sreda, 16. november 2016

Naj zdravniki še naprej stavkajo!

Kako sem besna! Vedno bolj mi gredo na živce (pravilneje bi bilo: na jetra) zaposleni v javni upravi. Poskušam se čustveno in mentalno distancirati od stavke zdravnikov, pa mi ne gre. Predvsem zato, ker že 15 let, kolikor se bolj podrobno ukvarjam z zdravjem, poslušam zgodbe pacientov. Koliko napačnih diagnoz, pregledov, zdravljen - za paciente! Koliko poniževanj, arogance, pomanjkanja empatije - s strani zdravnikov!

Ko sem izvedela, da bodo zdravniki stavkali, sem bila vesela. Končno je čas za obračun z njimi. Ne smemo pozabiti, da se vsaka revolucija začne "od spodaj". Zdravniki, ki so "zgoraj", se bodo zavzemali samo za svoje privilegije. Poleg teh, ki jih že imajo, bi radi še več. Kako absurdne so nekatere njihove zahteve! A res mislijo, da jih bodo dobili?

Ne, ne bodo jih, ker imajo ljudje dovolj. Upam.

Mene, kot podjetnico, najbolj moti slaba organiziranost v zdravstvenih domovih in bolnišnicah. Koliko dodatnega denarja in časa bi lahko privarčevali z boljšo organizacijo procesov. Pa ne govorim na pamet, ampak iz pripovedovanj pacientov. Mislite, da je naloga zdravnikov, da poskrbijo za boljši potek dela? Ne, ni - vsaj oni tako mislijo. Kdo pa je potem odgovoren za to? Za kaj dobijo plačilo? Da svoje delo dobro in kakovostno opravijo! 

Torej bi morali sami poskrbeti za boljši potek dela. So kot učenci v šolah, ki govorijo (samo) o svojih pravicah, na dolžnosti pa pozabijo. Saj res, v stavkovnih zahtevah ni ničesar o nadzoru kakovosti njihovega dela. Dajmo, postavimo najprej te kriterije, pa se potem pogovarjajmo o višanju plač.

Veseli me, da imamo ministrico za zdravje, ki premore tudi empatijo. Ne potrebuje je preveč, saj drugače na tem mestu ne bi preživela. Videla se je njena prizadetost in jeza, ko so zdravniki po prvih pogajanjih povedali, da želijo iz sistema javnih uslužbencev. Ministrici se je videlo, kako razmišlja, ali je bil to že od začetka primarni cilj zdravniške stavke. So k pogajanju stopili s figo v žepu?

Upam, da bodo zdravniki še bolj zaostrili stavko in da bo prišlo do protestov. Pa ne proti vladi, ampak proti zdravnikom. Da bomo njim nastavili ogledalo in jim (javno) povedali, kaj jim gre. 

Še vedno pa mislim, da je zdravnikov dovolj, samo pacientov je preveč.

P.S.
V današnjih Financah je Andreja Rednak napisala dober članek o izstopu zdravnikov iz JPS : 

"Tudi zdravniki so del javnega sektorja: zaposleni so v javnih bolnišnicah in zdravstvenih domovih ter plačani iz javnega denarja, ki ga državljani zberejo z obveznimi prispevki in premijami za zdravstvo. Kakršnemukoli »afnanju«, da hočejo ven iz omejitev, ki veljajo za vse druge, imeli pa bi vse ugodnosti varne javne službe za nedoločen čas, je treba reči ne."

Samo Fakin, nekdanji direktor ZZZS pa predlaga, da naj zdravniki odprejo s.p. in se individualno pogajajo o plačah (z zdravstvenimi domovi, bolnišnicami). Odlična ideja!

Ni komentarjev:

Objavite komentar