petek, 26. maj 2017

Murgle: letošnje sezonske zasaditve

Sem želela najprej pisati o strupih v Vrhniki in požaru v Kemisu, ampak sem se odločila, da je čas za dosti prijetnejšo temo: rožice. Prejšnji vikend sem posadila sezonske rožice v naših poslovnih prostorih v Murglah. Čakala sem, da se temperature dvignejo nad 15 stopinj, pa me je vreme že prvo noč presenetilo in sem mlade sadike pokrila.

Naslednje tri dni jih je pošteno namakal dež, kar je še posebej nevarno za milijon zvončkov, ki so nagnjeni h gnilobi. Zaenkrat je vse v redu, skupaj z rožicami se veselim sončnega vikenda. Letos sem prvič posadila oranžne bidense. Naj bi rasli bolj grmičasto in kompaktneje od rumenih sorodnic. Tudi njim dež ni prizanašal, zato so cvetovi kot oskubljene kure.

Ko sem iskala ideje za kombinacije rož, sem pregledala Ruthine knjige. Še vedno so najboljši vir, tako v umetniškem, kot strokovnem smislu. Res bi me zanimalo, kaj počnejo njene stranke (tudi tiste iz knjig). Poznate koga? Še vedno izbirate rožice "v stilu Ruth"?


V naš atrij prihajajo na kopeli in po rozine trije kosi in cel kup vrabcev. Včasih nas obiščejo tudi sinička, pa dva goloba, celo vrana, črni maček, veverica in miši. Ah, skoraj bi pozabila na kuščarja. Kos na sliki je samček. Ne vem, zakaj nima družice, mislim pa, da mu je malo dolgčas. Večkrat na dan pride v artij in "žica" za rozine. Ko mu jih dam, vzame eno, mogoče dve, potem pa me opazuje. Razen zjutraj, takrat je lačen in požre tudi pet rozin.

S kosem, ki ima družico, se ne marata, saj tale samski fičfirič njegovi ženkici odžira hrano. Zadnjič sta se pretepala, nekaj na ograji, nekaj v zraku. Uf, uf, sedaj vem, zakaj včasih prideta v atrij tako skuštrana ...





Dan po nakupu


Prej ...


... in potem.


Ta zasaditev je nastala iz ostankov, iz rožic, ki so bile viška. Meni je zelo, zelo všeč. 



















Zanimivo bo opazovati rast rastlinic. Čez en mesec bodo pošteno prerasle posode ter nas razveseljevale s cvetovi in listi.

10 komentarjev:

  1. Lepe so, lepe. Saj ste pokupili polovico vrtnarije :)
    Imate srečo, da ima "vaša" vrtnarija tako veliko izbiro.

    Tudi sama iščem navdih v Ruthinih zasaditvah. Imam kar lepo kolekcijo njenih slik :) pa tudi svojih, ki sem jih včasih pošiljala Ruth.

    No ja, na koncu pa vzamem tisto, kar pač vrtnarija ponuja.
    Letos sem imela srečo, so imeli zelo lepe lantane in točno take "miljončke" kot so mi všeč :)

    Naj nam dobro uspevajo!

    Vidim kosa, vam kaj gnezdijo?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V katero vrtnarijo pa zahajate?

      Kosi samo hodijo jest, gnezdijo pa v drugem atriju, nedaleč vstran.

      Izbriši
  2. Prekrasno,res lepe zasaditve.

    Ruth, edina in nenadomestljiva. Vsako spomlad, ko začnem razmišljati o novih zasaditvah mi misli najprej odplavajo v Mošnje. Kako je bilo vse enostavno,nešteta izbira rožic in Ruthinih idej.

    Ja, izbira mojih rožic je "v stilu Ruth", čeprav se z letošnjo nenako ne morem pohvaliti. Ni bilo prave izbire rožic.

    Moje letošnje rožice so: bela diplademija, drobnocvetni mleček, rumeni in oranžni miljonski zvončki, bela zmajeva krila, oranžna hojhera, bele begonije z zelenimi listi, dlakava perjanka?, ...

    Še vedno pa nimam primernih rožic za senčno stran, nekaj visokega (lani so to bile fuksije na deblu.

    Helena naj vam rožice lepo uspevajo in polepšajo vsak trenutek letošnjega poletja.


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vauu, letos pa boste zelo beli ... Lep izbor. A ne obstajajo tudi pokončne bele begonije, ki so za senco? Imajo manjše cvetove. Vmes pa koprivo ali dve, pa bo.

      Rožice pa tako pridno rastejo, so že skoraj podvojile svojo velikost. So pa se pojavile uši, listni zavijač, štriglice ... Sezona se je začela!

      Izbriši
  3. Čudovito. Uživajte ob njih in z njimi (cvetlicami... zasaditvami).

    OdgovoriIzbriši
  4. Vaaaau, zelo lepo! Tudi za je bila in je še vedno Ruth ena in edina. Še dan danes se obrnem na njen blog, ki je poln navdiha in energije!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O, tega pa jaz ne delam. Ker se enostavno ne spomnim. Vanja, hvala za opomin.

      Izbriši
  5. Naj povem, da sem letos kupila "samo" 100 sadik. Največ v Merkurju - izbira in kakovost sadik sta me izredno presenetila. Potem sem šla še v dve vrtnariji in dokupila manjkajoče rastline.

    OdgovoriIzbriši
  6. Helena, hvala za idejo. Bom povprašala o belih pokončnih begonijah.

    Uši in drugih škodljivcev se boste zanesljivo znebili z Celaflor "Careo" kombiniranimi insekticidnimi palčkami. Jaz jih dodam (vtaknem) v korita ob sajenju in delujejo približno 10 tednov. Imajo jih v Semenarni na Dolenjski cesti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poznam in uporabljam že več kot 15 let. Hvala za nasvet!

      Izbriši