petek, 14. april 2017

Fotoreportaža iz Opatije

Podaljšan vikend v Opatiji je bil namenjen samo temu, da preizkusim nov objektiv (haha). Po dolgem iskanju sem kupila zumobjektiv, ki je primeren za potovanja - kadar ne želiš s sabo vleči veliko fotografske opreme. Z novim objektivom lahko fotografiram širok kader (od 18 mm) in detajle na večji oddaljenosti (300 mm).

Takšen objektiv je res zelo praktičen, podpira pa tudi lenobo, saj ni treba z nogami loviti primernega kadra (motiva). Pred tremi tedni je bilo v Opatiji zelo sončno, kar je bilo dobro za nas in manj za fotografiranje. Kljub temu sem s slikami zadovoljna.

Udobno se namestite in si oglejte slike, ki so nastale na sprehajalni poti Lungomare ter levo in desno od te poti. Opatija je res fotogenična!














































četrtek, 13. april 2017

Še vedno ne uporabljam Airbnb

Nikakor se ne morem odločiti, da bi uporabljala Airbnb. Poleg tega, da večina lastnikov oddaja prenočišča na črno, se bojim, kakšen bo razkorak med slikami na spletu in realnostjo.

Še manj si predstavljam, da bi živela v bloku, kjer bi bila stanovanja Airbnb. Gostje pridejo in odidejo ob zelo različnih urah - saj tudi "domači" stanovalci, vendar za sabo ne vlečejo kovčka. Gostje, ki pridejo v blok enkrat in nikoli več, nimajo čisto nobene motivacije, da ne bi vznemirjali sosedov.



Ne vem, kako se pri nas urejajo takšni konflikti. V Nemčiji so verjetno zopet korak pred nami in padle so prve odločbe. Tako je sodišče v Berlinu odločilo, da hrup v stanovanjih, ki se oddajajo preko Airbnb, ne sme presegati hrupa v stanovanju pri "normalni" uporabi. Lastnik stanovanja mora poskrbeti za red. To velja tudi v primeru, da stanovanje oddaja podnajemnik ali agencija.

Kakšne so vaše izkušnje?

sreda, 12. april 2017

Same slabosti indukcijske plošče

Kakšno je vaše mnenje o indukcijskem štedilniku? Meni je bila ta tehnologija gretja že od vsega začetka, ko še nisem imela osebnih izkušenj, zelo odbijajoča. Predvsem zato, ker ne želim, da se moja hrana "obseva" z magnetnimi valovanji. Pa tudi jaz. Ali veste, da je treba pri uporabi sprednjih indukcijskih plošč biti s telesom vsaj 20 cm od štedilnika? Da se uporaba ljudem s srčnim spodbujevalnikom ne priporoča?

Na zadnjem podaljšanem vikendu v Opatiji sem lahko nabirala osebne izkušnje z indukcijo, saj je v apartmaju bil samo takšen štedilnik. Ne vem, ali je bil pokvarjen, vendar se je jed kuhala zelo neenakomerno. Prav slišalo se je, kako v intervalih pošilja energijo v lonec. Ki je v kratkih intervalih tudi brbotal.

Nisem imela dobrega občutka. Najbolj pa me je zmotilo - pomanjkanje toplote. Zame kuhinja in kuhanje pomeni ogenj, da je toplo. Pri indukcijskih ploščah pa se ne segreje nič. Prav pogrešala sem toploto plošče, tisto prvinsko povezavo z ognjem.

Ali veste, da pri kuhanju z indukcijsko ploščo naj ne bi uporabljali kovinskega pribora, saj s tem preprečimo, da bi induciran tok stekel skozi naše telo?

Za kuhanje z indukcijo pa potrebujemo tudi posebno posodo, ker lahko samo takrat izkoristimo vse prednosti indukcije. Zanimivo odločbo sodišča v Berlinu sem našla:

Lastnik stanovanje je želel vgraditi štedilnik z indukcijskimi ploščami, najemnik pa se je temu uprl. Sodišče je odločilo v prid lastnika (najemodajalca), vendar hkrati odredilo, da mora najemniku plačati 500 EUR za nakup nove posode, ki je primerna za indukcijske plošče. Se vam zdi pravično?


S kakšno posodo najraje kuhate?