ponedeljek, 20. marec 2017

Prepiranje s pomočjo kitajske astrologije

Malo premora sem si vzela in vas cel teden zanemarjala. Očitno sem potrebovala počitek od pisanja, kar je pri kreativnih dejavnostih treba redno početi, drugače izgorimo.

Cel kup stvari se je dogajalo, o nekaterih bom poročala v naslednjih dneh. Hja, dragi moji, čeprav se družimo že 8 let, vam še vedno vsega ne zaupam.

Ko sem brala članek o konstruktivnem prepiranju (vem, sliši se zelo hecno), se mi je pred očmi pojavila shema iz Bazi Suanming, kitajske astrologije. Osnovno shemo (Štirje stebri usode) lahko namreč prepišemo v drugačno shemo, ki se imenuje Ciklus usode. Tam elemente razporedimo po življenjskih področjih in sorodstvenih vezeh.

Tako ugotovimo, katero od teh področjih  nam je pomembno oz. kje smo močni.

Pa ne želim pisati o tem, ampak o prepiranju. Skoraj celo moje življenje sem se jezila, da moški pri prepiru pričakujejo, da se bomo ženske obnašale kot mame in ne partnerice. Grrr ...

Če si ogledamo spodnjo shemo horoskopa, bo takoj jasno, zakaj. Moški pri prepiru iz svojega Položaja "udarja" po področju Jaz (ženska osebna energija). To dela zato, ker je pač takšna funkcijska shema horoskopa. V praksi se lahko reakcija ženske odraža na več načinov, recimo, če je ženska energijsko močna, jo to udarjanje malo prizadene. Če je šibka, reagira zelo burno (potlačeno, boleče). V obeh primerih je njen Jaz energijsko prizadet.


Če ženska energijsko udari nazaj (rdeča puščica), je moški zelo jezen. To ni naravno obnašanje ženske in s tem si dela veliko škodo, saj izgublja veliko energije! Vem, vem, emancipiran del vase ženske dušice bo sedaj skakal do neba, ampak samo razlagam zakonitosti iz kitajskega horoskopa.


Kaj bi si moški želel? Da bi reagirale kot mame (rumena puščica) - da bi ga podprle, mu dale prav, mu ne bi nasprotovale ... Tudi, če naredi največjo bedarijo, bi mu blagohotno odpustile. Saj poznate tole. On bi se počutil res moško, kot vodja, ki obvladuje položaj. Težava je samo v tem, da me moškega, ki bi nam dajal položaj, ne potrebujemo več. Lahko si ga ustvarimo same.

Tudi moška pričakovanja o "mamini" podpori, so popolnoma nenaravna in ženska, ki tako funkcionira, dela veliko škodo sebi in partnerju.

Kako bi se pa potem morali prepirati? Tako, da ne bi "udarjali" po Jaz (velja za oba spola). Kar v praksi pomeni, da med prepirom govorimo o sebi, o svojih občutkih, strahovih, pomislekih in ne o "ti si naredil to", "ti si takšen", "ti vedno pozabiš narediti" ...


Preden odpremo usta in izbruhnemo očitke (ti, ti, ti), bi morali narediti samoanalizo po življenjskih področjih. Začeli bi od Jaz, čez Intelekt, Bogastvo, Položaj do Podpore. Temeljito bi se izprašali, zbirali svoje občutke in opažanja, na koncu pa bi, če že koga, obtožili samega sebe (jaz, jaz, jaz).

Kaj menite, kako se prepirajo ženske?

2 komentarja:

  1. Zahtevna tema, zahtevno vprašanje;)
    Sama si ne pustim pametovat kadar vem, da imam prav. A se ne prepiram. Povem, če se mi zdi primerno ali modro molčim. Imam pa srečo, da je moj partner moški kot moški. In sva z leti osvojila vsak svoje dni;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zahtevna tema, zahtevno vprašanje;)
    Sama si ne pustim pametovat kadar vem, da imam prav. A se ne prepiram. Povem, če se mi zdi primerno ali modro molčim. Imam pa srečo, da je moj partner moški kot moški. In sva z leti osvojila vsak svoje dni;)

    OdgovoriIzbriši