torek, 18. oktober 2016

Dovolj lepo oblečeni?

Kakšen jutranji tip ste - ko gre za oblačila? Občudujem ljudi, ki trikrat sežejo v omaro in so že primerno oblečeni. Za nalašč nisem napisala, da so lepo oblečeni; lahko smo namreč oblečeni lepo, ampak neprimerno.

O tem piše Lea Pisani v članku Ste tudi vi v službi oblečeni bolj sproščeno? Naredila je celo seznam, kdaj so naša oblačila (za v službo) preveč sproščena (=cenena). Pa pri teh priporočilih ne misli samo na zaposlene v banki ali na vodilnih položajih. Misli na vse, od trgovke do profesorice.

Sama se oblačim sproščeno, razen ob redkih priložnostih, ko moram dvigniti svoj oblačilni slog. Pazim na to, da so oblačila boljše kakovosti, čista, negovana, predvsem pa, da so udobna. Zaradi Lee tudi vem, katere barve mi pristojajo.

Danes zjutraj sem, na srečo, vedela, kaj bi rada oblekla. Svetlo modre žametne hlače, zgoraj toplo jopo v barvi ciklame, pod njo majico z dolgimi rokavi. Najprej sem pograbila črno s srebrno - ciklamastim potiskom. Takoj, ko sem jo oblekla, sem vedela, da je ne bom nosila.

Črna barva v bistvu sploh ni barva, ampak barvni ton. Je barva, ki jo nekateri zelo radi nosijo, saj mislijo, da

- jo morajo (npr. arhitekti),
- jih naredi cool (novinarji, umetniki),
- so v njih videti vitkejši (drži),
- so na varni strani, kar se barvnih kombinacij tiče (pri črno-črni kombinaciji res ne moreš zgrešiti).

Črna pa je tudi barva, ki med nami in sogovornikom naredi bariero: "Jaz sem na varnem za črnimi oblačili, ti pa te meje ne prestopi." Črna barva nas naredi introvertirane, čeprav to nismo oz. bi bilo tisti dan bolje, da ne bi bili.


Črno v feng shuiju uvrščamo v element voda. Ker je to moj problematičen element (iz horoskopa), sem zelo občutljiva na presežek, ali pomanjkanje vode. Ko sem prišla v pisarno, sem v kitajski koledar pogledala, kakšen dan je danes, da ne želim nositi vode. In res, že včeraj smo imeli vodeni dan (yang), danes nam vlada yin voda; njeno delovanje podpira še kovina, zato je vode res dovolj.

Na koncu sem oblekla svetlo modri puli. Na sebi imam torej same ognjene barve, saj tudi svetlo modra spada v ogenj yin (kot konica plamena na sveči).

Moja intuicija pri izbiri barv se je izkazala za pravilno: hladno kombinacijo vode in kovine "preganjam" z ognjem. Lea Pisani pa nam v članku vseeno svetuje, da se v službo ne oblačimo glede na občutje. Če se zjutraj slabo počutimo, si ne oblecimo raztrganih, raztegnjenih, ponošenih oblačil.

Za takšne slabe dni potrebujemo "uniformo", preverjen komplet oblačil, ki nam lepo pristoji. Potem je verjetnost, da nam "kdo" da kompliment in izboljša počutje, dosti, dosti večja. Pa ne mislim na odvisnost od mnenja drugih, ampak na kompliment, ki si ga damo tudi sami sebi.

No, kakšna je situacija? Ste danes dovolj lepo oblečeni, da bi si dali kompliment?

1 komentar:

  1. Jaz pa takooo obozujem 'nebarvo'. Res jo pa vmes vsaj malce popestrim. Ah,bom mogla nekaj ukrenit. Vedno udobna, barvno usklajena, a zelo pretemna. Nekaj ni vredu;)
    Zelim vam dan, poln barv.

    OdgovoriIzbriši