petek, 27. april 2012

Kosovka sedi v murgelskem gnezdu!

Pravkar sem končala s prvo resno vrtnarsko akcijo v Murglah. Nisem sadila enoletnic, ker nimam še niti načrta, niti rož. Danes sem čistila odcvetele spomladanske rožice in presadila hoste.

Moja glavna naloga pa je bila varovanje gnezda. Ja, mama kosovka zopet sedi v gnezdu, ki je še od lani zaščiteno z mrežo. Dominik je splezal po lestvici in mrežo dodatno pričvrstil, saj vrane zelo požrešno gledajo proti gnezdu. S pomočjo ogledala je poskusil prešteti jajca; zanesljivo lahko rečemo, da so najmanj tri, zelo verjetno štiri ali pet jajc.

Mama kosovka je seveda odletela iz gnezda in se ni čisto nič razburjala, ko je Dominik šaril okrog njenih jajc. Prinesla sem ji jabolka in rozine, vsak dan jo čaka sveža voda v "bazenčku", v zemlji pa je tudi dovolj črvov in polžev. Tale naša kosovka je verjetno najbolj čisti ptič v Ljubljani, saj se tudi po trikrat na dan skopa.

Ker bom tako zelo zaposlena z varovanjem jajc, se na blogu znova vidimo po 7.5.2012. Lepe praznike!

torek, 24. april 2012

Kako shujšati s probiotiki?

Na nemški televizijski postaji VOX so pripravili štiri ure dolgo oddajo o dietah. Če mene vprašate, bi jo lahko skrajšali na eno uro, ampak, hujšanje je vedno zanimiva in gledana tema.

Oddaja je imela klasično strukturo: nekaj praktičnih prikazov uspešnega hujšanja (iz 290 kg na 150 kg ...), znana oseba je preizkusila dve dieti (televizija jo je spremljala, tehtala, medicinsko kontrolirala), prikazali so trenutno najpopularnejše diete in povabili strokovnjake (zdravnike, psihologe, športne trenerje), da so povedali o najnovejših dognanjih.

Na koncu oddaje sem bila že zelo zaspana, vendar me veseli, da sem vztrajala do polnoči. Tako vam lahko povem, kakšna je najučinkovitejša metoda za hujšanje. Vas zanima?

Na žalost vam ne morem povedati nič novega, kot to, kar že veste: pojejte manj kalorij, kot jih porabite. Samo na takšen način bomo shujšali in ostali vitki. Vsi strokovnjaki v VOX-ovi oddaji so povedali, da brez telesne aktivnosti ne bomo (p)ostali vitki. Pomagamo si lahko tudi s presnovnimi (metabolnimi) triki, kot je: zvečer ne jejte OH, ampak beljakovine.

Ker pojemo preveč kalorične hrane, ki vsebuje veliko maščob in ogljikovih hidratov, smo predebeli. 

Opozorili so na vpliv hormonov pri hujšanju. Vsaka dieta je za telo zelo stresna in nivo kortizola (stresnega hormona) se med hujšanjem zelo zviša. Zanimivo je to, da so suhci bolj občutljivi na previsoki kortizol, zato strokovnjaki priporočajo normalno telesno težo, pa tudi kakšen kilogram več je dovoljen.

Okrog polnoči, ko sem že skoraj zaspala, so v oddaji povedali nekaj res zanimivega: na uspešno hujšanje ima velik vpliv črevesna flora. Znanstveniki so naredili zanimiv poskus in sicer so osebam različnih narodnosti analizirali sestavo črevesne flore. Pričakovali so, da bodo imeli Azijci podobno sestavo, severni Evropejci svojo, Afričani svojo - po skupinah glede na geografsko lego, genetiko in prehrano.

Rezultati so bili pravo presenečenje! Na koncu so lahko rezultate razporedili v tri skupine glede na sestavo črevesne flore. V vsaki skupini so bile osebe različnih narodnosti, skupna pa jim je bila krvna skupina. Sestavo črevesne flore torej ne določata genetika ali hrana, ampak krvna skupina! Bodo D´Adamu kmalu podelili Nobelovo nagrado?

Bo čudežno shujševalno sredstvo, ki ga vsi iščejo, sestavljeno predvsem iz probiotikov? Do takrat, ko bomo imeli probiotike po krvnih skupinah, lahko preizkusite naše probiotike.

ponedeljek, 23. april 2012

Jeste kot pujs ali pes?

