ponedeljek, 8. julij 2013

V kateri pekarni lahko kupujete

Na tej povezavi si lahko ogledate rezultate inšpekcijskega nadzora v majhnih pekarnah. Seznam je dolg in zanesljivo boste našli tudi pekarno v vaši bližini. Zanimivo, nekatere so celo zaprli.

http://www.uvhvvr.gov.si/fileadmin/uvhvvr.gov.si/pageuploads/Novice/2013/seznam_pekaren_2013_do_april.pdf

V linku se vidi, da nekdo ne zna sklanjati pekarne - pekarn in da je seznam do aprila 2013. Ampak, pohvalno, vsaj objavili so ga! Inšpektorji, bravo.


Če kupimo drag in kakovosten kruh, ga bomo manj pojedli, pa še bolj tekne. Pri kruhu res ne smemo varčevati, ker lahko zdrav obrok hitro postane nezdrav.

3 komentarji:

  1. Ne razumem, zakaj ga ljudje ne spečejo sami. Kot si očistiš solato, spečeš kruh. Še manj dela imaš z njim. Torej na brzino:

    Kupite domačo moko. 1kg moke v posodo, noter poravnano veliko žlico soli. Če nočete kompicirati s svežim kvasom (tega dam 3/4 42 g Fale), kar je seveda boljše, vsujete v moko dve vrečki suhega kvasa. Zraven dajte malo žličko sladkorja (rjavega, ki ga imam samo še za to pri hiši :)). Vključite ročni mešalnik s špiralami in ob dodajanju mlačnotople vode (pribl.6-7 dcl) zmešajte. Eni med mešanjem za obstojnost dodajo žlico medu, jaz najraje dcl dobrega olja.

    Zmešano kepico oblikujte in pokrijte s krpo in pustite počivati 20 min. Po tem času vzamem kepo in jo preložim na pomokan peki papir v raven pladenj iz pečice. Pokrito s krpo naj stoji še 20 min nekje na toplem. Pladenj nato vstavim v pečico in pečem 45 minut na 190 stopinj. Ko ga vzamem ven, ga premažem s čopičem z vodo, zavito v krpah potem pustim, da se pohladi. Pa je! Postane rutina.
    Paziti je treba edino, da ni več kot 30-40 dkg težke moke (npr.ržene), da ni zabit, potem se ne dviga. Odličen je kamutov, jaz mešam z domačo belo, krušno iz Babičevega mlina itd... Potem, ko si enkrat obvladal pa v mešanico dodajaš semena, popraženo čebulo, mlete orehe, ni da ni :).

    Torej dober tek!

    p.s.
    Dokler mi postopka ni pokazala sestra, sem mislila, da je to cela umetnost in ga kupovala, zdaj nam noben kupljen ni več všeč. Obvladata že moja fanta.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi jaz ga pečem doma.
    lp
    Jelka

    OdgovoriIzbriši
  3. @Anira: hvala za opis postopka, mislim, da ga bo marsikdo vesel.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši