sreda, 24. maj 2017

Adrenalna izgorelost in posledice

Upam, da ste si prebrali odličen članek o adrenalni izgorelosti, ki je bil objavljen v Zarji, sedaj pa si  lahko intervju s Katjo Krasko Štebljaj preberete v Onaplus.

Izkušnje Katje so bile res grozljive in iz njene zgodbe se lahko marsikaj naučimo, predvsem to, da pravočasno zategnemo zavoro in poskrbimo zase. Pa tudi to, da zdravniki izgorelost še vedno ne jemljejo resno.

"Prva faza je faza izčrpanosti, nato sledi faza ujetosti, ki lahko traja tudi leto ali dve. Za tretjo fazo izgorevanja je tipično nihanje med deloholizmom in izčrpanostjo, ki ga spremlja občutek vse večje razvrednotenosti. In nato sledi še zadnja, resnično rušilna stopnja procesa izgorevanja, ko zaradi funkcionalne blokade hipotalamusno-hipofizno-adrenalne osi v telesu pride do zmanjšanega izločanja kortizola." (Onaplus)

Časovni intervali do prve proti četrti fazi so vse krajši. Prva lahko traja več let, tudi deset in več. Od tretje do četrte pa lahko "pridemo" v nekaj urah ali dneh. Meni je uspelo priti do tretje, takrat pa me je samoohranitveni nagon zaustavil. Še to: do izčrpanosti pride največkrat zaradi dela, ki ga z veseljem opravljamo.


Veliko več izgorelosti je pri ženskah, ker ne znamo biti zdravo egoistične - dokler ni prepozno.

"Katja pojasni, da se morajo v vsej tej mešanici psihičnih in telesnih dejavnikov za nastanek izgorelosti običajno pridružiti še zunanji dejavniki – življenjske okoliščine, sicer pa lahko izgorelost nastane tudi zaradi telesnih vzrokov (slabokrvnost, dolgotrajne okužbe, pomanjkanje vitaminov in mineralov …). Zmotno je prepričanje, da je izgorelost nastala zgolj zaradi večje količine dela." (Zarja)

Naj dodam, da so vnetja v pljučih (recimo prehlad, bronhitis, alergija) najpogostejši telesni vzroki za izgorelost.

Nemški zdravnik Joachim Strienz je za svoje izčrpane paciente napisal knjigo. V njem zelo razumljivo pove, kaj je izgorelost in kako jo zdravimo. Takšno knjigo bi si želela tudi v slovenščini.

Kako najbolj zanesljivo vemo, da imamo težave z izgorelostjo? Ko smo odvisni od kave in/ali čokolade, saj se samo v 20 minutah po zaužitju kave počutimo močne (ne-izgorele). Seveda pa ni vsak odvisnik od kave in čokolade izgorel. Pomembna razlika je občutek "živosti" v teh 20 minutah, ko zaužijemo kavo/čokolado.

Kaj lahko TAKOJ naredimo proti izgorelosti? Vsak dan 30 minut ne delajmo nič. Najbolje je takšen počitek vključiti med 14. in 16. uro, ko se nivo kortizola naravno zniža. Nimate časa za takšen počitek? Še enkrat si preberite oba zgornja članka.

2 komentarja:

  1. Nisem brala, poiščem.
    Se počutim malce izgorelo, premalo spim, a ob vaši kavi Chi -Cafe zmorem vse. Še večjih količin čokolade, ki sem jih zmogla pojest, sem se ob njej odvadila.
    Moram pa se res malce vzet v roke... ali kako se že temu reče;). Začenjam danes. Pol urice...
    Lep vikend.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Chi kava je dober nadomestek za pravo kavo. Vseeno pa je spanec najbolj pomemben. V postelji moramo biti ob 22.30, zaradi hormonov.

      Izbriši