petek, 17. avgust 2018

Razstava Zlato kitajskih cesarjev in feng shui

Včeraj sem bila na otvoritvi razstave Zlato kitajskih cesarjev v Narodnem muzeju Slovenije. Prvič je mogoče izven domovine (Kitajske) videti zbirko zlatih predmetov, ki so večinoma nastali okrog leta 1600, v obdobju dinastije Ming. Kakšni prekrasni predmeti so to, polni simbolike, natančno izdelani in filigranski. Tudi če ne hodite po muzejih, si pojdite ogledat to razstavo - v 12 vitrinah, ki so postavljene v mini kraljevi palači z atrijem, so razstavljeni. Časa imate še 6 mesecev.

Mene je Narodni muzej povabil k sodelovanju kot svetovalko za feng shui. Bilo mi je v užitek sodelovati pri takšnem projektu. Z muzejem se dogovarjamo, da bom v času trajanja razstave imela predavanja. Malo še razmišljam o temah, potem pa, ko bomo določili datume, jih bom objavila tudi tukaj.

V Delu so o mojem feng shui svetovanju napisali tole (malo so me preimenovali, ampak sem že navajena ... ):

"Razstava bo obujala tudi starodavno kitajsko veščino urejanja zunanjega in notranjega prostora feng šuj, katere namen je povečati skladnost in pretok energije či. Arhitekt Vilijem Treo te veščine ob gradnji neorenesančnega Rudolfinuma v poznem 19. stoletju ni imel najbolj pred očmi, zato atrij muzeja za to filozofijo prostora niti ni najustreznejši.

Pomagala je Helena Golenhofer iz Energijskega centra, poznavalka feng šuja in inženirka gradbeništva, ki na spletu o sebi zapiše, da na leto prebere najmanj 100 knjig in posadi 200 rožic. Na razstavi bo blišč eksponatov kombiniran z različnimi elementi in barvami, denimo zelenjem, iskanje ravnotežja pa bo odražalo tudi blaženje oglatih vitrin s predmeti zaobljenih oblik."

Vir: https://www.delo.si/kultura/razno/kitajsko-zlato-feng-suj-in-kranjska-sivka-81825.html
Avtor: Vojko Urbančič

Še slike z včerajšnje otvotive (iz telefona):

Ni komentarjev:

Objavite komentar