torek, 24. marec 2009

Fotografija: Vaja dela mojstra

Obiskujem fototečaj, da bo kamera ubogala mene in ne jaz njo. Saj sem do sedaj tudi že naredila kakšno dobro fotografija, vendar je nastala bolj po naključju. Najbolj so me razjezile slabe fotografije, ki sem jih poslikala pri strankah. Ko sem kasneje pri feng shui analizi potrebovala točno ta detajl, je bil na sliki nejasen. In seveda rožice: ko sem jih gledala, so bile fantastične, na fotografijah pa ne. No, letos se bom potrudila in veliko eksperimentirala s pravilnimi osvetlitvami, perspektivami in objektivi. In začela zbirati pametne fotografije za pisanje knjige o feng shuiju.

Objavljam nekaj fotografij iz sobotne delavnice. Obiskali smo Arboretum Volčji potok in ljubljanski Živalski vrt.



















nedelja, 22. marec 2009

Čista voda: Telo spomladi kriči po vodi

Vikend je bil zelo produktiven, zato bi lahko napisala najmanj deset prispevkov. Bila sem na fototečaju, kjer smo pridno fotografirali rožice, živali in ljudi. Bom objavila nekaj fotografij v naslednjih dneh. Danes je bil gospodinjski dan (presajanje rožic, pranje, kuhanje, pospravljanje, likanje me še čaka), vendar sem vseeno našla čas za turo s svojim novim kolesom. Je možno, da se zaljubiš v lastno kolo?

Veste, kaj pa me je danes najbolj šokiralo? To, da je bilo v stanovanju ob 10. uri samo 16% zračna vlažnost!!! S pranjem perila sem jo spravila na 30%, več pa ne gre.

Pomlad je na splošno tisti letni čas, ko bi morali piti veliko vode. Odkar je Anton Komat izjavil, da je kupovanje vode v plastenkah nesmiselno in da si polnilnice privatizirajo vodo, je voda zopet popularna tema. Antona Komata smo lahko v zadnjih dveh tednih videli v različnih TV oddajah in prebirali njegove izjave v časopisih. Vedno sem ga imela za pogumnega upornika, ki je veliko naredil za ekologijo. Ko prebereš nekaj njegovih člankov o hormonskih motilcih ali pesticidih, se zgroziš in postaneš besen. Na korporacije, na državo, na sebe, na Komata, ker nam je to povedal ...

Pili bi naj torej vodo, ampak katero? Voda iz vodovoda lahko vsebuje ogromno nezaželjenih, celo strupenih snovi. Zakaj? Ker v vodovodni vodi pregledajo 50 snovi, samo v kmetijstvu pa jih uporabljajo več kot 300. Kje pa so še hormoni, umazane vodovodne cevi in kisli dež?

Še nihče ni raziskal medsebojnega delovanja snovi, ki lahko pridejo v vodo. Ker je to namreč znanstveno nemogoče. To pomeni, da so lahko postamezni pesticidi v pitni pod dovoljeno mejo, ko pa pridejo v naše telo, reagirajo v 1000x bolj strupeno snov. Prav zaradi tega naj bi bilo v Pomurju veliko raka na želodcu in črevesju.

Vodovodna voda je lahko onesnažena, voda v plastenkah je sporna zaradi plastične embalaže, ekologije, kakovosti in cene. Številni naravni viri so onesnaženi, zato jih Anton Komat več ne priporoča, kot je počel pred petimi leti. Kaj nam torej preostane? Po mojem mnenju samo filtri, ki vodo res dobro očistijo. Za vso to svinjarijo enostavni filtri (ogleni) ne zadostujejo, ampak je potrebna reverzna osmoza. To je sistem filtrov, od katerih je najpomembnejša membrana, skozi katero voda teče pod pritiskom. Odprtine na membrani so namreč tako majhne, da je potreben pritisk; kar je tudi garancija, da pred membrano ostane večina strupov.

Anton Komat filtrov ne priporoča, ker meni, da bomo zaradi njih zanemarili boj za čisto vodo. Priporoča pa pitje vodovodne vode! Kakšen sarkazem! Država meni, da je takšna voda že sedaj dovolj čista, če ne, pa zniža kriterije. Državljani pa še nismo dovolj zreli, da bi zahtevali bolj čisto vodo (nekateri niti vode ne pijejo, zato je takšna nepokorščina še zelo, zelo daleč). Vprašanje je tudi, ali se nam splača vodo bolj očistiti, saj vodo iz vodovoda uporabljamo za WC kotličke, pranje posode, perila in avtomobila, zalivanje rož ... Čisto vodo potrebujemo samo za pitje in kuhanje.

In do takrat, ko se bo mogoče kaj premaknilo v slovenskih glavah, naj pijemo vodo iz vodovoda? In se zastrupljamo? Bravo, Anton, zelo dobra ideja! Ali si mogoče pozabil na hormone v vodi (iz kontracepcijskih tabletki), ki jih ne očisti nobena čistilna naprava (reverznoosmorna membrana pa) in moške spreminjajo v poženščena bitja brez mišic in dlak? O tem si nam ti predaval! Zakaj si spremenil svoje mnenje?

Še moj spomladanski nasvet: če boste to pomlad pili veliko čiste vode (1 liter na 25 kg telesne teže), ne boste čutili spomladanske utrujenosti. Telo spomladi kriči po vodi, saj se mora očistiti strupenih snovi, ki so se nabrale čez zimo. Spremenite prehrano in pojejte čim več mlade solate in regrata, saj vam bodo pomagale čistiti jetra.

Tudi meni bi sedaj koristila porcija regrata, ker bi mi pomagala pri premagovanju jeze na slavnega slovenskega ekologa. Jaz bom še naprej pila filtrirano vodo, da mi bodo možgančki še dolgo dobro delali in se bom lahko borila za čisto vodo.