četrtek, 1. junij 2017

Majorka: vlak in najslabša paella v Solleru

Vrnimo se malo na Majorko. Po ogledu samostanske "celice", kjer je tri mesece trpel Chopin in so so Majorčani iz tega naredili največji biznis, sem se odpravila v Soller. Glavna atrakcija je starinska železnica, ki iz glavnega mesta Palme pripelje v Soller. Vožnja baje ni preveč udobna, je pa zanimiva.

Soller mi bo ostal v spominu po zelo, zelo slabi paelli, ki je bila še draga. Kaj češ, slej ko prej te na potovanju doleti vsaj ena "past za turiste". Na srečo sem bila v mislih že v finki odštekanega avstrijskega nadvojvode Ludwiga Salvadore, ki je bil nekaj takšnega za Majorko kot  Janez Vajkard Valvasor za nas. Samo še bolj odštekan (pustolovski) in svetovljanski. Ej, doživel je dva brodoloma in svojo ladjo potoval povsod po svetu.













Fotografirano iz avtomobila ...

sreda, 31. maj 2017

Kemis - kako razstrupljati sebe in zemljo

V prejšnjem prispevku sem odgovorila Vrhničanki, ki me je vprašala, kaj naj naredi s sabo in z gredicami. Omenila je jemanje gline in postavitev visokih gred.

Moj odgovor je tukaj, mogoče bo komu prišel prav:

Takoj začnite jemati alge klorela in zeolit v visokih dozah - vežeta strupe. Samo pazite, da ne boste kupili alg in zeolita, ki že vsebujeta okoljske strupe (eko certifikat ni garancija). Te pomisleke imam tudi pri glini. Kaj se nahaja v njej? Kdo to ve? V Aviti sta oba izdelka čista, saj ju uporabljajo tudi terapevti za razstrupljanje.

Na vse grede pa posadite industrijsko konopljo, ker iz tal potegne strupe. Za letos pa pozabite na domači vrtiček. Če morate ali želite, si ga omislite drugje. Ko bodo prenavljali Kemis, se bo v zrak zopet dvigovalo marsikaj ...

Ne delajte si utvar, da strupov ni. Vse zavrzite, očistite, uporabljajte zaščito za usta, nos, roke, ko to delate. Ko bodo prve padavine, se bodo strupi sprali iz hiš in od drugod. Zato boste morali večkrat čistiti.

Nič vam ne zavidam.

ponedeljek, 29. maj 2017

Kemis - onesnaženo je vse!

Poskušam biti tolerantna do vseh, ki so vpleteni v požar v vrhniškem Kemisu. Tolerantna do domačinov, ki so tako nevedni in naivni, tolerantna do vseh odgovornih in sodelujočih pri požaru. Toliko sprenevedanja, laganja in hinavščine že dolgo nisem slišala.

Se spomnite številnih ameriških filmov o katastrofah (virusi, vulkani, jez, ledena doba ...), ko si nihče od odgovornih ni upal izreči odločilnega ukrepa (da območje evakuirajo, zaprejo, izdajo uredbo o veliki nevarnosti)? Odločitev so prelagali in upali, da ne bo tako hudo - včasih zaradi nevednosti, včasih zaradi ekonomskih ali političnih interesov. V filmu se je moral pojaviti junak (po navadi znanstvenik), ki je prisilil odgovorne politike v odločilno, nepriljubljeno izjavo ali potezo.

Mi smo sedeli pred televizorjem in se čudili, zakaj ne ukrepajo, zakaj ne opozorijo ljudi, če je pa jasno, da gre za veliko katastrofo.

Identično se dogaja v Vrhniki, samo da nimamo junaka, ki bi jasno in glasno povedal:

1. Da je močno onesnaženo več (deset) kilometrov okrog požara. Kje je najbolj, bi se zelo preprosto dalo simulirati s pomočjo podatkov o vetru; veter naj bi pihal proti Logatcu. Ker pa se pri požaru zrak najprej dvigne vertikalno in ga šele potem odnese izven požarnega območja, je onesnaženo vso ožje območje okrog tovarne.

2. Onesnaženi so zrak, voda, površine, rastline - onesnaženo je vse. Zato so navodila pristojnih, 11 dni po požaru, grozljiva napaka. Poglejmo, kaj je zgorelo (vir Dnevnik):

- skladiščenih je bilo 948 ton nevarnih in 452 ton nenevarnih odpadkov;
- ogenj je dosegel 456 ton nevarnih in 414 ton nenevarnih odpadkov, nekatere je ogenj samo oplazil, vendar ne vemo, kateri so zgoreli, kateri ne;
- med zgorelimi/oplazenimi je bilo 963 kilogramov pesticidov, 12 ton barv, lepil in smole, ki vsebujejo nevarne snovi, 55 ton organskih topil, pralne tekočine in matične lužnice…

Če vam še vedno ni jasno, kakšna enormna količina strupov je to, naredite poskus:

Na vrtu zakurite 1 kilogram časopisnega papirja, ki je zaradi tiskarske barve samo rahlo onesnažen, ampak bo dober za eksperiment. Ko bo zgorel, bo ostalo nekaj pepela. Sedaj pa to količino (smrad, strupe) pomnožite s 870.000 (skupaj je sodelovalo v požaru 870 ton odpadkov) in dobili boste rahlo predstavo, o količini strupov. Opozorilo: ne gre samo za količino, ampak predvsem za strupenost!

Kot so opozorili nekateri strokovnjaki, ni jasno, kateri dodatni strupi so dodatno nastali pri izgorevanju (zaradi mešanja odpadnih snovi in reakcij pri visokih temperaturah).

Kaj mislite, kam so šli ti delci iz (zelo nevarnih) odpadkov? V smeri vetra so se razpršili od Vrhnike po Sloveniji, tudi do meje in še čez.

3. Posledice izgorelih strupov bodo predvsem kronične. Nekateri Vrhničani so imeli akutne zdravstvene težave takoj po požaru. Vendar bi nas moral skrbeti predvsem dolgotrajen vpliv strupov na zdravje. Ti strupi se bodo počasi nalagali v telo in šele čez nekaj mesecev, let, desetletij se bodo pokazale posledice za zdravje. Kakšne? Vprašanje za milijon dolarjev.

Ampak, če države (pristojnih organov) ne skrbijo strupi v Celju, Mežiški dolini, Trbovlju, Idriji, Ravnah, na Jesenicah, okrog koprskega pristanišča ... ki že desetletja vplivajo na zdravje ljudi, zakaj bi jih "skrbel" požar v Vrhniki? Če pa so zaenkrat skoraj vse izmerjene vrednosti pod dovoljeno mejo. Sarkazem brez primera. Odgovornim bi čez nekaj mesecev postregla s solato iz enega od vrhniških vrtov, ki jih sedaj razglašajo za varnega, pa bi videli, ali bi jo pojedli.

Res ni v Sloveniji nobenega junaka, ki bi se postavil pred javnost in povedal, kar bi vsi morali slišati?