četrtek, 6. september 2018

Hamburg - prevozna sredstva

Res je že čas, da objavim nekaj fotografij s poletnega potovanja v Hamburg, Lübeck in Travemünde (Baltiško morje). Po končanem potovanju sem imela občutek, da Hamburg ni bil nič posebnega, nobenega močnega vtisa ni pustil - kot npr. Pariz, Amsterdam ali Rim.

Ko sem pa danes izbirala fotografije in se še enkrat virtualno sprehodila po Hamburgu, sem ugotovila, da je to zelo, zelo zanimivo mesto z izredno veliko obrazi. Na Baltiškem morju bi ostala še kakšen dan več, ampak, to vem sedaj, ne pa pred potovanjem. Nič, bo treba še kdaj na severovzhod in si Ostsee (= Baltiško morje) ogledati podrobneje.

Tukaj so fotografije s prevoznimi sredstvi, ki jih lahko uporabimo za ogled Hamburga (in obeh mest, ki sem ju še obiskala):


Vožnja po centru Hamburga ni v užitek, za izlete izven centra pa je kolo odlična izbira. V ozadju Blankenese, kjer stane kvadratni meter nepremičnine 7.000 EUR in več. 


Tudi za ogled mesta Lübeck in Travemünde ne potrebujete avtomobila, povezave z vlakom so odlične, vozijo večkrat na uro.




V delih, kjer sva se midva potepala, so bile turistične znamenitosti dobro označene. 


Veliko sva tudi hodila peš ... Ampak, ker je Hamburg tako veliko mesto (ima 1,8 mio prebivalcev), sva uporabljala tudi javni prevoz. Na spletu sva kupila tedensko vozovnico, ki je personalizirana (če te kontrolirajo, moraš pokazati tudi osebni dokument). Zelo priporočam, vozovnica pokriva široko območje Hamburga in vsa prevozna sredstva.


Seveda, v Hamburgu se za prevoz uporabljajo tudi ladje. Veliko je zasebnih linij, ki vozijo turiste. Vozijo pa tudi ladje (trajekti), kjer zadostuje vozovnica javnega prometa. Tako je, z veljavno vozovnico za metro se lahko greš vozit še s tremi trajekti, ki vozijo na rednih linijah. 


Za tiste, ki bi si radi z Elbe (Labe) ogledali kaj več ...


V Hamburgu je res veliko možnosti za posedanje na stopnicah in klopcah. Na takšen način se obiskovalci povežemo z reko, se družimo z drugimi in seveda spočijemo.


Elbphilharmonie, ena izmed glavnih hamburških znamenitosti. Čeprav sem želela kupiti karte več kot dva meseca pred obiskom Hamburga, so bili koncerti že razprodani. Karto za ogled notranjosti pa kupite na spletu, da vam ne bo treba čakati v vrsti.





Pogled s cerkve St. Michael - je ena izmed znamenitosti, ki so me najbolj navdušile. Na vrh stolpa vodi dvigalo, od tam pa je 360 stopinjski razgled po mestu. Moj nasvet: pojdite na ogled pozno popoldne in ob lepem vremenu, seveda. Na sliki v ozadju se vidi sladkovodno jezero Alster.




Jezero Alster, kjer lahko vsakdo najde primerno plovno sredstvo zase. Jaz sem bila na ladjici.


No, tole pa je bil nateg! V vodiču so tako opevali ta vhod v metro oz. ploščice, da sva si jih šla pogledat. Potem pa tole!


V Eppendorfu je dvakrat na teden znamenita tržnica in to kar pod progo mestne železnice (stojnice se nanizane več kot kilometer dolgo). Tržnica je baje postala zelo komercialna, priporočajo jo, ko dežuje, saj se vse dogaja "pod streho".



Moje prevozno sredstvo na Alster.





Travemünde sva si ogledovala peš, kolesa so od kopalcev


Takšni ogromni trajekti, ki pridejo iz Danske, Švedske in Finske se zasidrajo v pristanišču Travemünde. 


Za konec pa malo manj lepa scena: ena od treh postaj v Travemünde, z zanemarjenim peronom (ki se sicer ne uporablja). 

1 komentar:

  1. Super reportaža. Se mi zdi, da je v bolj znanih turističnih mesti čisto preveč turistov in so zato nekatera mesta bolj zapostavljena, čeprav niso nič manj zanimiva. In mogoče je severna nemška obala res nekaj, kar bi rada videla, kar dobra ideja, ja. Se že veselim nadaljevanja potopisa.

    OdgovoriIzbriši