S čim si služim denar

ponedeljek, 16. april 2012

Mleko in mlečni izdelki: Znanstveni dokazi o njihovi škodljivosti

Tokrat objavljam članek o škodljivosti mleka in mlečnih izdelkov. Res verjamem, da bi veliko ljudi čudežno ozdravelo, če ne bi več jedli mleka in mlečnih izdelkov. Še vedno veljajo miti o kalciju in mleku, nihče pa ne pove, da je na koncu bilanca negativna - za presnovo mleka porabimo več kalcija, kot ga z mlekom dobimo.

Ne verjamete spodnjim trditvam? Poskusite nekaj tednov živeti brez mleka in mlečnih izdelkov, in ugotovili boste, da se bolje počutite in da ste bolj zdravi. Pri praktičnem izvajanju tega poskusa boste tudi ugotovili, kako težko je "brezmlečno" jesti - mleko je povsod!

Članek: So mleko in mlečni izdelki res zdravi?


Teaser
Photos.com

Če želimo biti objektivni, potem je potrebno pregledati številne neodvisne raziskave, ki jih je v svoji knjigi McDougallov načrt objavil ameriški zdravnik John A. McDougall, dr.med. Zanj je dr. Colin Campbell, avtor knjige Kitajska študija , najobsežnejše študije o vplivu hrane na zdravje, dejal: »Če bi bil kdor koli popoln prehransko usmerjen zdravniški vzornik, bi to bil dr. John McDougall. Njegovo znanje o prehrani in zdravju je fenomenalno, ve več kot kateri koli zdravnik in kateri koli izmed mojih prehranskih kolegov v akademskih krogih.«

Zdravnik McDougall je v knjigi o mleku in mlečnih izdelkih zapisal: 
»Resnica je namreč ta, da so mleko in mlečni izdelki v okviru tradicionalnih štirih skupin živil najbolj škodljivi. Imajo veliko maščob, beljakovin in strupenih snovi iz okolja, ob tem pa jim primanjkuje vlaknin in ogljikovih hidratov. Še tiste ogljikove hidrate, ki jih imajo, večina odraslih slabo prebavi, ob tem pa jih mučijo driska, plini in želodčni krči, saj se povprečen človek ravna po načelu, da »nikoli ne prerastemo svojih potreb po mleku«.  

Mlečni izdelki so glavni vzrok alergij na hrano. Vsebujejo več kot petindvajset beljakovin, ki lahko pri ljudeh sprožijo alergične reakcije. Te vključujejo: 

Reakcije prebavil - afte, bruhanje, koliko, želodčne krče, distenzijo trebuha, črevesno zaporo, krvavo blato, vnetje kolona, malabsorpcijo, izgubo apetita, zastoj rasti, drisko, zaprtost, bolečine pri odvajanju blata, draženje jezika, ustnic in ust.

Reakcije dihal - zamašenost nosu, izcejanje iz nosu, vnetje srednjega ušesa, vnetje sinusov, astmo, plučne infiltrate.

Kožne reakcije - izpuščaje, kronično vnetje kože, ekcem, lojavost, koprivnico.

Vedenjske reakcije - razdražljivost, vznemirjenost, hiperaktivnost, glavobol, otopelost, utrujenost, bolečine v mišicah, depresijo, enurezo (močenje postelje, ki se pogosto pojavi zato, ker tkiva mehurja otečejo in postanejo neobčutljiva za občutek polnosti) .

Krvne reakcije - nenormalno strjevanje krvi, slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa (mlečni izdelki so vzrok za več kot 50 odstotkov slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa pri otrocih in za neznan odstotni delež slabokrvnosti pri odraslih, ta bolezen je posledica krvavenja tankega črevesa, ki ga povzročajo mlečni izdelki, zdravljenje z železovimi pripravki pa ne učinkuje, dokler se ne opusti uživanje mleka in drugih mlečnih izdelkov), nizke ravni plazemskih beljakovin, znižano koncentracijo trombocitov v krvi in zvišano koncentracijo eozinofilcev (z alergijami povezanih krvnih celic) v krvi.

Druge reakcije - antifilaktični šok in smrt, sindrom nenadne smrti dojenčka.

Mlečni izdelki povzročajo tudi številne nealergične, vendar resne neželene reakcije. Med njimi so kongresivna odpoved srca pri dojenčkih, dolgotrajni krči pri novorojenčkih zaradi pomanjkanja kalcija v krvi, ki ga povzročajo visoke ravni fosfatov v kravjem mleku, povečanje mandljev, debelost ter poslabšanje stanja pri vnetju debelega črevesa in danke. Mlečni izdelki veljajo tudi za krivca za nastanek raka imunskega sistema, imenovanega hodgkinova bolezen.  

