? Se pritožujemo! Ker se med sabo vsi poznamo, se ne želimo zameriti, poleg tega pa nikoli ne veš, kdaj ti bo "tisti" prav prišel.

Takšno mišljenje je, po mojem mnenju, zelo zaslužno za trenutno politično-finančno-družbeno krizo. Že tako smo si preveč incestno blizu, z nekritiko pa takšna razmerja samo še krepimo.

Problem je v tem, da ne znamo kritizirati in sprejemati kritike. To velja tudi zame: Bivanje v Nemčiji mi je pri tem veliko pomagala in še sedaj se z gledanjem, npr. nemških oddaj učim, kako kritizirati. Ni lahko, je pa možno.

S prijateljem D. sva oni dan razpravljala o politiki. Ne preveč, ker ga politične teme vedno razburijo ... Omenil je, da se iz protestov ni izcimilo čisto nič. Pa sem ga opozorila, da tistih nekaj protestov ne more sprožiti večjih, revolucionarnih sprememb. Slovenci smo namreč povsod premalo vztrajni, razen pri kreganju s sosedi.

Zato sem se odzvala na pobudo blogerke Irene in na LPP poslala naslednje kritično mnenje (ne boste verjeli, dobila sem tudi odgovor in ga bom objavila v naslednjih dneh - ko ga malo prebavim):

Spoštovani!

Na blogu nas je Irena opozorila na vaš neumen in nesramen odnos do potnikov. Ker sem nekaj let živela v tujini, pa tudi na sploh veliko uporabljala javni prevoz po celi Evropi, lahko z vso suverenostjo rečem, da delate bedarije. S takšnimi pristopi boste naredili javni prevoz še bolj neprivlačen in uporabljalo ga bo še manj potnikov.

Kaj bi radi dosegli? Vaše podjetje obstaja zato, da potnike pripelje od točke A do B, kamor si pač želijo. Z lepljenjem voznega reda na skrajno neprijazna in skrita mesta, kažete odnos do nas. Vaša naloga ni služenje denarja z reklamami, ampak opravljanje prevoznih storitev. Kdo v vašem podjetju tega ne razume?

Zahtevam, da so vozni redi na vseh avtobusih nalepljeni na običajnih mestih, najmanj trije v avtobusu, in dobro vidni. Tudi tisti, ki se večkrat ali redno vozimo z avtobusi, kdaj pa kdaj potrebujemo informacije z voznega reda. Da o turistih in občasnih uporabnikih niti ne govorimo.

Obveščam vas še, da bom vaš (morebiten) odgovor objavila na svojem blogu.

Lep pozdrav,
Helena Golenhofen