Spodnji članek objavljam kot negativen primer pisanja o temi, ki jo avtor ne obvlada. Verjamem, da je bil že angleški original zanič, slovenski avtor ga je samo nekritično prevedel. Moji komentarji so napisani z bold pisavo, nepravilni stavki pa podčrtani z marelično.
Vir: http://magazine.athlete.si/zakisano-telo/12/2011/
Acidoza je zastrupitev s kislimi stvarmi, kadar se pojavi
prekomeren porast glivic kandide v telesu. Te se običajno ne širijo, ker jim to
preprečujejo bakterije, s katerimi živijo v sožitju v prebavilih in drugih delih
telesa. Preveč se pričnejo razmnoževati predvsem zaradi hrane, ki tvori preveč
zakisano okolje, v tem primeru se hitro množijo in širijo.
Prvi stavek je tako briljantno zanič, da si zasluži posebno obravnavo:
- Izraz acidoza je napačen, saj gre v tem primeru za zakisanost celega telesa, ne samo acidozo krvi.
- Acidoza ("zakisnaost) ni nobena zastrupitev, še posebej ne s kislimi stvarmi.
- Do zakisanosti telesa ne pride samo takrat, ko "se pojavi prekomeren porast glivic kandide", ampak predvsem zaradi napačne hrane. Ta hrana podpira tudi razmnoževanje glivic, zato sta zakisanost telesa in glivice zelo povezana.
- Še to: poznamo veliko različnih vrst glivic, ne samo kandido.
POSLEDICE SODOBNEGA NAČINA
PREHRANJEVANJA
Mešanje nepravilno kombirane hrane zakisa kri in telo ter pospešuje širjenje
škodljivih glivic, bakterij in virusov. Stanje običajno poslabšajo kemikalije,
ki jih zaužijemo s hrano, antibiotiki, energijsko nepravilno kombinirano hrano,
neekološkimi živili, ki jih uvažamo iz drugih držav in so gojena na hitro v
pokritih rastlinjakih. Poveča se možnost nastanka ostalih virusov, ki se zaradi
oslabljenega imunskega sistema lahko pojavijo v obliki borelije, meningitisa,
salmonele, virusne pljučnice, alergij, rakavih obolenj, kapi, infarktov,
osteoporoze … Bolezenski znaki naj bi vplivali tudi na duševno stanje, potrtost,
vitalnost …
Napačno! Telo se ne zakisa, ker hrano napačno kombiniramo (mislijo na t.i. ločevalno dieto), ampak ker jemo napačna živila v napačnih razmerjih (preveč OH in premalo zelenjave). Poleg tega se kri nič ne zakisa, celo obratno, pri zakisanosti telesa pH krvi postane bolj bazičen. To, da na zakisanost telesa vpliva hrana iz rastlinjakov, ki ima premalo mineralov, pa je res.
Vsi virusi in glivice se naselijo najprej v krvi. Čista kri je ustvarjena iz
hrane in pijače, ki jo jemo in prebavljamo. Zato moramo biti zelo pozorni, da
vnašamo pravilne kombinacije živil. Preobilje zahodne civilizacije pa ravno
nasprotno vodi v zakisanost in posledično zastrupljenost krvi.
Zakisanost se na začetku pokaže na primer kot utrujenost, motnje
koncentracije, glavoboli, depresivno razpoloženje, mrzli udi, nagnjenost k
okužbam in živčna utrujenost, lahko tudi v obliki diareje, zaprtosti, težav s
kožo, napihnjenosti, občutka teže v želodcu, bolečin pod rebernim lokom,
hemeroidov, nastankom žil, slabe kalcinacije in posledično okvare hrbtenice ter
drugih sklepov, kolitisa, sladkorne bolezni, artritisa itd.
PROČ S PREDELANO
HRANO IN PIJAČO
Zelo pomembno vlogo ima hrana brez kemikalij, torej ekološko pridelana in
nerafinirana hrana, in pravilne kombinacije živil. Izogibati se moramo sladkim
stvarem, zlasti po obrokih, raznim sladkim in slanim prigrizkom, predvsem pa
uživanju hitre hrane, hrane v restavracijah in gostilnah ter jedem, ki vsebuje
veliko konzervansov, E-jev, umetnih barvil, sladil, pijačam s C02 itd.
Najpomembneje je, da iz prehrane popolnoma izločimo tudi vsa živila živalskega
izvora – meso, mesne izdelke, jajca, mleko in mlečne izdelke. Popolnoma moramo
izločiti tudi škrobnate jedi, zlasti iz bele moke, kot so kruh, testenine,
slaščice, pice …
Pretirano uživanje beljakovin živalskega izvora (iz
mesa, jajc ali mleka) je eden glavnih vzrokov acidoze in posledično večine
bolezni razvite družbe. Kisline nastanejo predvsem iz fosforja in žvepla, ki
prideta iz beljakovin. Telo se viška beljakovin znebi tako, da ga razgradi v
sečno kislino. Toda če je sečne kisline v telesu več kot dva odstotka, ogrozi
nežne filtrirne kanale v ledvicah, ti pa se zaščitijo z izločanjem velike
količine vode. S to vodo telo izgublja dragocene minerale, ki jih sicer zelo
potrebuje za uravnavanje kislosti.
Nekatere kisline telo izloči z urinom, dihanjem, znojem, maščobnimi kislinami
na koži, nekaj se jih porabi za tvorbo želodčne kisline, nekaj za mlečne kisline
v črevesju,
nekaj pa se jih kopiči v tkivih, kar povzroča različne sodobne
bolezni.
Ali bolj zakisajo živalske beljakovine, ali sladkorji (ogljikovi hidrati), si strokovnjaki niso enotni. Večina jih pravi, da so bolj problematični sladkorji, saj jih tudi več pojemo. Poznate vegetarijance, ki namesto mesa jedo velike količine OH in sladkorjev - pice, testenine, kruh, riž in sladkarije? Jaz jih in niso zelo zdravi.
Največ kislih presnovkov (tistih kislin, ki se ne morejo takoj izločiti iz telesa) se nakopiči v tkiva, predvsem maščobna in vezivna. Tam ostanejo več let, celo desetletij in povzročajo številne civilizacijske bolezni.
Eden najpogostejših vzrokov za zakisanost je pomanjkanje kalcija in
magnezija. Kalcij je najmočnejše bazično sredstvo telesa, kadar so tkiva
preplavljena s kislinami, jemlje telo potreben kalcij iz kosti in zob.
Aha, članek je očitno napisal nekdo, ki prodaja kalcij in magnezij. Še en minus!