sobota, 14. julij 2018

Prvi dnevi s psom iz zavetišča

Kmalu bo v našo družino prikorakal psiček Lui. Prišel bo iz zavetišča in ima baje dobrih 8 mesecev. Ker mu želim čim bolj olajšati prehod iz omejenih razmer v široki svet, sem na spletu poiskala priporočila, kako ravnati.

Na slovenskem spletu nisem našla nobenih izčrpnih nasvetov - tudi pri zavetiščih dne, kar me je presenetilo. Je res tako težko napisati nekaj navodil, da bi bil prehod manj stresen (za psa in lastnika)?


Fotografirala: Eva Šolar

Na nemških straneh sem pa našla izredno veliko informacij. Nemci posvajajo tudi potepuške pse iz Španije, Italije in Romunije. Takšni spi imajo za sabo težko zgodovino, pa tudi v samem zavetišču se jim po navadi slabo godi, zato so lahko prvi dnevi v novem domu zelo stresni.

Mogoče bodo tile nasveti še komu koristili:

- kako gremo psa iskat v zavetišče,
- kako ga pripeljati domov,
- kako naj potekajo prvi skupni dnevi.

1. V zavetišču psa poberemo čim bolj zgodaj, da se do noči utrudi in vsaj malo navadi na nove okoliščine (in bo lažje spal - mi pa tudi).

2. Če pes ni navajen vožnje z avtomobilom: pred vožnjo gremo z njim na sprehod, večkrat ga damo v avto (ne da bi bil motor prižgan). Nato ga damo v avto s prižganim motorjem. To lahko večkrat ponovimo. Takšno "kompliciranje" se nam bo obrestovalo, saj bo pes lažje prenašal vožnjo.

3. Priporoča se vožnja brez boksa, vendar s posebnim varnostnim pasom za psa, na zadnjem sedežu in poleg njega naj sedi ena oseba, da ni sam. Pomembno: psa v avtu ne tolažimo in pomilujemo, ko je vznemirjen, ker bo pobral napačne vedenjske vzorce.

4. Na sedež damo nepropustno prevleko (najcenejše so podlage za bolnike - v velikosti 60 x 90 cm stanejo 40 centov), gor položimo brisačo ali rjuho. Pripravimo papirnate brisače, če bo pes bruhal.

5. Oceniti moramo, ali se bo med vožnjo treba ustaviti in iti na stranišče. Avtocestna počivališče so lahko za psa zelo stresna, tudi pobegi se zgodijo. Pri večjih in zelo zmedenih psih se svetuje dvojna zaščita - oprsnica in ovratnica - z dvojno vrvico.

5. Ko prispemo na cilj: pred ogledom novega bivališča, naredimo "dolg" sprehod po okolici. Prvi sprehodi, tudi v naslednjih dneh, naj bodo dolgi največ 15 minut, vedno po isti poti in brez hitrega tekanja. Med bivanjem v zavetišču so psom namreč oslabele kosti in se skrajšala vezivna tkiva, zato lahko pride do poškodb.

6. V stanovanju/hiši je najprej na vrsti počitek in voda. Ostali družinski člani, še posebej otroci, naj pustijo psa na miru, da se umiri. Če je treba, gremo s psom še enkrat na stranišče. Zaradi stresa se lahko zgodi, da bo tudi odrasel pes, ki je že navajen na sobno higieno, moral 10-krat na stranišče.

7. Pes se naj najprej zadržuje v eni sobi, da ima čim manj zunanjih dražljajev. Potrebujem mir in zavetje (votlina). Naj si sam izbere prostor za spanje in počitek. V zavetišču so razmere za pse zelo stresne, zato mu prve dni omogočimo, da se dobro naspi in zmanjša nivo stresnih hormonov.

8. Prve dni si vzamemo dopust, da smo ves čas s psom (mi ali neka druga oseba) in da je pes ves čas pod nadzorom. To mu daje občutek varnosti, pa še slabih vedenjskih vzorcev ne razvije.

9. Sprehajamo se v ožji okolici, ves čas po isti poti, da dobi občutek varnosti.

10. Možne so driske, bruhanje, neješčost ... Psu pomaga, če dobi nizko kalorično in nizko beljakovinsko hrano. Lahko mu damo posebne probiotike, če dobi drisko. Nekateri pri driski priporočajo indijski trpotec - pozor pri pravilnem doziranju!

11. V vsaki situaciji ohranimo mir in dajemo psu občutek varnosti. Odvisno od reakcije psa postopoma širimo njegov prostor znotraj in zunaj stanovanja/hiše.

12. Z vzgojo začnemo takoj prve dni, čim hitreje pa tudi s privajanjem na hišni boks.

2 komentarja:

 1. www.alfakan.si ima lušten članek Od mladička do hudička, pa še druge.Mogoče se bodo tudi vam zdeli zanimivi.Veliko veselja s psičkom vam želim.
  Lep pozdrav
  Beba

  OdgovoriIzbriši
 2. Luškan kuža. Čeprav vas še nisem videla se mi zdi, da prav paše k vam.
  Dosti veselja in lepih trenutkov s štirinožcem !

  OdgovoriIzbriši