Ampak, s temi torticami je nekaj narobe - so zelo drage, pa tudi ne preveč dobre. Cena za kos je od 4,5 do 5,5 EUR, porcije so majhne. Glede okusa pa je takole: tortice so povprečne, nekatere podpovprečne, v bistvu nič posebnega, tudi na znanih lokacijah kot je Zvezda.
Ta teden sem imela motiv, da se sama preizkusim v "peki" presne torte. Nekoga, ki ima podobne prehranske navade, sem želela razveseliti za rojstni dan. Malo sem pobrskala po spletu in hitro našla nekaj preprostih nasvetov. Slavljenec ima rad sadne torte, zato odločitev ni bila težka: hruškova torta, saj je sezona jagod in malin že mimo.
Na portalu www.presno.si imajo res bogato zbirko receptov za presne tortice. Ta recept se mi je zdel najbolj zanimiv, pa še sezona hrušk je.
SESTAVINE:
OSNOVA
150 g mandljev
150 g datljev
2 čž cimeta v prahu
NADEV
3 hruške
200 g indijskih oreščkov
150 g datljev
4 jž kokosovega olja
2 čž cimeta v prahu
čž kardamoma
Kako pripraviti torto, si preberite tukaj. Meni se je nadev zdel premalo poseben, zato sem v maso dala 9 koščkov kandiranega ingverja (ne surovega!). Na vrhu sem okrasila s temno čokolado, ki je imela (čisto sluačajno) okus po pomarančah. Še eno "naključje", ki se je izkazalo za zmagovalno kombinacijo. Hruške, cimet, ingver in pomaranča se odlično ujemajo.
Napake, ki sem jih naredila:
- V osnovo sem dala preveč vode, kjer so se namakali datlji, zato je bila malo premehka. Bilo me je strah, da se datlji ne bodo zmleli v kremasto maso.
- Ker nisem imela pekača, sem tortico naredila v stekleni posodi. Vse je bilo v redu, samo težko jo je bilo spraviti iz sklede.
- Nekateri koščki kandiranega ingverja se niso dobro zmešali. V bistvu mi je bilo prav všeč, ko sem ugriznila v večji košček, zato bom naslednjič ingver kar nasekljala in ne zmlela.
Na sliki je moj kuharski rezultat. Okus je bil božanski, čisto vsi so jo pohvalili, od slavljenca do takšnih, ki še nikoli niso jedli veganske, presne torte.
Moja prva presna, veganska torta
Še kalkulacijo sem naredila:
Za torto premera 20 cm, ki jo lahko narežete na najmanj 12 zelo nasitnih kosov, sem porabila 10,46 EUR. Nisem upoštevala svojega časa in stroškov elektrike, ko se je torta strjevala v hladilniku. Recimo, da sem porabila 12 EUR. Torej stane 1 kos 1,00 EUR.
Če upoštevamo, da lahko večje slaščičarne dobijo surovine po dosti bolj ugodni ceni in da morajo upoštevati še ceno delovne sile, amortizacijo, znanje ... bi bila lahko končna cena torte 1,50 EUR za kos. Jaz moram za njo v Zvezdi plačati 5,50 EUR, pa še všeč mi ni. Brez komentarja.
Kako kalorična pa je takšna torta? Kolegica Maja mi je pripravila izračun:
Kljub temu, da vsebuje torta veliko oreškov in datljev, ima "samo" 3.721 kcal. Jaz sem pričakovala več. Kos torte ima tako 310 kcal. Ni kaj, zelo kalorična sladica, zato je kljub enostavni pripravi ne bom mogla pogosto "speči".