Dva vikenda sem po družinski dolžnosti preživela v Moravskih Toplicah. Prvi vikend smo z moževimi starši bili v hotelu Ajda, drugega pa v Livadi, ker smo imeli ugodne ponudbe.

Tast in tašča sta že nekajkrat obiskala Moravske Toplice, predvsem zaradi mineralne vode z bazičnim pH in igrišča za golf. Naj povem, da sta stara 82 in 83 let!

Kot vsi vemo, je uspešnost dopustovanja odvisna od vremena in hrane. Vreme je bilo obakrat mrzlo in deževno, kar pa v toplicah kompenziraš s toplo vodo in savno. Še dobra knjiga in masaža, pa pozabiš na zavijanje severnega vetra.

Hrana je že bolj zapletena tema - ali je dobra, ali ne, na kar pa kot gost nimaš veliko vpliva. Iz hotela Ajda (4 *) smo šli v Livado (5*) predvsem zaradi hrane. In bili rahlo razočarani, še posebej večerja nas ni navdušila. V Ajdi je večerja samopostrežna, v Livadi hrano prinesejo natakarji, vendar samo takrat, ko ni preveč gostov.

Ko smo bili mi tam, jih je bilo preveč, zato smo dobili samopostrežni bife. Razočarani smo bili nad prepečenimi in posušenimi ribami in mesom, bilo je izredno malo zelenjavnih prilog (ne, krompir ne šteje), sladice brezizrazne in dolgočasne. Od osebja sem izvedela, da se v anketah tudi drugi gostje pritožujejo nad hrano in da so zamenjali že tri šefe kuhinje. Mislim, da bodo morali še enega ali dva, preden bodo gostje zadovoljni.

Ampak, tokrat niti nisem želela pisati o hrani, ampak o obnašanju za mizo. Takoj razčistimo: nisem snob in včasih jem kot pujs (ponavadi zeleno solato), brez noža ali pred televizorjem. V hotelskih jedilnicah pa vidim, da se nekateri pri hranjenju obnašajo kot pujsi, psi in opice hkrati.

Največje napake pri uživanju hrane so:

- S komolci se naslanjamo na mizo. Pri jedi lahko roke (10 -15 cm od zapestja) naslonimo na mizo, ko na priboru nimamo hrane, drugače so v zraku, ko hrano nosimo k ustom.

- Ne sklonimo glave k hrani, ampak nosimo hrano z rokami (priborom) k ustom. Hrbet je zravna, glava v skoraj vodoravnem položaju, da se lahko s sogovorniki pogovarjamo oziroma komuniciramo z očmi.



- Noža nikoli ne vtikamo v usta, ga ne oblizujemo ali nalagamo s hrano. Nož je samo za rezanje in v pomoč pri nalaganju hrane na vilice.

- Ne govorimo, ko imamo polna usta!!! Nekateri govorijo samo takrat, ko imajo polna usta hrane, kar je zame osebno največ greh za mizo.

- Juhe ne srkamo, ampak si žlico napolnimo do tričetrt in jo odnesemo do ust. Ne pozabite, hrbet je samo rahlo sklonjen, komolci niso na mizi, glava v pokončnem položaju.

- Jed začnemo jesti šele takrat, ko so vsi za mizo dobili svoje krožnike. To pravilo sama pri bifejskem načinu postrežbe hrane vedno kršim, ko pa smo zbrani za mizo (tudi doma), pa vedno upoštevam. Tega me je naučil moj nemški mož - šele ko je pri njih tudi mama sedla za mizo, se je začelo jesti, nič prej! Kar je znak spoštovanja do mame, ki je skuhala kosilo. Zato tudi jaz počakam moža, da pride iz kuhinje ...

- Si ne zaželimo "Dober tek!". Nekdaj so molili, da so se pomirili in povezali kot družina. Zdaj si lahko domislimo drugega besedila ali enostavno zaželimo dober tek - ne pozabite se pogledati v oči in iskreno voščiti! Celo šepetalec psom Cesar Milane da svojim psom jesti šele takrat, ko se umirijo...


- Mladina v restavracijah najraje je meso in krompir, zelenjave pa več ne utegnejo, saj morajo nenehno preverjati sporočila na svojem telefonu, pošiljati SMS, igrati igrice in delati vse ostalo, česar niti ne znam opisati.

Katerih grehov za mizo pa vi ne morete oprostiti?