Mlekarska industrija v odgovor na pomisleke glede živalskih maščob in v povezavi s srčnimi boleznimi spodbuja uživanje posnetega mleka in drugih manj mastnih mlečnih izdelkov. Vendar se pri posnemanju maščob iz mleka sorazmerno povečata deleža beljakovin in laktoze v njem. Beljakovine in laktoza v mleku povzročajo številne z mlečnimi izdelki povezane zdravstvene težave, zlasti alergije na hrano in laktozno intoleranco. 

Pri dojenčkih lahko prehrana, katere večji del zajema polnomastno ali posneto kravje mleko, privede do razvoja živčnega sistema, ki bo pozneje v življenju dovzetnejši za bolezni. 

Znanstveni dokazi jasno kažejo, da mlečni izdelki povzročajo resne zdravstvene težave tako otrokom kot odraslim. Vendar večina ljudi v naši družbi, vključno s tistimi, ki so osredotočeni na »zdravo prehrano«, verjame, da nam mlečni izdelki koristijo. To je predvsem posledica uspešnega oglaševanja mlekarske industrije. Kljub znanstvenim dejstvom in zdravi pameti so večino med nami prepričali, da je hrana telet nujni del zdrave človeške prehrane. Mlekarska industrija spada s svojimi sporočili med najuspešnejše oglaševalce. S svojo dobro organizirano akcijo je prepričala prehranske strokovnjake, zdravnike in starše, da je mleko najbolj naravno živilo in da je šibko zdravje neizogibna posledica prehrane, ki ne vključuje velikih količin mlečnih izdelkov.  

Poleg opiranja na znanstvene in medicinske dokaze, ki ne govorijo v prid mlečnim izdelkom, lahko spremljamo, kako mleko uporabljajo druge živali. Nobena druga žival v svojem naravnem okolju po odstavitvi ne pije mleka. Poleg tega nobena mlada žival v naravi ne pije mleka druge vrste.


Vir: Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice  

8 komentarjev:

  1. Gre za homogenizirano mleko ali za katerokoli mleko?

    OdgovoriIzbriši
  2. Vseeno katero mleko pijemo, homogenizirano ali nehomogeniziramo. Seveda ima surovo mleko od srečnih kravic več mineralov in manj strupov, vendar še vedno pijemo mleko drugega sesalca.

    Kaj je z glutenom? Ne razumem vašega vprašanja.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. Najbrž je anonimni št. 1 mislil, ali je tudi gluten podobno škodljiv kot mleko oziroma koliko je škodljiv.

    Lp, M

    OdgovoriIzbriši
  4. Kaj pa albuminska skuta in jogurt, ki ju skupaj z lanenim oljem uživam zjutraj po receptu dr.Budwig? Lp!

    OdgovoriIzbriši
  5. Dr. Budwig je SOVRAŽILA kravje mleko, zato je vedno zahtevala, da pacienti uporabljajo kozjo (najbolje) ali ovčjo skuto. Kot terapevtka je bila prava tiranka, če še ne veste, zato bi vsem idiotom, ki jedo kravjo skuto z lanenim oljem, povedala svoje.

    Kaj je bolj škodljivo, gluten ali kravje mleko, je stvar posameznika, poušalni odgovor ni možen. Naši predniki so obojega pojedli zelo malo ali nič. Krava je bila še v začetku 20. stoletja sinonim za bogatega kmeta!

    LP
    Helena

    P.S.
    Podpisujte se vsaj z anonimni 1, 2, 3 ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh, tole sem morala pa prespati. Tega, da lanenega olja ne smem uporabljati z albuminsko skuto iz kravjega mleka (dobim domačo s kmetije) pa nisem vedela. V receptu je pisalo samo albuminska skuta... Kozje pa ne bo lahko najti na vasi... tu ni bio trgovin... Hvala vam za odgovor. Srečno!

      Izbriši
    2. Spoštovana, še enkrat se oglašam (seveda sem se spet lotila branja), našla sem kmetijo, od kjer kozje izdelke pošljejo po pošti in našla tale članek, ki omenja tudi dileme glede skute: http://www.karmaplus.net/content/view/293/2/
      S prijaznimi pozdravi!

      Izbriši