sobota, 09. junij 2018

Smeti in voda

Mogoče o smeteh in vodi doma razmišljamo drugače kot na dopustu. Ali pa ne?

O smeteh:

Ko sva bila na Siciliji, so nama lastniki apartmaja pokazali zabojnike za smeti. Ker sva jih gledala na 200 metrih razdalje in so bili vsi enake barve, sva sklepala, da smeti ne sortirajo. Hej, na Siciliji so smeti povsod, zato jih zanesljivo ne sortirajo, sem zaključila.

Ko sva smeti prvič odnesla v smetnjake, sva spoznala najino zmoto: smeti sortirajo! No, imeli so različne smetnjake za različne vrste smeti, vendar se tega skoraj nihče ni držal.

Na zadnjem dopustu v Vrsarju sva se tudi naučila nekaj novega o smeteh: imajo zabojnike, celo lepe ekološke "otoke", vendar smeti ne sortirajo. Tudi, če jih bi, bi smetarji vse zmetali v en smetarski avto. Smeti namreč sortirajo na smetišču - ročno!

Res ne razumem te logike! Jo vi?

O vodi:

Na Siciliji naju je presenetila kakovost vode. O tem sem brala pred prihodom na otok in se sama prepričala, ko sem previdno spila prvi požirek vode. Voda je odlična za piti! Povsod se najdejo javni pitniki, zato ni bilo problema napolniti flaške.

V Vrsarju pa voda iz pipe ni bila dobra, verjetno je v glavni sezoni še slabša. V čaju in kavi sem okušala nezaželene sestavine, celo moj dragi je povedal, da mu takšna kava ne diši.

Na srečo sva s sabo prinesla 3 x 5 litrov vode v novih pletenkah, ki sem jih končno kupila. Navdušena sem, kako dobra je voda iz takšne embalaže. Moja reverzno-osmozna napravo jo napolni v slabih petih minutah.

15 litrov ni zadostovalo, zato sva kupila še 2 x 6 litrov vode. Skupaj sva v dobrih petih dneh spila 17 litrov vode oz. 1,7 litra na osebo na dan. Poleg juh, sadja in pijače je to kar dobra bilanca.


Namesto vina v "pletenki" prevažam prečiščeno vodo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar