četrtek, 29. junij 2017

Katere datlje kupiti?

Včeraj sem se zopet lotila "kuhanja" presne, veganske torte. Imela sem zrele, ekološke, dišeče banane, ki so kar kričale, da jih uporabim. Našla sem recept, kjer za testo (podlago) niso bili potrebni datlji. Opazila sem namreč, da jih ne prenašam preveč dobro. Tortica je bila odlična - lahko mi samo verjamete ...

Ker datljev nikoli nisem marala, tudi ne vem veliko o njih. Kupim vedno datlje Medjoul, ker ponudba največja. Zdaj, ko sem na spletu poiskala nekaj dejstev o datljih, jih bom še manj uporabljala in kupovala samo eko datlje.

Največ datljev pridelajo v Egiptu, Iranu in Savdski arabiji. Lahko so različnih barv, od rumene, rdeče, do rjave in celo črne. Pri nas so najbolj cenjeni datlji Medjoul, ker so mesnati in sočno, okus spominja na med. Tudi datlje Deglet Nour lahko kupimo pri nas; so bolj čvrsti in mokasti, imajo trdnejšo kožico in se dobro dajo predelati.

Pri nas lahko kupimo sveže in posušene datlje. V njihovi domovini jih pobirajo oktobra, tako da so za božič najokusnejši. Dalji so uporabni celo leto, s tem, da s časom izgubijo nekaj vode, vendar dober okus ostane. Zaradi visoke vsebnosti sladkorja se datlji konzervirajo "sami od sebe".

Sveži datlji so občutljivi za transport, potrebujejo hladilnik in pazljivo ravnanje. Vendar, visoka cena svežih datljev je privlačna in upraviči višje stroške. Delno posušeni datlji pa za transport neproblematični. Tudi z ekološkega vidika so posušeni datlji boljši, saj se za njih porabi manj energije na enoto teže (ne potrebujejo hladilnikov, lažji so).


Previdno pri uživanju datljev!

Datlji so vsestransko uporabni, kot prigrizek ali v jedeh. Veliko se jih v zadnjem času uporablja za pripravo presnih sladic. Vendar so datlji prave energijske bombe, saj 100 gramov datljev prinese 300 kcal. Ne vsebujejo maščob, vsebujejo pa balastne snovi, minerale (kalcij, magnezij) in ogljikove hidrate (približno 15 %, ostalo je sladkor). Kljub temu, da se po zaužitju datljev krvni sladkor počasneje dviga kot pri sladkorju (zaradi balastnih snovi in OH), z datlji ne smemo pretiravati.

Datlje zelo radi napadejo škodljivci, ki jih zatirajo predvsem z bromiranim metanom, ki ne uničuje samo škodljivcev, ampak tudi ozon. V ekološki pridelavi za zatiranje škodljivcev uporabljajo ogljikov dioksid, ki ne uničuje ozona – kljub temu je neprijazen do okolja. V ekološki pridelavi so prepovedana tudi sintetična gnojila in pesticidi. Ker sta oba načina pridelave datljev pomanjkljiva, datljev res ne smemo zaužiti preveč.

Še nekaj je problematično pri datljih: na njih se lahko razvije plesen, ki je zdravju škodljiva.

Ni komentarjev:

Objavite komentar