sreda, 20. april 2011

Zdravje: Operacija predsednika Türka

Ne vem, zakaj še nihče ni jasno in glasno povedal, zakaj se je predsednik Türk dal operirati v Avstriji in ne pri nas. Tam uporabljajo posebno metodo, ki ne pušča tako velikih posledic, kot klasična operacija prostate. O tem sem danes debatirala z možem. Vsi njegovi pacienti, ki so bili v Sloveniji operirani zaradi raka prostate, so zelo razočarani nad posledicami. Počutijo se kastrirane in nemoške. Zakaj?

Pri klasični operaciji ima približno 10% moških težave z uhajanjem blata, 20-30% z uhajanjem urina, 50% jih je inpotentnih.

Predsednika države, ki bi nosil plenice in bil prikrajšan za moške užitke, pa si res ne želimo, a ne?

torek, 19. april 2011

Izlet: K reki Muri na snemanje videospota


Čez vikend sva bila v Prlekiji. V nedeljo je mamo poklicala soseda, ki je velika oboževalka pevca (humorista, moderatorja) Franca Gorza. Previdno je poizvedovala, kdaj bova odšla v Ljubljano, oziroma, ali bo mama ob 16. uri že prosta. Takrat se je namreč začelo (javno) snemanje videospota ob reki Muri in seveda ni želela manjkati.

Midva sva se takoj ponudila za šoferja in smo šli. Bilo je zanimivo opazovati nastajanje videospota, pa tudi odzive publike. Mislim, da sem bila še najbolj aktivna, saj sem s kompaktnim fotoaparatom sledila ekipi po obrežju Mure.

Snemali so na prekmurski strani; mi smo se seveda pripeljali po prleški in na drugo stran prišli z brodom. S fotografskega stališča me je presenetilo, da so pri snemanju uporabljali digitalni fotoaparat, videokamero in še video na fotografski kameri. Pevec Franc je bil profesionalno napudran, poskrbel za primerno obleko, kamerman pa ni varčeval pri pripomočkih, kot so tirnice za horizontalno vodenje kamere, odbojnike in svetlobne obroče.

Med občinstvom so poiskali statiste, ki so pozirali pred mini prekmursko hišico. Mi smo prej odšli, ampak zainteresirani so bili povabljeni tudi na brod, kjer so posneli nekaj kadrov. Glavna tema v pesmi je bila seveda reka Mura.

Bilo je veliko psov in biciklov - ti so me še posebej privlačili kot motiv. Obisk področja okrog reke Mure v tem letnem času zelo priporočam, saj še ni komarjev. Kasneje pa ... no, poskusite sami!

Še kulinarični namig:

Domačini so nam povedali, da lahko v turistični kmetiji Na koncu vasi (v vasi Cven, na pol poti med Ljutomerom in reko Muro) dobimo odlične kvasenice, prleške gibanice, ajdov krapec, postržjačo in seveda vse ostale (mesne) jedi. Bomo naslednjič preverili, ko se bomo odpravili na kolesarski izlet.



 Pevec Franc Gorza in njegova oboževalka

 Režiserka in snemalec

 Na cvetno nedeljo seveda ni manjkalo cvetja ...






 Pred privezom za brod sem odkrila že prve zasaditve rožic. Tradicionalne pelargonije so kombinirali z lahkotnejšimi pijavčnicami, vse skupaj postavili v primerno korito - fantastično!



Film: Snemanje v ordinaciji

V petek je v ordinacijo prišla filmska ekipa. Ne poznam podrobnosti, vendar so posneli nekaj kadrov za kratek dokumentarni film. Govori o pacientu s težko kronično boleznijo (mislim, da je MS), ki se je po večletni kalvariji pozdravil šele pri zdravilcu. Dominik kot igralec ni želel sodelovati, je pa dajal strokovne napotke, kako se obnaša profesionalec.

Kot vedno, so kadre večkrat posneli, vmes spreminjali najmanjše detajle, dokler niso bili zadovoljni. In se pri tem izvrstno zabavali!

Režiserka, snemalka in avtorica filma 
 Igralski zdravilec in pacient poslušata navodila

Strokovni nasveti iz ozadja

Seveda že vsi nestrpno pričakujemo končni izdelek - vas obvestim, ko bo na ogled.