sobota, 16. junij 2018

Kaj narediti z bodočim izgorelcem?

Ste opazili, kako veliko se o izgorelosti piše v zadnjih mesecih? Pa veste zakaj? Ker je toliko ljudi izgorelih in končno smo se začeli zavedati, kako velik problem je to.

Če ne veste, kaj vas čaka, ko boste popolnoma izgoreli, si preberite prve strani knjige Stres od Maje Meglič.  Ali pa zgodbo Katje Krasko Štebljaj - ima tudi FB skupino o izgorelosti.

Sama sem bila pred skoraj dvema letoma na tretji stopnji izgorelosti (od štirih) in pravočasno potegnila zavoro. V zadnjih mesecih opažam, da se počasi vračam v formo. Počasi.

Okrog sebe opažam veliko ljudi, tudi najbližjih prijateljev, ki se zelo vztrajno približujejo četrti stopnji izgorelosti. Že leta jih čisto vse opozarja na to, da s sabo delajo grdo. Ah, to je še premila beseda! Sploh nimam izraza za takšno ravnanje. Mogoče bi lahko rekli, da zlorabljajo samega sebe.

Vidim, kako psihično in fizično nazadujejo. Kako so vedno bolj bolni, vedno bolj izčrpani, vedno bolj ... podobni hrčkom, ki poganjajo kolo v svoji kletki. In to so izobraženi, dobro situirani ljudje, ki bi imeli vse možnosti, da kaj spremenijo.

Kaj narediti s takšnim prijateljem - bodočim izgorelcem?

Zadnjič sem prijateljici na kosilu povedala, da ji bom prihranila vse knjige do leta 2020, ko bo zanesljivo doživela popolni zlom. No, zelo verjetno bo to že leta 2019.

Pripovedovala mi je namreč, da bo letos tudi na dopustu delala. Najprej bo en teden še normalno komunicirala s kolegi, potem pa bo ostala dva tedna delala na sedmih projektih. Letos je en teden dopusta črtala, ker ima preveč dela.

Res smo narod z neverjetnimi mazohističnimi nagnjenji.


V bistvu pa je rešitev tako preprosta: čim večkrat bi morali biti podobni pandi.

P.S.

Pojdite na www.avita.si in si poiščite res dobre članke o izgorelosti, ki smo jih objavili. Priporočam tudi rhodilo, adaptogen, ki zmanjša stresni odziv telesa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar