sreda, 04. oktober 2017

Prijava na oglas za službo - kaj se ne dela

Danes je eden tistih dni, ko sem dobila 1001 idejo za blog. Lahko bi pisala o volitvah predsednika države. Zadnjič sva se z dragim "prepirala", kako (koga) voliti v prvem in drugem krogu, da ne bo zmagal Pahor. Oba sva enotna, kar je zelo dobro za mir v familiji, da mora Pahor oditi. On bi volil kogarkoli, jaz bi pa volila tako, da bi zmagal dober ne-Pahor.

Lahko bi tudi govorila o volitvah v Nemčiji. Merklova si je sama zakuhala godljo in sedaj bo zanimivo opazovati, kakšen jamajški koktajl si bo skuhala. Spraviti liberalce in zelene pod eno streho, da o sestrski stranki CSU ne govorimo, bo zahtevalo mojstrska pogajanja. Da so politično moč dobili skrajni desničarji in celo prišli v parlament, pa odraža samo trenutno realno stanje v vzhodno nemških pokrajinah.

Seveda bi imela veliko za povedati o katalonskem referendumu. Zelo tragične zgodbe so se dogajale prejšnjo nedeljo. Lahko nas je vse sram. Ampak, pozitivno pri teh brutalnih napadih je to, da so začele padati še zadnje maske evropskih politikov. Tudi naših. Občudujem Katalonce in jim izrekam vso podporo. Mi pa lahko zopet vidimo, kakšno srečo smo imeli, da smo osamosvojitev relativno mirno izpeljali.

Še o eni temi bi lahko pisala: o prijavah na naš oglas za delovno mesto Referent v logistiki. Ste ga že videli? Nabralo se je nekaj deset prošenj in o njih bi lahko napisala cel roman. No, bo pa to današnja tema na blogu. Pa si oglejmo, kaj se pri prijavi ne dela:

- Nekateri kandidati pošljejo standardno prošnjo, ki je ne prilagodijo našemu razpisu.
- Dobila sem življenjepise brez časovnih obdobij (kdaj je kandidat delal v tej in tej službi). Dobila sem prijave brez življenjepisa.
- Slovničnim napakam se tudi vedno znova čudim. Saj sama ne pišem 100% pravilno, ampak, pri prijavi za službo se potrudiš maksimalno.
- Slike. Ohhh, za nekatere bi bilo bolje, da jih ne bi bilo.
- Kreativne prijave s seksi sliko v kratki obleki, z barvno podlago, posebno, največkrat neberljivo pisavo, dodanimi metuljčki in rožicami ... so za takšno delovno mesto neprimerne in imajo nasproten učinek.
- V oglasu sta dve zahtevi, ki sta za nas zelo pomembni: kajenje in zdravo življenje. Kadilec in nekdo, ki ga zdravi način življenja popolnoma nič ne zanima, ne more delati v našem malem kolektivu. Če kandidat o tem nič ne napiše, se obnašajo nespametno.
- "Najboljši" pa so klici na telefon: "A je oglas še veljaven?" Seveda je, saj lepo piše, da se lahko prijavite do 22. 10. "Kam pa naj pošljem prošnjo?" Piše spodaj, na koncu, poleg datuma. Ojojoj ...
- Dobra novica: v štirih dneh smo dobili tudi nekaj odličnih prijav.

Že od včeraj sem razmišljala, ali naj o prošnjah sploh kaj napišem. Razpis še traja in mogoče bom izpadla sarkastično, ali oholo. Ne, moj namen je, da vsi, ki se bodo kamorkoli prijavljali, dobro pripravijo svojo vlogo in razmislijo, kaj potencialen delodajalec želi. Če to ni razumljivo napisano, naj vpraša. O veljavnosti oglasa pa raje ne.

Zadnjič sem prebrala na mednarodnem poslovnem portalu, da delodajalci najbolj zamerijo kandidatom, če se ne informirajo o podjetju. Se strinjam. Vprašanje "Zakaj bi sploh radi delali pri nas?" je bolj pomembno od delovnih izkušenj in znanj. Predstavljajte si, kako dobro bi se lahko kandidat informiral o nas, če bi prebral vsaj 10 prispevkov na tem blogu?

5 komentarjev:

 1. Česa se ne dela bo bolj prav. ;)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nataša, vem, da je naslov v pogovorni slovenščini. Ravno o tem sem danes razmišljala: da bi morala v članku še bolj poudariti, da je prijava za službo zelo, zelo resen dokument (dejanje). Tako kot se od delodajalca pričakuje, da bo strokoven, da bo delal vse po predpisih, tako se od potencialnega delojemalca pričakuje, da se bo pri prijavi res potrudil in izkazal. Energija mora iti v obe strani.
   Kar se pa pogovorne slovenščine tiče - v blogu se včasih zanalašč "zmotim" in uporabim slovnično nepravilno besedo. Da je besedilo bolj domače, zanimivo, sočno ... Vseeno hvala za opozorilo.

   Izbriši
  2. A immo pravico vprašati kandidata, če je kadilec ali nekadilec?

   Meni kot delodajalcu je normalno, da bi ga lahko vprašal, samo naši zakoni so včasih hecni,...

   Izbriši
  3. Tomaž, tudi sama sem veliko razmišljala o tem in se potem odločila za objavo. Ker imam izredno razvit voh, v naši mali firmi je legendaren, bi kandidatove cigarete zavohala že, ko bi zavil v našo ulico (no, malo karikiram). In, ker smo podjetje, ki se zavzema za zdrav način življenja, seveda ne more pri nas delati kadilec. Že zaradi strank ne. Tudi veganske restavracije v razpisih "zahtevajo" veganca, ker je to v duhu poslovne filozofije podjetja.
   Zato sem z zahtevo, da kandidat (m/ž) ne kadi, samo želela prihraniti čas kandidatu in sebi.
   Še tole: včeraj nas je obiskala stranka in predlagala poslovno sodelovanje. Močno je smrdela po cigaretah. Kaj mislite, bo moj odgovor?
   LP

   Izbriši
 2. Ni problem, razumem. Rada preberem tvoje prispevke. :) Srečno!

  OdgovoriIzbriši