sreda, 1. marec 2017

Drugorazredni trg z višjimi cenami

Verjetno ste že slišali, da živilska podjetja proizvajajo različne recepture za zahodni in vzhodni evropski trg. Nič novega, dobro poznam razlike pri vložkih Always. Baje so se pri Nuteli in pralnih praških proizvajalci izboljšali in ni več takšnih razlik - sama že dolgo uporabljam eko praške, zato nimam praktičnih izkušenj, Nutele ne maram.

Najbolj me je presenetila izjava Janeza Posedija, direktorja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, da pri nas takšnih preiskav ne načrtujemo. In sicer zato, ker nimamo zakonske podlage za nakup izdelkov v tuji državi. Da naj to delajo potrošniške organizacije. Kakšne bedarije je šele Kutinova (Zveza potrošnikov Slovenije) razlagala po televiziji! Namesto da bi rekla, da bodo do 15. 3. nakupili 25 izdelkov pri nas in v Avstriji ter primerjali vsaj deklaracije. Ker na etiketi že veliko izvemo - o vsebnosti mesa, sladkorjev, maščob, o surovinah ...

Tako bodo naredili Hrvati:

"Primerjalni test živil in nekaterih izdelkov za osebno nego in higieno bodo v kratkem izvedli tudi na Hrvaškem, financirala ga bo hrvaška evroposlanka Biljana Borzan. Članico odbora za notranji trg in varstvo potrošnikov so o nujnosti takšne raziskave prepričali hrvaški potrošniki, ki opažajo razlike med enakimi živili doma in v tujini. Z anketiranjem jim je prepustila tudi izbor blagovnih znamk 27 testiranih izdelkov. Rezultati bodo objavljeni poleti, jeseni pa bosta Borsanova in češka evropska poslanka Olga Sehnalova financirali primerjalni test živil na Češkem in v evropskem parlamentu organizirali konferenco na temo različnih kakovostnih meril za živila na evropskem trgu." Vir: www.delo.si

Torej moramo povprašati med evropskimi poslanci, ali bi nam iz Nemčije ali Avstrije prinesli Nutelo, nekaj klobas, poper, Coca-Colo, čaje ... Če bi pa jaz bila direktorica Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, bi preko spleta naročila 25 izdelkov, jih plačala s svojo kreditno kartico, se skupaj s kolegi usedla v pisarno in jih primerjala s slovenskimi.  Vsaj deklaracije. Vem, zopet imam nore ideje.

Še večja sramota se mi zdi, da so velikokrat ti slabši izdelki enako dragi ali še dražji, čeprav je kupna moč na vzhodnem evropskem trgu dosti manjša. Ne bo šlo drugače, dokler se stanje ne uredi, ostane samo kupovanje z nogami - kupi od tistega, ki te ceni.

6 komentarjev:

  1. Kakor da bi brala svoje misli. Noro, vsi okrog nas ugotavljajo, da so izdelki za naš trg slabši kakor za nemški trg, le mi smo "zadovoljni" z vsem!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Potrošniki lahko izberemo, kaj bomo kupili. Na srečo.

      Izbriši
  2. Meni pa pri teh ocenah zelo moti, da ocenjujejo, če je izdelek tak, kot piše na deklaraciji oz. če ustreza merilom znotraj neke lestvice ustreznosti. Najbolj važno je, da je deklaracija pravilna. V kvaliteto izdelka pa se nihče ne poglablja. Naj kupec sam presodi in plača.
    Mi je všeč tole http://www.boredpanda.com/junk-food-rebrand-dan-meth/ - važna je embalaža!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vsak potrošnik dobi točno takšne izdelke kot si jih zasluži.

      Izbriši
  3. Žalostno pa je, da se pri teh testih vedno 'pogovarjamo' o Nutelli in podobnih čok. namazih, za katere se itak ve, da so daleč od 'zdravih' živil. Bi bilo bolje testirati tiste stvari, ki so dejansko primerne za vsakdanjo uporabo.

    OdgovoriIzbriši