sreda, 21. april 2010

Feng shui: Z zaprto WC školjko do bogastva

Tako banalna stvar, pa vseeno tako pomembna - straniščna školjka. Na enem od Zelenoortskih otokov še vedno skoraj vsi vaščani hodijo kakat in lulat na mestno obalo (v hlačah pa nosijo mobitele, ha, ha ...). Ko pride plima, odplavi iztrebke in stranišče je zopet čisto.

V naših domovih je lahko straniščna školjka kar problematična zadeva. Kdo jo bo očistil? Kdaj, kako pogosto, s čim? Reklame nas prepričujejo, da je vse opravljeno z brizgom gela ali namestitvijo tablete pod rob školjke. V realnem svetu pa je treba školjko zdrgniti in očistiti, ko je pač umazana. Še vedno pa straniščna školjka ni najbolj umazana stvar v naši okolici, ampak je to gobica za umivanje posode, čevlji in tipkovnica.

Okrog stranišče školjke je v feng shuiju nastalo veliko mitov. Če vemo, da v časa nastanka, pa še nekaj sto let kasneje, sploh niso poznali WC školjke, so vsi ti miti bolj ali manj izmišljeni oziroma praktične narave. Ja, dobro je pokrivati školjko, že zaradi praktičnih razlogov, da ti vanjo ne pade najljubša šminka ali mačka.

Moj prvi učitelj feng shuija, Derek Walter, je povedal, da najprej zapre straniščni pokrov, pa potem potegne vodo. Že takrat se predvidevala, da školjke ne čisti sam, zato mu ni treba pogledati, ali je čista po splakovanju. No, mogoče pa je kot pravi angleški gospod mislim na malo potrebo.


Pokriti ali nepokriti?

Kakor koli, pokrov naj bo vedno zaprt, drugače boste brez denarja. Odtekanje vode tudi pri, na primer, urejanju vrta, simbolizira odtekanje denarja. Zato odtok (ponir) vode vedno zakrijemo z rastlinjem. V kopalnici je to pokrov WC školjke.

Neke resne študije o povezavi med pokrivanjem školjke in bogastvom še ni bilo narejene. Moj osebni občutek je, da stvar funkcionira. Vi pa se odločite, kaj boste naredili.

Še bolj pomembno se mi zdi, da straniščno školjko redno uporabljamo. Če pijemo dovolj veliko vode, bomo tudi veliko lulali. Če smo zdravi in pravilno jemo, bomo najmanj enkrat na dan šli na veliko potrebo. Kakšna naj bo klobasa, ki pade v WC, sva z Dominikom napisala v članku "Bolezni so doma v črevesju".

Tako, zdaj pa hitro v kopalnico pogledat, ali je pokrov straniščne školjke zaprt. Če ni, preštejte denar v denarnici ...

6 komentarjev:

  1. No, mogoče pa s tem argumentom končno prepričam dragega v vestno zapiranje pokrova. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. P.S. Sem ga poskusila indoktrinirati včeraj in glej: on je to že vedel. Celo mi je hitel razlagati, da bi po feng shuiju morala biti školjka zaprta preden spustiš vodo. Hmm?

    OdgovoriIzbriši
  3. P: In kljub temu znanju ni zapiral WC pokrova?

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  4. Veliko se piše o t.i. WC stranišču (školjki).
    Še pred tem, ko še nismo poznali ali imeli WC stranišča, so na "štrbunk" straniščih poznali oznako OO.
    Prosim za razlago izvora in pomena te oznake. (Za WCvemo pomen "vodno stranišče")

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gospod Janez, oznaka 00 (nič-nič) izhaja iz časov, ko hotelske sobe še niso imele svojih stranišč (pa tudi kopalnic ne). Skupna stranišča so oštevilčili z 00, da bi se razlikovala od številk na vratih sob.

      Izbriši
  5. Hvala za odgovor - res nisem vedel tega.
    Lepo pozdravljam,
    J. N.

    OdgovoriIzbriši