sreda, 08. marec 2017

Majhne in velike enakopravnosti

Spodobilo bi se, da bi napisala udaren, kritičen, zanimiv, duhovit, intelektualen, svetovljanski in zdrav članek o današnjem prazniku. Ampak, dragi bralci, saj o ženskah in enakopravnosti že vse vemo. Teorijo obvladamo v nulo!

Samo v praksi nam še pošteno šepa. Ne bom si tega lepega sončnega dne kvarila z naštevanjem primerov o neenakopravnosti žensk. Veliko jih je, preveč.

Naj vsak najprej pomete pred svojim pragom. Kolikokrat smo ženske tiho, ko se nam zgodi krivica. Začne se s majhnimi krivicami, ki postanejo velike. Pa smo še vedno tiho. Zakaj?

Je pa z enakopravnostjo hudič, tudi v 21. stoletju. Bom opisala konkreten primer, ki me že nekaj dni zaposluje. Da ne bo pomote: ta zgodba je na videz "majhna krivica", v svojem bistvu pa skriva "veliko krivico".

Mož, ki trenutno ne hodi v službo, je začel kuhati. Občasno skuha juho ali speče meso za ostale družinske člane. Osnove kuhanja pozna, saj si je kuhal v študentskih časih. Moja mama (stara več kot 70 let) je komentirala: "Treba ga je čim večkrat pohvaliti, ne pa kritizirati, ko kaj napačno skuha. Drugače bo izgubil voljo in ne bo več kuhal."

Ko sem slišala komentar svoje mame, mi je kar dvignilo pritisk. Moški, inteligenten in z dvema rokama se odloči, da bo občasno skuhal preprosto kosilo, in že mu je treba "postaviti spomenik". Kako? Kaj bi potem morala dobiti njegova žena, ki kuha že skoraj 30 let? Palačo Tadž Mahal?

Pa sem razmišljala naprej: a moški res vse življenje ostanejo otroci in jih je treba za lepo vedenje hvaliti? Ne, prosim, tega ne morem sprejeti, želim ohraniti upanje, da se tudi moški mentalno in duhovno razvijajo.

A ženske ne potrebujejo pohvale za svoje delo?

Ker sem pametna ženska (z nekaj sivimi lasmi), sem na vse skupaj pogledala še drugače: kaj bi ženo in ostale družinske člane stalo, če bi tega moža res pohvalili? Nič. Nekaj besed, pogled, nasmeh. Če je dobro skuhal, bi pohvale bile celo iskrene. (haha)

Kakorkoli obračam to zgodbo, vedno pristanem pri enakopravnosti. Kajti, po mojem mnenju, bi žena morala pohvaliti moža za njegovo novo pomoč, vendar bi moral tudi on njo pohvaliti in se ji zahvaliti. Pa jo? Kaj menite?

Dragi moji, mednarodni dan žena moramo praznovati vsako leto, ker še nismo "na koncu". Pogovarjati se moramo o spolih, o vlogi ženske in moškega v družbi, o enakopravnosti, o krivicah in dobrih primerih. Moški in ženske moramo postati popolnoma enakopravni, nikoli pa ne bomo enaki. Naj živi razlika!Takšen šopek sem dobila za 8. marec - zelo je lep, kombinacija elegance in divjosti. ampak težak za fotografiranje.

1 komentar:

  1. 'Pogovarjati se moramo o spolih, o vlogi ženske in moškega v družbi, o enakopravnosti, o krivicah in dobrih primerih. Moški in ženske moramo postati popolnoma enakopravni, nikoli pa ne bomo enaki. Naj živi razlika!'
    Šopek pa čudovit.

    OdgovoriIzbriši